14 Ağustos, 2012

434 - Başarılı olma hapı

Salı, Ağustos 14, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , , , 2 yorum

İçinde yaşadığımız sistemin ne kadar kokuşmuş olduğunu görmek için sıkça fırsatlarımız oluyor. Bu örneklerin büyük bir kısmının ABD'den çıkıyor olması ise şaşırtıcı değil. Eskiden yaramaz veya uyumsuz olarak adlandırılan çocukların çoğunun bugün dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığından muzdarip olduklarının düşünüldüğü ve bu çocuklara ilaç yazıldığını biliyoruz. İlaçlar maalesef yeni bir boyut daha kazanmış. 

ABD'deki liselerin çoğunda bu hastalığa sahip kişilere verilen Adderall isimli bir ilaç, öğrenciler tarafından sınavlardan önce daha iyi not almak için kullanılıyormuş. Kendisiyle söyleşi yapılan bir öğrenci, okuldaki tüm arkadaşlarının ya ilaç reçetesine sahip olduğunu ya da ilaçlarını temin ettiği (satın aldığı) reçeteli bir arkadaşı olduğunu söylemiş.

İyi bir üniversiteye girmek için üzerlerinde sınav ve not baskısı hisseden gençlerin bazıları reçete sahibi olmak istedikleri için hastalığın semptomlarını taklit ederek doktor görüşmelerinde bulunuyormuş. New York'ta yaşayan bir psikiyatrist bu "modanın" tüm özel okullara yayıldığını belirtiyor. Ancak Adderall ve meşhur Ritalin gibi ilaçlar bağımlılık açısından oldukça tehlikeli, hatta kokain ve morfin ile aynı bağımlılık sınıfında değerlendiriliyor. 


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastası olmayan öğrenciler bu tip ilaçları alarak arka arkaya birçok ödevi tamamlıyor ve sınavdan sonra bile aşırı enerjik oluyor. Adderall kullanan bir öğrenci ise şöyle diyor: "Sanki sizin yerinize işinizi o yapıyor".

Peki bu ilaçların bu şekilde kötüye kullanımının yan etkileri neler? Uzun süreli etkileri tam olarak bilinmese de uyku uyuyamama, kalp ritminde bozulmalar (hatta kalp krizi), depresyon, moral durumu değişimleri görülebiliyor. Ayrıca bu ilaçları kötüye kullanan gençlerin zamanla uyku haplarına veya ağrı kesicilere de bağımlı olma ihtimalleri bulunuyor. Adderall, ABD üniversitelerinde de yaygın. Uyarıcı olduğu için sadece ders ve başarı amaçlı değil, aynı zamanda partilerde de kullanılıyor. İlgili bir videoyu buradan izleyebilirsiniz.

2 yorum:

NarÇelen dedi ki...

hah bi bu eksikti..

admin dedi ki...

Extasinin yasal versiyonlari :)