30 Ekim, 2012

454 - Kadınlar neden "kötü çocukları" sever?

Salı, Ekim 30, 2012 Gönderen Berna Arslan yorum yok


"Kötü çocukların" ortak özellikleri nedir? Kendine güven, umursamazlık, yeni deneyimlere ve riske açık olmak, kendini beğenmişlik... Peki bu özellikler bir adamda birleşince neden kadınlara çekici gelir? 

Bilim insanları boş durmayıp bu sorunun cevabını araştırmışlar. Buldukları cevaplardan biri ise dopamin hormonu. Dopamin hormonunun etkisi kokain gibi maddelerin oluşturduğu etkiye benzetiliyor. "Zevk kimyasalı" adı da verilen dopamin, bağımlılık oluşturmada rol oynuyor. Bu nedenle dopaminin etkisini hissettiğimiz durumları yinelemek istiyoruz. Dopaminin salgılanmasına yol açan en önemli faktörlerden biri ise: Risk.


Kadınların riski, yani tehlikeyi hissettikleri erkekleri çekici bulmalarının nedeni bu olabilir mi? Kadınlar erkekler konusunda risk aldıklarında, adrenalin seviyesinin yükselmesini, şehvet hissini ve sonuç olarak dopamin artışını yaşıyorlar. Belki bu durum kadınların tehlikeli erkekleri çekici bulunmasını açıklıyordur.

Yapılan başka bir araştırma ise kadınların vücut döngülerinin değişik zamanlarında erkekleri farklı şekillerde değerlendirdiğini gösteriyor. Bu araştırmada kadınlara normal ve iyi görünen erkekler ile kötü çocuk kategorisinde görülebilecek erkeklerin fotoğrafları gösteriliyor.  Kadınlardan bu fotoğraflara bakarak erkeklerin babalık potansiyellerini değerlendirmeleri isteniyor. Hormonlar ise burada devreye giriyor. 


Eğer kadınlar ovülasyon dönemlerinde iseler, kötü çocukların babalık potansiyellerine daha yüksek puan verme eğiliminde bulunuyorlar. İyi adamlara verilen puanlar ise hormonlara bağlı olarak değişim göstermiyor. Fotoğrafların dışına çıkılıp aynı deney iyi veya kötü erkek taklidi yapan erkeklerle tekrarlanınca benzer sonuçlar ortaya çıkıyor. 

0 yorum: