16 Ağustos, 2012

Haftanın filmi: Jiro Dreams of Sushi

Perşembe, Ağustos 16, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 1 yorum

Aslında bu bir film değil, bir belgesel. İzlerken dünyanın 3 Michelin yıldızlı tek suşi lokantasının sahibi Jiro Ono'nun çalışma ortamını ve düzenini ve ailesiyle olan ilişkilerini öğreniyoruz. Çoğunlukla sadece pirinç ve balıktan oluşan ve basit görünen bu yemeği dünyada en iyi yapan şef olarak ün salmış olan 85 yaşındaki Jiro, rüyalarında bile yeni suşi tarifleri gördüğünü söylüyor.

Jiro'nun büyük oğlu yanında kalıp babasından sonra lokantanın başına geçmek için hazırlanıyor. Küçük oğlu ise ikinci çocuklara özgü asilikle kendine ait bir suşi lokantası açmış. 85 yaşındaki usta her gün işe trenle gidiyor, balıkları pazardan almayı ise sadece 10 yıl önce oğluna bırakmış. 

Suşinin hazırlıklarının yüzde 95'inin lokantada çalışan diğer ustalar tarafından yapıldığı belirtilse de, lokantanın yıldızı her zaman için Jiro olacak. Bu yüzden büyük oğlunu kendini ispatlamak için zor günler bekliyor.

Mükemmeliyetçi ve oldukça katı kişiliği ile dikkati çeken Jiro, geçmişinden ve kendi babasından bahsettiğinde neden böyle katı olduğunu biraz tahmin edebiliyoruz. Kesinlikle iştah açıcı ve sürükleyici bir belgesel. An itibariyle imdb'den ve rottentomatoes'tan aldığı puan 10 üzerinden 7.8.

Burada da bizim suşi kursu maceralarımızı okuyabilirsiniz.

1 yorum:

vita dedi ki...

Jiro'nun balık pazarına gitmeyi bırakması anlatılırken kullanılan görsel müthiş.

Yağmurlu bir gün. Çatılardan sular süzülüyor. Çatının kenarında ise yağmur damlaları bekleşiyor. Zamanı gelen, şeklini hiç bozmadan, belki daha da güzel bir halde düşüyor. Arkasından ise yeni bir damla beliriyor.

1-2 saniyelik bir görüntü aslında ama Jiro'yu, hastalanmasını ve oğullarıyla olan ilişkisini çok güzel betimliyor.

İlham verici bir belgesel olmuş, insanın çalışası geliyor. Bir de çok acıktırdı, onu söylemeden geçemeyeceğim. :)