Muhabbet kuşu sahipleri, kuşlarının beslenmesi konusunda dikkatli olmalı, çünkü yalnızca yem yiyerek beslenen kuşlar yeterince sağlıklı olmuyor. Bunun sebebi yemlerin yüksek miktarda yağ içermesi ve kuşların ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayamaması.
Kuşunuza her gün yıkanmış taze meyve ve sebzeler verebilirsiniz. Mubişlere uygun yiyecekler şöyle sıralanıyor:
Meyvalar: Elma, armut, kayısı, muz, çilek, mandalina, portakal, üzüm, şeftali, kavun, vişne, kivi.
Sebzeler: Ispanak yaprakları, kıvırcık salata, havuç, kabak, semizotu, maydanoz, domates, balkabağı. Marulun pek faydası bulunmuyor, daha koyu renkli yeşil sebzeler tercih edilmeli.
Uzak durulması gerekenler: Çiğ patates, limon, yıkanmamış yeşil salata (ilaçlanmış), erik, mantar, soğan, süt, patlıcan, bal, avokado, greyfurt. Tuzlu, asitli, şekerli veya alkollü yiyecek ve içecekler.
![]() |
http://therealowner.com/birds/how-to-keep-a-budgie/ |
Ayrıca, kuşlara dükkanlarda satılan ballı veya meyveli krakerlerden verilmesi tavsiye edilmiyor, çünkü bu krakerleri yapıştırmak için kullanılan malzeme bal değil, aksine kuşlar için zararlı bir madde.
Kalsiyum ihtiyacı için kaynattığınız yumurtadan verebilirsiniz. Beyazını, sarısını, hatta kabuğunu da seviyorlar. Dükkanlarda satılan mürekkep balığı kemiğini de kafesine koyarsanız, bu da kalsiyum kaynağı olarak görev yapacaktır. Ayrıca yine dükkanlarda satılan mineral bloğunu da her zaman kafeste bulundurun.
Bunun dışında, alacağınız yemin kaliteli olmasına dikkat edin. Bonnie, Witte Molen önerilen markalar. Kişisel deneyimle söyleyebilirim ki, Champion'dan uzak durun! Kaliteli yemle beslediğimiz kuşumuzu bir süre Champion'la besleyince gagasının altında kara bir leke ortaya çıktı. Bu yemin kalitesiz olduğuna bir işaretmiş, dikkatli olun! Kaliteli yemin içinde kırmızı, yeşil gibi boyalı tanecikler bulunmaz, yem alırken buna da dikkat edebilirsiniz.
![]() |
Yeşillik içinde yıkanmaca |
Kuş kumunu kafeste ayrı bir kapta kuşunuza verebilirsiniz. Ancak kuş kumunun çok da gerekli olmadığı söyleniyor. Kum, doğada besinlerin sindiriminde rol oynuyor, ancak kafes kuşları sindirilmesi zor besinler tüketmiyor. Verip vermemek sizin tercihiniz.
Kafesteki suyu her gün değiştirmeye özen gösterin. Değiştirirken sulukları da yıkamanız faydalı olacaktır, yoksa yosun tutarlar.
Beslenme demişken, kuşların uçtuğu oda veya odaların içinde yenildiği takdirde zararlı hatta ölümcül olabilecek nesneleri -örneğin bitkileri- kaldırmaya özen göstermelisiniz.
Kaynak: Deneyim ve http://puppiesareprozac.com/budgie-parakeet/nutrition-food/
12 yorum:
saolun cok yardimci oldunuz
Tesekkür ederim artik kuslarim daha saglikli olacak
Siyah dışkı iç kanama demişsiniz. Ne yapmalıyım bunun için. Kuşum 2 gün önce bir kutu ile duvar arasına sıkıştı ve stresli gibi.. kafes altlarında görüyorum hep onu, ayrıca uçmakta zorlanıyor :/
Merhaba,
Hasta kuşlar kafesin altında dururlar ve durumları ciddidir genelde. Uçmakta zorlanıyorsa belki bir yerini yaralamıştır, veteriner size gerekli ilacı verecektir. Bizim de kuşumuzun ayağı perdeye takılmıştı, gerekli ilaçları verdiler. Yapmanız gereken belli, veterinere hemen, kuşunuz ÖLMEDEN ÖNCE gitmek.
gayet güzel çok tşkr ederim
merhaba benim muhabbet kuşum ishal olmuş ve ayağını hep içine sokuyor kısık sesle ötüyor yem yemiyor ve uçmuyor ne yapmalıyım yardım edin lütfen !!
Merhaba kuşlar hastaliklarini saklarlar ve belli olduğunda sandigimizdan daha hasta olabilirler. Bu yüzden kapisini kapali tutun ucmasin duzelene kadar mutlaka sicak tutun ki bunun için enerji harcamasin. Su anda meyve veya yeşillik vermeyin suyunu her gün değiştirin suyuna birkaç damla limon veya elma sirkesi koyabilirsiniz. Yem yemesini takip edin. Tek ayagini cekmeyip iki ayagi üzerinde duruyor ve gözlerini kapiyorsa iyice kotu durumda demektir. Tüm bu Dediklerim veterinere gidene kadar yapacaklariniz. Lütfen kusunuzun kafesini iyice havluya ve poşete sarmalayip veterinere gidin büyük ihtimalle suyuna katacaginiz bir damla verecektir geçmiş olsun.
Bilgilendirdginiz icin cok tesekkur ederiz cok faydali bir makale olmus
Kuşların ciflesmesi için neler yapilamli ve neye ihtiyaçları var
Çok sağol teşekkürler
Merhaba. Bnim kuşum annem süt içerken eline dalmış ve süt içmesini engelleyememis. Isırmaya başlamış. Su an durumu çok kötü.hic otmuyo. Konusmuyo ,oynanıyor.sadece sabit bir yerde hep uyuyo. Yem bile yemiyo. Veteriner 3 gün içinde ölebilir demiş .Ne yapmalıyım.?
Merhaba kuyum iki gündür halsiz ve sürekli uyku halinde kakasıda sulu ve yeşil ne yapmalıyım
Yorum Gönder