18 Temmuz, 2012

428 - Mükemmeliyetçilik - 2. Bölüm


Bundan önceki yazıda mükemmeliyetçiliğin ne olduğundan, ne gibi belirtilere ve sorunlara yol açtığından bahsettik. Bugün de olumlu ve olumsuz olan iki tipinin özelliklerini ve mükemmeliyetçiliğin üzerinden nasıl geleceğimizi konuşacağız.


Olumlu mükemmeliyetçiler, hataları üzerinde daha az yoğunlaşıyor, kendilerine yüksek standartlar koyuyor ve düzenli olmayı seviyorlar. Kendi motivasyonlarını sağlıyor ve gelecekte atacakları adımlar için hevesli oluyorlar. Onları motive edecek ve cesaret verecek sözler, başarılı olmalarında işe yarıyor. Olumlu mükemmeliyetçilik, genel olarak olumlu moral durumu, hayattan tatmin olma duygusu ve başarı ile ilişkilendiriliyor.

Olumsuz mükemmeliyetçiler ise bir işi oldukça başarılı şekilde tamamlamış olsalar bile sonuçtan tatmin olmuyor ve mutlaka bir hata buluyorlar. Ulaşılması neredeyse imkansız hedefler belirliyor ve kaygı bozuklukları yaşıyorlar.

O zaman ne şekilde bunun üstünden geleceğiz?

1. Takdir etmeyi öğrenin

Öncelikle yapmamız gereken ilk şeyin yapmış olduğumuz şeyleri takdir edebilme yeteneğimizi geliştirmek ve yapamadıklarımızdan/eksik kalanlardan ziyade başardıklarımıza odaklanmak diyebiliriz.

Mükemmeliyetçilik kavramının içeriğini öğrendikçe neden şimdiye kadar yaptığım bazı şeyleri takdir edemediğimi anladım. Örneğin ara sıra pek aktivite yapmadığımı düşünür, hayatımı yeterince dolu yaşamıyorum diye bunalırım. Bunun üzerine bugüne kadar katılmış olduğum aktivitelerin bir listesini çıkardım. Danstan elişi aktivitelerine, dil öğrenmeden amatör tiyatroya yazdım ve şimdilik 34 madde keşfettim. Kimi bir defalık, kimi uzun süreli, kimini sevdim, kiminden çabuk vazgeçtim. "Ama ne farkeder, hepsini tamamlayıp ustalaşmak zorunda mıyım!" düşüncesine ulaştım.

2. Olumluya odaklanın

İkinci olarak yapabileceğimiz şey ise genel olarak daha olumlu şeylere odaklanmaya çalışmak. Açıkçası ben kendimi genel olarak pozitif bir insan olarak görürüm, ama olumsuz yaklaştığım bazı insanlar ve durumlar var elbette. Sizi olumsuz olarak etkileyen ne ise -kendiniz hakkındaki görüşleriniz, işiniz- onun hakkında beş tane olumlu özellik bulun. Bunlara odaklanmanız kolaylaşacaktır.

3. Kar-zarar analizi yapın

Mükemmeliyetçilik bugüne kadar işinize de yaramış olabilir. Hem sizin için fayda sağladığı noktaları hem de sizi kötü yönden etkilediği alanları düşünün. Kötü yönden etkilediği alanlarda dikkatli olmaya başlayın.

4. Küçük adımlar atın

Keman öğreniyorsanız bir ay içinde virtüoz olmayı beklemeyin. Herkes bir amaca ulaşmak için öğrenmeye ve hata yapmaya ihtiyaç duyar. Kendinize ulaşılması imkansız hedefler koymayın. Küçük hedeflerle başlayın, her birini başardığınızda biraz daha ilerleyecek ve daha iyi hissedeceksiniz. Örneğin egzersize başlamak istiyorsanız ve bir türlü yapamıyorsanız "ilk gün sadece 5 dakika egzersiz yapacağım" hedefiyle başlayın ve zamanla hedefinizi küçük küçük büyütün.

5. Eleştiriye açık olmayı öğrenin

Nasıl diğerlerine bakıp yanlış yaptıkları şeyleri görüyor ve onları düzeltmek istiyorsanız, bir konu hakkında ne kadar doğru davrandığınızı düşünseniz de eleştirilecek noktalarınız olabilir. Eleştirinin hakaret olmadığını ve herkesin hata yapabileceğini kabullenmek önem taşıyor. 

Bu seriye bir yazı ile daha devam ederek mükemmeliyetçi çocuğa nasıl davranılmalı konusunu ve mükemmeliyetçi ebeveyn-çocuk ilişkilerini irdelemeye çalışacağım.

0 yorum: