10 Ekim, 2012

449 - Çılgın Şapkacı Hastalığı

Çarşamba, Ekim 10, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , , yorum yok

Bilim dünyasında Alice Harikalar Diyarında'ya olan referansların sonu gelmiyor. Daha önce bahsettiğim Kırmızı Kraliçe etkisini ve bir nörolojik rahatsızlık olan Alice Harikalar Diyarında sendromunu hatırlayabilirsiniz.

Bu yazının konusu ise civa zehirlenmesinin belirtilerine adını veren "Çılgın Şapkacı" (Mad Hatter) hastalığı. Bu hastalığın belirtileri arasında görmede ve duymada problemler, tedirginlik, halüsinasyonlar, depresyon, titremeler, ciltte karıncalanma ve uyuşmalar sayılıyor. Bu hastalığa çılgın şapkacı adının verilmesinin ise ilginç bir sebebi var: 19. yüzyılda şapka üreten işçilerin civaya sürekli maruz kalarak bu belirtileri göstermeleri. Civa, hayvan kürklerini işlerken kullanılıyor ve kötü havalandırma koşulları yüzünden işçilerin sağlığını tehdit ediyormuş. 

Alice'teki Çılgın Şapkacı'nın özelliklerinin bu hastalıktaki belirtiler ile uyuştuğu düşünülmüyor, ancak kitabın yazarı Lewis Carroll'un şapkacılığın önde gelen kazanç yöntemi olduğu bir kasabanın yakınında yaşadığı biliniyor.

0 yorum: