16 Ekim, 2012

451 - Evde eğitim

Salı, Ekim 16, 2012 Gönderen Berna Arslan , 3 yorum

Evde eğitim fikri ülkemizde kabul gören bir yaklaşım değilken, ABD gibi bazı ülkelerde yasal ve yaygın durumda. Evde eğitim gören çocuklar, okula gitmek yerine evde büyük ölçüde ebeveynleri veya hocaları yardımıyla eğitim görüyorlar. 


Evde eğitim fikrini destekleyen ebeveynler bunu neden doğru buluyor diye sorduğumuzda şu cevaplarla karşılaşıyoruz: Okul ortamı hakkındaki endişeler, evde dini eğitim verebilme imkanı ve okullardaki akademik getiriden memnun olmama. 

Evde eğitim, kendi içinde farklı sınıflara ayrılıyor. Örneğin "unschooling" denilen yaklaşıma göre, çocuk belli bir programa göre değil, kendi ilgi alanına göre eğitilip yönlendiriliyor. 

Evde eğitim fikri bana sıcak gelmiyor, bunun sebebi ise çocukların yaşıtlarından ve okul ortamından uzak kalmasını yadırgamam, okul anılarının önemli olduğunu düşünmem ve ebeveynlerin eğitim verme kapasitesini sorgulamam oluyor. Özellikle de internet sayesinde her bilgiye sahip olduğumuzu düşündüğümüz bu yıllarda öğretmenlik de yapabileceğimizi düşünmemiz fikri hoşuma gitmiyor.

Stanford Üniversitesi'nden siyaset bilimcisi Rob Reich, evde eğitimin tek yönlü bir bakış açısı verebileceğini ve çocukları yaşıtlarından uzak tuttuğu için toplum içinde girişimci olmalarını engelleyebileceğini söylüyor.

Peki evde eğitim hangi ülkelerde yasal? Zorunlu eğitime alternatif olacak şekilde yasal olduğu ülkeler arasında Danimarka, Fransa, Finlandiya, İrlanda, İtalya, Avustralya sayılabilir. Bu ülkelerden bazılarında devlet çocukların performansını düzenli aralıklarla kontrol ediyor.

Dipnot: Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, evde eğitim görmüş en ünlü kişilerden biri.

3 yorum:

mm dedi ki...

Türkşyede uygulandığını düşünemiyorum bile :))

Halil Ahmet Çakır dedi ki...

Rob Reich'in evde eğitimin tek yönlü bir bakış açısı verebilir yaklaşımı biraz komik olmuş. Devlet eliyle yapılan eğitim çok farklı bakış açılarına sahip olmaya olanak sağlıyor sanki.

BBÖ dedi ki...

Bu benim de aklıma geldi, ama anladığım kadarıyla evde verilen eğitimde anne veya baba kendi fikrine uymayan fikirlerden hiç bahsetmeyebilir, onları tamamen es geçebilir demek istemiş. Bir de sınıf ortamını düşünürsek öğretmenin es geçtiği veya tek yanlı anlattığı bir konuya diğer öğrencilerin bakış açılarıyla zenginlik katabilir öğrenci. O açıdan ben çok daha faydalı buluyorum sınıf ortamını.