08 Eylül, 2012

440 - İstanbul Oyuncak Müzesi

Cumartesi, Eylül 08, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 1 yorum

Peşpeşe gezi yazıları oldu, ama bir süre önce gezdiğimiz yerleri ancak yazma fırsatı buldum. İstanbul Oyuncak Müzesi, şair ve yazar Sunay Akın tarafından 2005 yılında kurulmuş. İstanbul'un Göztepe ilçesinde bulunan müze, Göztepe tren istasyonuna yakın bir yürüme mesafesinde.

Müzenin kurulduğu bina, Sunay Akın'ın ailesine ait olan beş katlı eski bir konak. Müzenin böyle eski bir binanın içine kurulmuş olması ziyaretçiler açısından hoş bir sürpriz. Ancak içinde asansör bulunmaması engelli ziyaretçiler için sorun teşkil edebilir.

Müzede dünyanın çeşitli ülkelerinden birçok oyuncak bulunuyor. Genelde oyuncaklar sınıflara ayrılmış şekilde sergileniyor. Örneğin uzay ile ilgili oyuncaklar bir odada sergilenirken, trenler ile ilgili başka bir bölüm bulunuyor. Kovboylar ve kızılderililer ile ilgili bölüm oldukça ilgi çekici, burada elle yapılmış birçok küçük insan modeli bulunuyor.

Müzeyi gezerken dikkatimizi ülkeler arasındaki farklar çekti. Örneğin Almanya'da üretilen oyuncaklar, aynı dönemde diğer ülkelerde üretilen oyuncaklara nazaran çok daha gerçek hayata yakın ve ayrıntılıydı. Almanlar gerçek hayatta kullanılan tren gibi nesnelere yönelmeyi tercih etmişlerdi. Bunun yanında içinde mobilyaların ve insanların olduğu ev veya işyeri kesitlerinin (bebek evleri) en çarpıcı örnekleri de Almanlara aitti. Japonlar ise o zamandan teknolojiyle iç içe olduklarını gösterircesine daha teknolojik oyuncaklara yönelmişler. Örneğin ilk robot oyuncağını Japonlar imal etmiş. Müzede Türk oyuncaklarından da birçok örnek bulunuyor. Ziyaretçiler yaşlarına göre kendi dönemlerinin oyuncaklarına rastlayabilirler.

Elbette müze çocuklar için çok ilgi çekici. Bir gününüzü çocuğunuzla bu müzeyi gezmek için ayırabilirsiniz. Müzenin bilet fiyatları ve ziyaret saatleri için buraya tıklayıp, İletişim bölümünü inceleyebilirsiniz.

1 yorum:

Oyuncak Tüneli dedi ki...

İstanbul Oyuncak Müzesi gerçekten görülmesi gereken bir yer, gitmeyenlere tavsiye ederim
www.istanbuloyuncakmuzesi.com
http://www.oyuncaktuneli.com