11 Ocak, 2013

479 - Uzun ve Mutlu İlişkilerin On iki Sırrı

Cuma, Ocak 11, 2013 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Psikoloji araştırmaları çoğu zaman laboratuvar ortamında ve denek olarak lisans öğrencileriyle yürütüldüğü için eleştirilir. Aşkla ilgili yapılan çalışmalar da bu eleştiriden nasibini alan cinsten. 2012 yılında aşk üzerine yapılmış bir araştırma ise üniversite ortamından çıkma cesareti gösterip on ve üzeri yıldır evli olan çiftlere odaklanıyor.

Mutlu birlikteliğin sırlarını inceleyen bu araştırmada, on ve daha fazla yıldır evli olan çiftlerin yüzde 40'ı birbirlerine "çok yoğun biçimde aşık" olduğunu belirtirken, yüzde 15'i ise "yoğun biçimde aşık" olduğunu söylemiş. 30 ve üzeri yıldır evli olan çiftlerin büyük kısmı da "çok yoğun biçimde aşık" şıkkını işaretlemiş (kadınların yüzde 40'ı ve erkeklerin yüzde 35'i).


Araştırmanın amacı, uzun süreli mutlu ilişkileri belirleyen faktörleri bulmak. Araştırmanın sonucunda on iki önemli faktör belirlenmiş, buyrun kendinizi ve ilişkinizi test edin:

1. Partneriniz hakkında olumlu düşünmek: Partnerinizin karakteri ve kişisel özellikleri hakkında olumlu düşüncelere sahip olmak. Sizi rahatsız eden özellikleri hakkında uzun uzadıya düşünmek, partnerinizi gözünüzde olduğundan daha sinir bozucu hale getirecektir. İyi ilişkileri olan çiftler, beraber geçirdikleri olumlu deneyimleri olumsuz deneyimlere göre daha fazla hatırlıyorlar.

2. Beraber değilken onu düşünmek: Gözden ırak olan gönülden de ırak oluyor mu? İş için her gün veya bir seyahat için birkaç günlüğüne partnerinizden ayrıldığınızda onun varlığını tamamen unutuyor musunuz? Bu iyiye işaret değil. Yanınızda olmadığı gün boyunca partneriniz en azından bir kere aklınızdan geçiyor olmalı.

3. Onu düşünürken diğer şeylere odaklanmakta zorlanmak: Bu faktörün özellikle erkeklerde önemli olduğu görülmüş, ne de olsa kadınlar aynı anda birden fazla işi yapma becerisine sahipler :) 

4. Yeni aktivitelerden hoşlanma: Beraberken zamanı nasıl geçirdiğiniz önem taşıyor. Eğer birlikte yeni aktiviteler yapmaktan zevk alıyorsanız -örneğin birlikte ikinizin de daha önce denemediği fiziksel veya zihinsel bir aktiviteyi yapmak ikinizi de mutlu ediyorsa- doğru yoldasınız. Bu faktörün de özellikle erkekler için önemli olduğu bulunmuş.

5. Birlikte zaman geçirmek: Sevdiğiniz insanla birlikte zaman geçirmek, aşkı artırmanın en temel yolu. Birlikte geçirilen zamanda yeni aktiviteler denemek önemli olduğu kadar, evde de birlikte bir şeyler yapmak önemli. Örneğin uzun süredir düzenlemek istediğiniz odayı birlikte düzenlemek gibi. Birlikte yemek yapmak, bahçe/çiçek işleriyle uğraşmak, market alışverişine gitmek, hatta evi temizlemek, partnerler arasında duygusal bağı artıran etmenler. Bu maddenin de erkekler için daha fazla önem taşıdığı görülmüş.

6. Sevgiyi ifade etme: Partnerinizi sevdiğinizi yanağına bir öpücük kondurarak veya ona sarılarak ifade etmek önemli.

7. Partnerinizi çekici bulmak: Partnerizin fiziksel yakınlığının sıcaklık ve cinsel arzu uyandırması. Birbirlerine çok yoğun biçimde aşık olduğunu belirten çiftler, partnerlerinin dokunuşu karşısında vücutlarının olumlu tepki gösterdiğini belirtiyor.

8. Cinsel ilişkide bulunmak: İlişkilerinde en mutlu olduğunu belirten çiftler, diğerlerine göre daha sık cinsel ilişkide bulunuyorlar. Cinsel aktivitenin sevgi hissini geliştirdiği düşünülüyor.

9. Genel olarak mutlu olmak: Hayatta genel olarak mutlu olan insanlar, ilişkilerine de güzel bakıyorlar. Stresi kontrol altında tutmak önemli.

10. Partnerinizin her an nerede olduğunu bilmek istemek: Özellikle erkekler için geçerli olan bu faktör, partnerinizin hep aklınızda olduğunu da gösteriyor.


11. Partnerinizin aklınızdan çıkmaması: Azıcık saplantılı olmakta zarar değil yarar var! Kadınlar erkeklerin nerede olduğunu bilmeye pek önem vermeseler de, sık sık onları düşünüyorlar.

12. Hayat sevgisi: Günlük yaşamlarına karşı olumlu yaklaşan insanlar, hayat sevgilerini ilişkilerine de yansıtıyor. İlişkinizin tutkulu olmasını istiyorsanız, duygusal enerjinizi ilgi alanlarınıza, hobilerinize aktarmalısınız. Bu maddeyi okuyunca, aklıma hayatı seven ve bu olumlu yaklaşımını eşiyle olan ilişkisine yansıttığından eşini de yıllarca mutlu etmiş yaşlı erkekler geliyor. Gerçekten de bu madde, erkekler için daha büyük önem taşıyormuş.

Artık uzun ve mutlu ilişkilerin sırlarını biliyorsunuz, şimdi uygulama zamanı!


Kaynak: 
http://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201206/the-12-ties-bind-long-term-relationships?page=2

Resim kaynak: 
http://msnbcmedia1.msn.com/j/MSNBC/Components/Photo/_new/101115-couple-hmed-11a.grid-4x2.jpg
http://gasdelarisa.files.wordpress.com/2011/03/happy-old-couple.gif
http://thumbs.dreamstime.com/thumblarge_241/1204034331M9af6D.jpg

0 yorum: