05 Kasım, 2012

455 - Muhabbet kuşuna eş alma

Pazartesi, Kasım 05, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 7 yorum

Daha önce evimizin mubişi (muhabbet kuşu) Limon'dan bahsetmiştim. Limoncuk büyüdü, güzel bir dişi oldu. Muhabbet kuşlarına bir yaşına gelmeden önce eş alınması tavsiye edildiği için biz de Zeytin adlı minik erkek kuşumuzu aldık. Kuşlara eş alma konusunda internette birçok yanlış bilgiye rastlayabilirsiniz, o yüzden bilgi edinmek isteyenlere yardımcı olmak istedim.

1. Mubişlere eş almak demek onlara öncelikle bir arkadaş almak demek. Eş almak mutlaka çiftleştirmek demek değil. Mubişlere yuvalık almadığınız sürece çiftleşmeyeceklerdir.

2. Eğer çiftleştirmeyi düşünüyorsanız, bir yaşından küçük dişilerin yumurtlaması uygun görülmüyor. Yumurta tıkanması, dişilerin sıkça karşılaştıkları bir sorun olduğundan çiftleştirmeden önce beslenme ve bakım konusunda bol bol bilgi edinmelisiniz!

3. Korkmayın, eğer kuşunuzu evcilleştirdiyseniz, yeni alacağınız kuş aranızdaki ilişkiyi bozmayacaktır. Evcil kuşunuz size aynı ilgiyi göstermeye devam edecektir.

4. Mubişler doğada kalabalık halde yaşadıklarından onların evde tek başına bakılmaları uygun değildir.

5. Eve ikinci bir kuş aldığınızda ilk kuşunuzla aynı kafese koymayın, ona ek bir kafes alın. Hemen (hatta uzun bir süre sonra bile) aynı kafese beraber konulmaları kavgalara sebep olabilir.

6. Kıskançlık krizlerine hazır olun. Yeni aldığınız kuşu sevmeye kalkarsanız vay halinize!

7. İkinci kuşunuzun yaşının ilk kuşunuzun yaşına yakın olmasına özen gösterin.

8. Kuşunuza bir arkadaş alırken kuşunuzu da yanınızda götürebilirsiniz. Erkekse kafesine bir dişi koyarak, dişiyse de onu kuşların bulunduğu kafese koyarak anlaştığı (kavga etmediği) bir kuşu alabilirsiniz.

Ve evde iki kuşunuzun olmasının keyfini çıkarın! Öpüşen, didişen ve ötüşen bu bıcırıkları artık daha da çok seveceksiniz.

7 yorum:

NarÇelen dedi ki...

Geçen hafta kedime arkadaş alamaya karar verdik. Ailecek gözümüzü kırpmadığımız, kabus gibi bir gece geçirdik. sabahında yeni kedicik doğruu geri verildi. ve hayatı kurtuldu.

BBÖ dedi ki...

Üzüldüm neden anlaşamadılar acaba. Umarım anlaşacağı bir arkadaş bulursunuz.

Adsız dedi ki...

Benim kuşunun eşi öldü ona bir buçuk hafta kadar bekleyip yeni bir eş aldım ancak o yanımda değildi şimdi sürekli kavga ediyorlar zamanla düzelir mi ?

BBÖ dedi ki...

Hemen aynı kafese koymamalısınız. Birbirlerine alışmaları için zaman verin. Biri sizin evinize tanımadığını bir yabancıyı hemen soksa hoşunuza gider mi :)

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
waterfall dedi ki...

Bizim 2 tane muhabbet kuşumuz vardı.1yıldır bizimleydiler.Yuvalık aldık ve yumurtaları oldu.Bayram için gittik ve kimseye bırakamadık.Geldiğimizde erkek olan kuş ölmüştü.Kafası kan içindeydi ve dişinin de gagasındakan vardı.Yumurtalardan 2si de kırılmıştı.Sanıyorum dişi olan bunalıma girip eşini öldürdü.Ailecek ağladık .Hele ki 8 yaşındaki oğlum hala üzgün.Yeni erkek alalım mı?Nezaman alalım?Yumurtalardan biri duruyo ama üstüne yatmadığından o dayavru vermez sanırım.Acil cevaplarınızı bekliyorum.

Unknown dedi ki...

Düzelirler