09 Ağustos, 2012

433 - Türklerin İslam'a bakışı

Perşembe, Ağustos 09, 2012 Gönderen Berna Arslan , yorum yok

2010 yılında Müslüman toplumların bireyleri ile yapılmış araştırma sonuçlarına göre Türkiye, Müslümanların çoğunlukta olduğu diğer ülkelere göre oldukça farklı bir profil çiziyor.*

İslam'ın ülke siyasetindeki rolüyle ilgili sorular sorulduğunda Mısır ve Endonezyalıların yüzde 95'i büyük bir rol oynamasının iyi olduğunu söylerken, bu yüzde Türkler arasında 45'e ulaşıyor. Hizbullah, Hamas, El Kaide gibi örgütler en az Türkler tarafından destekleniyor (%5, %9 ve %4). Bu oranlar Nijerya, Mısır gibi ülkelerde yüzde 40'ları buluyor. 

Laik ve kadın haklarının sayıldığı bir ortamda yaşamanın Türkler'in cevaplarında önemli bir etkisi olduğu görülebiliyor. Örneğin kadın ve erkeğin çalışma ortamında ayrılmasına Pakistanlıların %85'i sıcak bakarken, Türkler'in %84'ü bu fikre karşı çıkıyor. 

Şeriat kanunları gibi sert uygulamalara gelince ise İslam'ı terkeden kişilere ölüm cezası verilmesi fikri Mısır ve Ürdünlüler tarafından %85 civarında desteklenirken, Türkler'in yalnızca %5'i bunu doğru buluyor. Genel olarak verilen cevaplara bakıldığında Lübnanlıların Türklere yakın oldukları görülüyor.

*Anketler sadece Müslüman olduğunu belirten kişilere uygulanmış.
Kaynak burada.

0 yorum: