10 Ocak, 2013

478 - Mükemmel planlı şehir: Palmanova

Perşembe, Ocak 10, 2013 Gönderen Berna Arslan , 2 yorum

Kuzey İtalya'nın Slovenya sınırına yakın bir alanda Palmanova adında bir yerleşim yeri bulunuyor. Palmanova'yı özel kılan ise yerleşim planı. "Yıldız kale" adı verilen bir sur sistemi ile korunan bölge, rönesansta ideal bir yerleşim alanı olarak kurulmuş.
Palmanova'nın haritası
Venedik İmparatorluğu tarafından 16. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş olan Palmanova, Osmanlı saldırısından korunmak amacıyla askeri bir üs olarak planlanmış. 

Rönesans zamanında ütopya fikri, yani toplumun bütününde mükemmeliyetin hakim olması fikri, birçok alanda kendini göstermiş. Palmanova da ütopyaya uygun kurulmuş alanlardan biri. Thomas More'un "Ütopya" kitabının yayıldığı bu yıllarda tüm vatandaşların eşit olduğu bir toplum fikri insanlar arasında yayılırken, bu toplumun duvarlarla çevrili geometrik biçimli bir alanda yaşayacağı hayal ediliyormuş. 
Palmanova'nın dairesel şekli de, dairenin o dönemde en mükemmel geometrik şekil olarak kabul görmesinden kaynaklanıyor. Aynı zamanda askeri bir üs olarak planlanması da dairesel olmasını destekleyen bir diğer etken.
Google Maps'ten uydu görüntüsü
Kaynak ve resim kaynak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Palmanova

2 yorum:

Adsız dedi ki...

mükemmel şehirler kurma ütopyaları her daim var.

http://www.thezeitgeistmovement.com/faq

Unknown dedi ki...

görmek istenilen yerler listesine eklendi bile teşekkürler :))

http://theclumsywriter.blogspot.com/