18 Ekim, 2012

453 - Topuklu ayakkabının hikayesi

Perşembe, Ekim 18, 2012 Gönderen Berna Arslan , 3 yorum

Günümüzde sadece kadınlar tarafından tercih edilen topuklu ayakkabıların geçmişte erkekler tarafından da giyildiğini biliyor muydunuz? 1500'lü yıllarda Avrupa'da ayağın atın üzengisinden kaymasını engelleyen topuklu ayakkabılar popülerlik kazanmış. Ama zaman içinde topuklu ayakkabı, erkeklerin mal varlığını sembolize eder hale dönüşmüş. 10 santime yakın topuklar bile kabul edilebilir hale gelmiş.


Fransız devrimi ile birlikte aristokrasinin bir simgesi olarak bir kenara atılan yüksek topuklar, 1800'lerde bu sefer sadece kadınlar için geri gelmiş. 1900'lerin ikinci yarısında ise platform ve stiletto gibi şekil değiştirerek modadaki yerini korumuş. Yukarıdaki videoda topuklu ayakkabıların kısa bir hikayesini izleyebilirsiniz.

Topuklu ayakkabılardan bahsetmişken, her sene Sydney'de düzenlenen topuklu ayakkabı ile koşma yarışmasından da bahsedelim. En az 7.5 cm'lik topuklularla koşan yarışmacılar, 80 metreyi en kısa sürede tamamlamaya çalışıyorlar.

3 yorum:

Ozlemaki dedi ki...

çok ilginç bir post! pek topuklu giymem ama bir solukta okudum.

BBÖ dedi ki...

teşekkürler, ben de nadir giyenlerdenim :)

Adsız dedi ki...

Topuklu ayakkabı giyen bir kadının kalça hatları dikleşir ve yuvarlak görünür, bedeni dik durur ve seksi bir yürüyüş biçimi vardır. Bilen bu amaç için bilmeyen de moda olduğu için giyer.