25 Aralık, 2012

475 - Hayatımızdaki bencil insanlarla nasıl başa çıkarız?

Salı, Aralık 25, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 8 yorum

Bu sıralar blogumu başka bir hobimle aldatıyorum: etamin. Kendimi iğne-ipliğe, işlemeye verdim. Bir süredir yazı yazmadığım için beni affedin. Bu yazıda bencil insanların özellikleri nelerdir, hayatımızdaki bencil insanlarla nasıl geçinilir gibi konular üzerinde durmaya çalışacağım.

Eminim çevrenizde bencil insanlar vardır. Bu kişileri çevrelerinin ilgi odağı olmak için çabalarken görebilirsiniz. Uç noktasında narsistliğe varan bencillik; anksiyete, depresyon gibi psikolojik bozukluklara ve sağlıklı ve mutlu bir ilişki sürdürememe gibi durumlara yol açabiliyor. 

Bencil insanların özellikleri şöyle sıralanıyor:

1. İmajlarını korumak için büyük dikkat gösterirler. Kendi dünyalarının diğerlerinkinden daha iyi olduğunu göstermek için çabalarlar ve bu imaja kanmazsanız sizden hoşlanmazlar.

2. Genelde çok arkadaşları vardır, ancak bu arkadaşlık ilişkileri yüzeyseldir. Çekici görünebilirler, ama gizli amaçları egolarını tatmin edecek birilerini bulmaktır. Kendini beğenmişliklerini besleyecek insanları dünyalarına çekmek için birçok yol bulmuşlardır.

3. Yetersiz hissederler. Bu eksikliği doldurmak için diğer insanları kullanırlar.

4. İçten içe kendilerine güven duymadıklarından dolayı kendilerini diğerlerinden üstün görerek bu açığı kapatmaya çalışırlar. Farklılıklara karşı hoşgörülü değildirler.

5. Uzun ilişkiler sürdüremezler. İnsanları kendilerine olan hayranlıklarına göre iyi ve kötü diye sınıflandırırlar. Dileklerini gerçekleştirdiğiniz sürece sizi hayatlarında isterler. Bu yüzden sizi seviyorken, bir anda sizden nefret edebilirler.

6. Gerçek anlamda empati duygusuna sahip değildirler. Empati göstermeleri empati gösterdikleri kişiden elde ettiklerine bağlıdır. 

7. Kendilerine güvenleri yoktur. 

8. Dışarıya karşı oldukça kendilerine güvenli görünürler. Benzer şekilde dışarıdan bakıldığında başarılı görünürler, çünkü kusursuz bir imaj oluşturmak için büyük çaba harcarlar. Ancak iç dünyalarına girildiğinde sorunlarla karşılaşırsınız.

9. Problemi genelde karşı tarafta görürler. Bu yüzden terapiden faydalanma oranları düşüktür.

10. Minimum çabayla maksimum fayda beklerler. 



Peki kendini beğenmiş, bencil insanlarla nasıl başa çıkacağız, onlarla olan ilişkilerimizi nasıl sürdüreceğiz? Aşağıda birkaç tavsiye bulacaksınız:

1. Kibirli görünümlerine kanmayın ve egolarını besleyecek davranışlarda bulunmayın.

2. Sabırlı olun. 

3. Grup içinde görüşün. Yanınızda bir kişinin daha olması tüm dikkatin bencil kişiye verilmesini engelleyecektir.

4. Bencilliğinin altında yatan asıl ihtiyaçlarını keşfedin. 

5. Konuyu değiştirin. Bencil insanlar bütün gün boyunca kendi sorunları ve hayatları hakkında konuşabilirler. 

6. Karşınızdakine bencil davranışının sizi nasıl etkilediğini anlatmaya çalışın.

Son olarak, bencil insanların neden bencil olduklarını anlamaya ve yapabiliyorsanız onlara karşı hoşgörülü davranmaya çalışın.



En iyi arkadaşının bencil olması nedeniyle şikayette bulunan birine verilen tavsiyeleri (İngilizce) buradan okuyabilirsiniz. Ebeveynlerin bencil veya narsist olması ise çocuklar için oldukça önem taşıyan bir konu. Yukarıda da bahsettiğim gibi narsistlerin iki yüzü olduğu söyleniyor: Maskelerinden birini dışarıda takarken, birini ise evde takıyorlar. Dışarıdaki herkes narsist anne veya babanın harika bir ebeveyn olduğunu düşünüp dile getirirken, çocuklar o anne veya babanın evdeki gerçek yüzünü görüyor ve hayal kırıklığına uğruyorlar. 

Narsist ebeveynler, çocuklarını kendilerinin bir uzantısı olarak görüyor ve hayallerini çocuklarında gerçekleştirmek istiyorlar. Çocuklarını bir birey olarak görmekten aciz olan bu ebeveynler ya çocuklarını tamamen görmezden geliyor ya da kendi isteklerini çocuklarında gerçekleştirmek istiyorlar. 

Narsist ebeveynlerin çocukları, ebeveynlerinin kendilerine olan davranışlarının çocukken veya ergenlikten önce daha iyi olduğunu söylüyor. Bu dönemlerde çocuklar daha kolay kontrol ve manipüle edilebildiğinden dolayı ebeveynler çocuklarına karşı daha iyi davranırken, ileriki yıllarda duygusal tacizde bulunmaya başlıyorlar.

Kaynak:
http://www.huffingtonpost.com/roya-r-rad-ma-psyd/dealing-with-arrogant-people_b_990331.html?utm_hp_ref=fb&src=sp&comm_ref=false
http://www.lightshouse.org/the-narcissistic-parent.html#axzz2G4tsDoJw
http://suite101.com/article/dealing-with-selfabsorbed-people-a141121

Resim kaynakları:
http://www.susanwhitcomb.com/wp-content/uploads/2011/08/self-centered.jpg
http://www.rottenecards.com/ecards/Rottenecards_60768893_p35d9pqtx4.png
http://www.transformedblog.com/wp-content/uploads/2011/11/me.jpg

8 yorum:

NarÇelen dedi ki...

benim bencilliğin dibine vurmuş bi arkadaşım vardı. çıkardım hayatımdan kurtuldum. onunla mı uğraşıcam yahu?

BBÖ dedi ki...

Bencil kişinin insanın hayatındaki yerine bağlı olarak böyle de bir karar verilebilir bazen...

Ozlemaki dedi ki...

nerelerdesin, iyi misin?
Nice yıllara!

BBÖ dedi ki...

Bu aralar yazamamın çeşitli sebepleri oldu. Öncelikle sorduğun için teşekkürler. Yakında daha sık görüşmek dileğiyle... İyi, güzel bir sene dilerim.

Adsız dedi ki...

Hic hoslanmadigim insan tipi...ustelik bu kisilere sorarsin hayatta yanlissiz kimse yoktur sen nasil hatasiz oldugunu savunursun diye,,,yuzlesemek istemedigi icin israrla ben hataszm der...uzucu cnk knd icinde cok yipratir kendini...bos insandir bos

Unknown dedi ki...

bu kadar iyi anlatılabilirdi bu konu ancak, tebrikler :)

M. Oğuz Taşpınar dedi ki...

Ikili ilişkilerde bencil insanlarla başa cıkmanin yolu bence onlara kim olduklarini kim olmadiklarini uzun bir surec icerisinde anlamalrina yardimci olmak ve sureci beraber takip etmekten geciyor

Unknown dedi ki...

Özellikleri arasında kendilerine güvenleri aslında çok fazla oluyor ama bu özellik çok belirleyici değil sanirsam