05 Şubat, 2013

484 - Korkusuz kadını korkutan tek madde: Karbondioksit

Salı, Şubat 05, 2013 Gönderen Berna Arslan , , 1 yorum

Birkaç on sene önce, ABD'nin Iowa eyaletinden on yaşında bir kız çocuğunda çok nadir görülen bir hastalık tespit ediliyor. S.M.'in beynindeki amigdala bölgesindeki hücreler kireçlenip ölüyorlar. Amigdala, beyinde duygu işlemesiyle ilgili olan, özellikle de korkuyu anlamada etkili olduğu bilinen bir bölge. Günümüzde S.M.'in amigdalası artık tamamen işlevsiz ve bu kadını korkutmak mümkün değil.

Biliminsanları normal bir insanı ürkütecek/korkutacak durumları ve nesneleri S.M.'in üzerinde deneyip başarısızlığa uğruyorlardı, ta ki onun zayıf noktasını bulana kadar. S.M. ile yapılan ve onu korkutmaktan aciz kalan çalışmalardan bazıları şöyle: The Shining, The Blair Witch Project gibi korku-gerilim filmlerinden bölümler izletmek, egzotik hayvan dükkanına götürüp yılanlarla temasta bulunmasını sağlamak, "perili eve" götürmek. Bu perili evde maske takarak rol yapan aktörlerden birinin maskesini merak edip aktörün peşine düşen S.M., sonuç olarak aktörü korkutan taraf olmuş!

Korku, hayatımızın önemli bir parçası, çünkü hayatta kalmamızı sağlıyor. S.M.'in korkusuzluğu ise bir kez hayatına mal olacak raddeye gelmiş. Gece parktan geçerken bir adam boğazına bıçak dayayarak boğazını keseceğini söylemiş. Korkusuz kadın ise önce konuşarak adamı ona zarar vermekten vazgeçirmiş, sonra da yürüyerek uzaklaşmış. Ertesi günse parka geri dönmüş.

Normal bir insanı aşırı derecede korkutacak bu olay, S.M. üzerinde bir iz bırakmazken, bu korkusuz kadını korkutacak bir şey nihayet bulundu! Arkaya doğru yatar bir koltuğa oturulan S.M.'in yüzüne ağzını ve burnunu kapatacak bir maske takıldı ve bu maske yoluyla normal havadan farklı bir bileşimi olan hava yollandı. Bu hava yüzde 21 oksijen ve yüzde 35 karbondioksitten oluşuyordu. Nefes aldığımız normal havadaki oksijen oranı da yüzde 21, ancak karbondioksit oranı neredeyse 1000 kat daha düşük. S.M. nefes aldığı ilk anda tüm korku belirtilerini göstermeye ve panik duygusunu hissetmeye başladı. Maskeyi çıkarmaya çalıştı, gözleri açıldı, boyun kasları kasıldı... Ve bu önemli çalışma, dış dünyadan gelen korku faktörleriyle; iç dünyadan, yani vücuttan gelen korku faktörlerinin beyinde farklı şekilde işlendiğini ortaya çıkardı.

S.M.'in beyninde zarar görmüş olan amigdala bölgesinin vücudun içinden gelen boğulma sinyalini işlemediği görüldü. Bu sinyal, ana olarak daha ilkel olan sürüngen beynine ait bir bölgede işlendi. Böylece 2013 yılına ait bu çalışma, beyinde korkunun nasıl işlendiğini daha iyi anlamamızı sağladı.

Kaynak:
http://www.psychologytoday.com/blog/brain-food/201302/the-only-thing-she-has-fear

Resim kaynak:
http://www.doctormacro.com/Images/Leigh,%20Janet/Annex/Annex%20-%20Leigh,%20Janet%20(Psycho)_01.jpg

1 yorum:

dw dedi ki...

Cesaret de korkaklikta bulasicidir.