03 Ocak, 2013

476 - Annelerin beyinlerinde çocuklarına ait hücreler bulundu

Perşembe, Ocak 03, 2013 Gönderen Berna Arslan 1 yorum

Anne ve çocuk arasındaki bağın düşünüldüğünden de sıkı olduğu ortaya çıktı. Anne ve fetüs arasında bulunarak, besin, gaz ve artıkların taşınmasını sağlayan plasenta, aynı zamanda anne ve fetüs arasında hücre geçişine de ortam sağlayabiliyor. Bir bireyin yalnızca kendine ait hücrelerden oluştuğunu düşünsek de, yeni çalışmalar bunun tam tersini gösteriyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, kadınların beyninde erkeklere ait hücreler bulundu. Henüz bu hücrelerin etkileri veya işlevleri bilinmemekle birlikte, bu hücrelerin Alzheimer'lı kadınlarda daha az görüldüğü ortaya çıktı. Bu sebeple, bu genetik olarak farklı hücrelerin beynin sağlığında rol oynayabilecekleri düşünülüyor.

Beyinde farklı hücrelerin bulunması oldukça ilginç bir durum, çünkü bu hücrelerin beyin işlevlerinde -yani karar almada ve davranışlarımızda- etki sahibi olduklarını düşünebiliriz. Yıllar önce kadınların kanında Y kromozomlu hücrelere rastlanmış ve Y kromozomu erkeklere ait olduğundan, hamilelik sürecinde bebekten anneye geçtiği düşünülmüş.


Yeni çalışma ise farklı hücrelerin yalnızca kan dolaşımında değil, aynı zamanda beyne yerleşmiş şekilde bulunabileceğini gösteriyor. Ölmüş kadınların beyinlerinin incelenmesiyle birlikte, genetik açıdan farklı hücrelerin kadınların yüzde 60'ından fazlasının beyinlerinde ve farklı organlarında görüldüğü tespit edildi. 

Birden fazla gebelik geçirmiş kadınlarda Alzheimer oranı daha düşük olduğu için, Alzheimer'lı olan kadınlarda Y kromozomlu hücrelerin daha fazla olacağı öngörüldü, ancak sonuçlar bu beklentinin tam tersini gösterdi. Henüz nedenler açıklanabilmiş değil.

Hücre alışverişinin yalnızca gebelik döneminde değil, emzirme döneminde de anneden bebeğe geçecek şekilde gerçekleşebildiğini gösteren araştırmalar bulunuyor. Aynı zamanda rahimde ikizler arasında da hücre transferi olabiliyor. Büyük kardeşten anneye geçmiş bir hücrenin, daha sonraki gebelikte küçük kardeşe geçmesi de olası görülüyor. Son olarak, kadınlarda hem kendi annelerinden hem de çocuklarından hücreler bulunabileceği düşünülüyor. 
Bu hücrelerin işlevleri şu anda pek bilinmese de, hücrelerin yapısı kök hücrelere benzetiliyor. Yani bu hücreler, birçok farklı hücre tipine dönüşebilir ve doku onarımında rol oynayabilirler. Aynı zamanda bu hücreler bağışıklık sisteminde de bir rol oynuyor olabilirler. Meme kanseri olan kadınlarla sağlıklı kadınlar karşılaştırıldığında, genetik olarak farklı hücrelerin sayısının sağlıklı kadınlarda daha fazla olduğu görülüyor.

Son zamanlarda duyduğum en ilginç araştırma konularından biri olduğu için paylaşmak istedim. Sandığımızdan daha karmaşık ve birbirine bağlı olduğumuzu da gösteriyor.

Kaynak:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=scientists-discover-childrens-cells-living-in-mothers-brain

Resim kaynak:
http://www.babymed.com/sites/default/files/line%20drawing%20pregnant%20woman.jpg
http://www.mfauscette.com/connecting_people.jpeg

1 yorum:

NarÇelen dedi ki...

oldukça ilginç bir araştırma. teşekkürler..