01 Ağustos, 2012

Dişçi fobimi yendim

Çarşamba, Ağustos 01, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , , , 7 yorum

Benim için dişçiye gitmek karın ağrılarıyla dolu bir yolculuktan sonra kurbanlık koyun gibi o koltuğa yatıp tedirginlik duyacağımı ve büyük ihtimalle acı çekeceğimi bilmek demekti (bu noktada bir parantez açarak diş hekimlerinin kendilerine dişçi denmesine sinir olduğunu bildiğimi, ama bizim gönlümüzde hep dişçi olarak yer ettiklerini belirtmek isterim). Bu korkuyla dişçiden almam gereken randevuları almaz, erteler, arada bir dişlerimi düşünüp geleceklerinden endişe eder, sonra da onları unutur, bir kenara bırakırdım.

Böyle böyle elbette bir gün bu sistem patlak verecekti. Bir gün dişim ağrımaya ve üstüne bastırınca acımaya başladı. Kaçınılmaz son gelmişti, dişçiye gitmem gerekiyordu. Önce çoğumuzun yapacağı gibi belirtileri google amca'da arayıp başıma nelerin gelebileceğini öğrendim. Kanal tedavisinin muhtemel tedavi yöntemi olduğunu gördüm, nasıl yapıldığını ve bu işin de uzmanlarının olduğunu öğrendim. Tabii korkudan en iyi doktorları bulmaya çalıştım internetten ve aldım iyi bir yerden randevuyu. Tabii bu sefer bir süre sonra ne kadar para ödeyeceğim fikri aklıma düştü. Korkum beni öyle bir yere getirmiş ki kanal tedavisinin muayene ücretiyle birlikte toplam 750-800 lirayı bulduğu bir yerden randevu almışım. Eh elbette iptal ettikten sonra başka bir yer buldum. Bu sefer ise maalesef kötü bir haber ile şehir dışına çıkmak zorunda kaldık.
Gittiğimiz Balıkesir'de birkaç gün daha diş ağrısı çektikten sonra tanıdık diye tavsiye edilen devlet hastanesinin bir diş doktorunun koltuğunda soluğu aldım. İltihap akarsa tedaviyi bir günde bitiremeyiz diyen doktor hanım iltihap akmasına rağmen bir günde bitirdi. Yanımdakiler tanıdık olunca iş bitti tabii diye sevinirken, iltihap tam olarak akmadı mı yoksa diye içim içimi yiyordu. Ayrıca doktor, sorunlu bir diş olduğunu ve çekilebileceğini söyledi. 

Bu arada internette okuduğum kaynakların yarısı kanal tedavisi ağrılı bir süreç diyorsa yarısı da hiç sorunsuz hallolduğunu söylüyordu. Ben hiçbir acı hissetmedim ve bu durum fobimi dizginlememe yardımcı oldu.

Peki fobim en baştan beri niye vardı? Genellikle diş hekimlerinin yanlış tedavileri ve hastaya olan tutumları yüzünden elbette. Bu doktor da bir istisna çıkmadı. Dişetimde bir şişlik belirdi ve dişin üzerine bastırınca sızlamaya devam etti. Kontrol için aynı hastanedeki başka bir doktora gittim ve başka bir yerde tedavi olduğumu söyledim. Çekilen röntgende bir sorun görülmedi ve bana yoğun bir antibiyotik tedavisi verildi.

İçime kurt düştüğü için İstanbul'da başka bir doktora görünmeye karar verdim. Ve durum ortaya çıktı. Kanal tedavisi yapılırken aletlerden biri dişte delinme (perforasyon) meydana getirdiği için burada oluşan kanama, dişetinde iltihaba sebep oluyordu. Yani doktor hata yapmıştı ve dişin çekilebilir diyerek de hatasını örtmeye çalışmıştı. İkinci doktor da delinmeyi röntgende görmemiş (ki eğik bir beyazlık olarak benim bile dikkatimi çekmişti) ve gereksiz yere antibiyotik tedavisi vermişti. Şimdi bu dişimle ilgili sanırım 5. randevuma gittim geçenlerde. Kanal tedavisi baştan yapıldı, amalgam dolgu konuldu, geçici kaplama takıldı. Eğer 1 ay boyunca dişetimde şişme oluşmazsa kalıcı kaplama yapılacak (umuyorum). 

Bu süre zarfında ise diş hekimi korkumdan arındım. Normalde iğneden ve kan alınmasından hiç hoşlanmam, ama dişçideki anestezi iğnelerine karşı sevgi besliyorum. Ne de olsa onlar bizim kurtarıcılarımız. Onlar sayesinde tedavi boyunca hiçbir rahatsızlık hissetmedim. Ayrıca diş doktoru beni insan yerine koyup röntgenlere beraber bakarak sorunları ve yapılabilecekleri anlattı ve de gereksiz yere ücret almadı. Örneğin her muayenede bir ücret alınmadı veya diyelim ki kötü bir ihtimal gerçekleşti ve bu tedavi işe yaramadı dişin çekilmesi gerekecek, kanal tedavisi ücreti alınmayacak. Kötü muamele gördüğümüz yerleri şikayet amaçlı yazıyoruz, ben de bu vesileyle düzgün bir yer tanıtmış olayım. Tecrübelerim neticesinde Taksim Citydent'teki doktor Emrah Bey'i tavsiye edebilirim.

Bazen fobilerden kurtulmak için yüzleşmek şarttır, siz de kaçmayın, üstüne gidin, en azından az hasarla kurtulun!

7 yorum:

Salur dedi ki...

Gecmis olsun kuzum

BBÖ dedi ki...

Teşekkürler Salurcum

SMRT dedi ki...

Ben de Emrah Bey'i tavsiye ederim. Dişlerinizin genel durumunu size anlattıktan sonra yapılması gerekenleri nedenleriyle anlatıyor. Yapılacak işlemlerle ilgili kararları birlikte karar alıyorsunuz. Tedavi esnasında sık sık detaylı bilgiler verdiği için kendinizi rahat hissediyorsunuz. Ayrıca çok ta hijyenik çalıştıklarını eklemek istiyorum.

Adsız dedi ki...

Burdaki yorum üzerinden ben de gittim, çağdaş beyden çok memnun kaldım. bilgilendirme için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

benim de en çok korktuğum şey, bir gidelim bakalım umarım ben de korkumu yenerim Ayça

Adsız dedi ki...

Merhabalar, ben de internette gidebileceğim bir diş kliniği ararken sizin yazınızı okudum ve klinikle ilgili diğer yorumları da okuyarak Citydent'e gittim. Doktor Cansel Hanım'ın güleryüzlü, ilgili ve profesyonel çalışmasından çok memnun kaldım,tüm tedavimi yaptırdım. Herkese tavsiye ederim.

Unknown dedi ki...

Selam arkadaşlar! Ben yurtdışında yaşıyorum ve citydent için İstanbul'a gelmeyi planlıyorum. Tavsiye eder misiniz. Biliyorum her hasta için miktar değişiyor ama mesela implantlar 1 tane veya diş teli takılması kaç para acaba? Malum uzak yoldan geliyorum. Burada hem çok pahalı hem de istediğiniz gibi bir diş yapamıyorlar.Estetik anlayışları estetiksiz biraz. Citydent öneriniz var mı? Herkese geçmiş olsun .