28 Ağustos, 2012

436 - Webcam'iniz ile evinizi izleyin

Salı, Ağustos 28, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 6 yorum

Bayramda muhabbet kuşumuzu dört gün boyunca evde yalnız bırakmak zorunda kaldığımızda bir internet sitesinde okuduğum bir çözüm geldi aklıma. Kuşun kafesinin karşısına bilgisayarın kamerasını kurmak ve uzaktan ne durumda olduğunu takip etmek. İyice delirmiş bu demediyseniz buyrun bu işi nasıl yaptığımı anlatayım.


Öncelikle kamera yayınını internete aktaran ve uzaktan izlemeye imkan kılan bir program gerekiyordu. Bir Google aramasından sonra EyeSpyFX: My Webcam Broadcaster'da karar kıldım. Eğer siz de böyle bir düzenek kurmaya karar verirseniz, takip edeceğiniz adımlar şunlar olacak:

1. Öncelikle bu sayfadan Windows veya Mac OS için gerekli programı indirin.

2. Kurulumu tamamladıktan sonra, ayarlar kısmından kameranıza bir isim verin ("Broadcast name"). Kameranızı yayındaki kameralar arasından bu isimle bulacaksınız.

3. Görüntülerinizi herkesin görmemesi için yine ayarlar kısmından "Password Protect" ile bir şifre ekleyin. "Show in live list" kısmı seçili olmalı.

4. Artık kameranızı "canlı liste"de bulma zamanı. Şu adrese gidin, kameranızı adının ilk harfiyle bulun ve üzerine tıklayın.

5. Belirlediğiniz şifreyi yazın ve kameranızı izleyin, işte bu kadar!

Eğer kameranızı mobil cihazınızdan takip etmek istiyorsanız cihazınızın işletim sistemine uygun uygulamayı bu adresten indirmek mümkün.

Önemli birkaç nokta daha var. Uzun süre inaktif kalan bilgisayarın uykuya geçmemesi için gerekli ayarları yapmanız gerekiyor. Mac OS için System Preferences -> Energy Saver'a girip "Put the computer to sleep when it is inactive for" kısmını "Never" seçmelisiniz. Bu ayarı yukarıda Power Adapter seçiliyken yapın. Windows 7 için Control Panel -> Power Options -> Change Plan Settings'e girin ve "Put the computer to sleep" kısmını "Never" olarak seçin.

Bunun dışında siz yokken bilgisayarın sürekli açık kalmasının sorun yaratabileceğini düşünüyorsanız, aşağıdaki adımları takip edin:

Windows 7 için:

1. Start -> Control Panel -> System and Security -> Administrative Tools -> Task Scheduler'a girin. 

2. "Action" menüsünden "Create Basic Task"i seçin.

3. Açılan pencerede belirteceğiniz göreve "PC kapama" gibi basit bir başlık verin.

4. Bir sonraki ekranda her gece kapanmasını istiyorsanız "daily"i seçebilirsiniz.

5. Sonraki "Action" ekranında "Start a program"ı seçip "Next"e tıklayın.

6. Açılan ekranda da "Program/script" kısmına şunu ekleyin: C:\Windows\System32\shutdown.exe

7. "Add argument" metin boşluğuna /s yazın.

8. "Next" ve "Finish" ile tamamlayın.

9. Bilgisayar her açıldığında programın başlayabilmesi için programın kısayolunu Windows'taki Startup dosyasına ekleyin.

Anlaşılan Mac OS bu işi daha basit tutmuş:

Mac OS için:

1. System Preferences -> Energy Saver -> Schedule'a girin. "Start up or wake" kısmını işaretleyerek bilgisayarın kaçta açılmasını istediğinizi belirtin. (AM ve PM'e dikkat)

2. Schedule kısmının 2. seçeneğinde "Sleep" yerine "Shut Down"ı seçin ve bilgisayarın her gece kaçta kapanmasını istediğinizi yazın. Tamam'a basın.

3. Bilgisayar her açıldığında programın başlayabilmesi için "dock"ta bulunan program ikonuna sağ tıklayıp "Open at Login"e tıklayın.

Son olarak bilgisayarı şarjda ve interneti açık bırakmayı unutmayın, kolay gelsin!

6 yorum:

Unknown dedi ki...

süper faydalı birşey bu...çocuğumu evde birine emanet etmem gerektiğinde de işime yarayacak gibi görünüyor;)
paylaşım için teşekkürler.

vita dedi ki...

BBÖ, kuş da sizi görebildi mi? O da sizi merak etmiş, özlemiştir. :)

BBÖ dedi ki...

Maalesef kuş bizi göremedi, hala bize kızgın =)

Adsız dedi ki...

kurulumu yaptım ancak ayarlar demıssınız onu nerde yapacagız

BBÖ dedi ki...

programın içindeki ayarlar olmalı

Unknown dedi ki...

ücretli olmuş artık yaramaz siliyorum