29 Ağustos, 2012

437 - Knut Hamsun ve Açlık

Çarşamba, Ağustos 29, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , 1 yorum

"Açlık", kütüphanemizde duran ama elimin gitmediği bir kitaptı. Knut Hamsun adında Norveçli bir yazar tarafından yazılmış olan bu kitap, açlığın insan bedeninde ve ruhunda yarattığı çöküntüleri anlatıyor. Ve bunu o kadar canlı ve iç karartıcı bir biçimde tasvir ediyor ki, bu kitaptan -daha doğrusu bu yarı-otobiyografiden- etkilenmemeniz mümkün değil.
Açlık'ın yayımlandığı sene Hamsun
Knut Hamsun'un gerçek adı Knud Pedersen. 1920 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen yazar, 1859-1952 yılları arasında yaşamış. Üslubu oldukça yaratıcı ve diğer yazarları etkileyici olarak değerlendiriliyor. Bilinç akışı ve iç monologlar gibi psikolojik tekniklerin öncüsü olan yazarın Thomas Mann, Stefan Zweig, Hermann Hesse gibi yazarlara ilham verdiği düşünülüyor.

Modern edebiyatın babası olarak da nitelendirilen Hamsun'un siyasi görüşleri bugün Hamsun'un adının neden daha sık duyulmadığının sebebi belki de. Maalesef Hamsun, aşırı sağ görüşleriyle zamanında Hitler'i destekleyenler arasında yer almış.

Hamsun'un en etkili romanlarını gençken yazdığı düşünülüyor. Bunlar arasında Victoria, Pan, Mysteries* ve elbette Açlık sayılıyor.

* Türkçe çevirisinin adını bulamadım

1 yorum:

Tamer dedi ki...

Mysteries Düğüm adıyla yayınlanmıştı 1970'lerde. Yeni baskısı olmadı sanırım