02 Ağustos, 2012

432 - Çeyrek yaşam krizi

Perşembe, Ağustos 02, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 2 yorum

Ne yapıyorum ben? Hayatım nereye gidiyor? Bu hayattaki amacım ne? diye sorular soran 25-35 yaş aralığında biriyseniz, çeyrek yaşam krizine tutulmuş olabilirsiniz.


Orta yaş krizine benzer bir isme sahip olan çeyrek yaşam krizi, daha genç insanları hedef alıyor. Yalnız, kaybolmuş, kafası karışmış hisseden bu genç insanlar şu aşamalardan geçiyorlar:
1. Hayatta yaptığınız seçimlerin sizi kapana kıstırdığı hissi. Hayatı siz yaşamıyormuşsunuz da, yaşamınızı otopilota almışsınız gibi hissetmek.

2. Bu durumdan kurtulabileceğinize dair umut beslemeye başlamak ve hayatınızı değiştirmeye istekli olmak.

3. Sizi kapana kıstıran her neyse -bu bir ilişki veya iş olabilir- onu bir kenara atma ve yeni deneyimler için hayattan bir süre mola alma.

4. Kendini yeniden yaratma.

5. İstek ve ilgi alanlarınıza daha uygun işler ve ilişkiler bulma.

İnternet üzerinden yürütülen bir araştırmaya göre 1100 genç insanın yüzde 86'sı 30 yaşına gelmeden ilişkilerinde, işlerinde ve maddi durumlarında başarılı olma baskısı altında hissettiklerini belirtmiş. Özellikle de üniversite mezunu gençlerin üzerinde başarılı bir iş bulma baskısı yoğun bir etki yapıyor.  Kendilerini diğerleriyle karşılaştıran gençler, hayatlarını sorguluyor. Dışarıdan gelen başarı baskısıyla içeriden gelen anlamlı ve zevkli bir hayat yaşama isteği çarpışıyor ve kendinle yüzleşmeyi beraberinde getiriyor.

Bu krizi yaşayan insanların yüzde 80'i krizin getirdiği sonuçların faydalı olduğunu belirtmiş. Ayrıca bu krizi genç yaşta yaşamak, orta yaş krizine girmeyi de engelleyebilir. Sonuçta 50 yaşında motosiklet alıp, 20 yaşındakilerle çıkmaya başlamak pek de cazip değil!

2 yorum:

vita dedi ki...

1. adımı geçmek sanıyorum en zoru. Ben de 2'de durakladım gibi. :P İlk defa bu adla anıldığını gördüm konunun, ilginç geldi. Bu arada ben 30 yaş krizi diyorum motor davasına. Ofiste herkeste bir yarış motoru olayı var. Bu sıcak havada deri midir nedir motorcu kostümüyle gelip gidiyorlar bir de işe!

BBÖ dedi ki...

Bence 3. adımı başarmak en zoru olmalı, cesaret istiyor. Birçok insanın başına geliyor sanırım. Bir aydınlanma gibi mi bakmak lazım, tatminsizlik gibi mi bilemiyorum ben de.