07 Şubat, 2013

486 - Yüksek eğitim depresyona sürüklüyor

Perşembe, Şubat 07, 2013 Gönderen Berna Arslan , , , 10 yorum

Yüksek lisansa başlasam mı ya da doktora yapmalı mıyım diye düşünenlere kötü haberi geciktirmeden verelim: Yüksek eğitim depresyona neden oluyor. California Üniversitesi'nde yapılan araştırma, yüksek lisans (master ve doktora) öğrencilerinin yüzde 67'sinin önceki sene içinde en az bir kez çaresiz ve umutsuz hissettiklerini gösteriyor. Yüzde 54'ü o kadar mutsuz ve depresyonda hissediyor ki, günlük hayatlarını sürdürmekte zorlanıyorlar. Yüzde 10'a yakını ise intiharı düşündüğünü itiraf ediyor. 

Yüksek lisans eğitiminde depresyona giren insanların sebepleri farklı olabiliyor. Örneğin, tüm öğrenim hayatı boyunca başarılı olmuş bir öğrenci, akademik başarısızlıkla ilk kez yüksek lisansta tanışıyorsa bu bir depresyon sebebi olabiliyor. Bazı öğrenciler ise doğru alanda uzmanlaşıp uzmanlaşmadıklarından tam emin olmadıklarından dolayı depresyona giriyorlar. 

Depresyonun ana sebepleri ise şöyle sıralanıyor:
  • Tez dönemindeki yalnızlık
  • Üretilmesi gereken işin insanda yarattığı baskı
  • Planlama eksikliği
  • Maddi zorluklar
  • Arkadaşlarınız başarılı olurken yerinde sayma
  • Sosyal hayatın bozulması
  • Uzun saatler çalışma
  • Kontrolün yittiğini hissetme
  • Seçim şansının az olduğunu hissetme

Bunun yanında yüksek lisansta en başarılı olanlar, çalışma konularına fanatizm derecesinde bağlı olanlar. Oysa yüksek lisans öğrencilerinin çoğu normal insanlar :) Yani çalıştıkları konuyu sevseler bile aşırı derecede bağlı olmuyorlar. Ancak çalışma arkadaşlarının bir kısmının aşırı derecede tutkulu olması çalışma ortamını yorucu ve sevimsiz bir hale getiriyor.



Peki yüksek lisans depresyonuna karşı neler yapılabilir?

1. Yardım alın:

Üniversitenizin psikolojik destek veren bir kurumu olabilir. Açıkçası ben bundan faydalandım, mükemmeliyetçi olduğum için mutsuz olduğumu öğrendim. Tek mutsuzluk nedeni elbette bu değil, ama psikolojik danışma tavsiye olunur.

2. Vücudunuza iyi bakın:

Yüksek lisans öğrencilerinin çoğu öğün atlıyor ve fiziksel olarak pek aktif değiller. Egzersiz yapmaya çalışın. Tüm öğünleri düzenli yemek için çaba sarfedin.

3. Arkadaşlarınızla buluşun, sosyal olun:

Öğrencileri depresyona sürükleyen en önemli nedenlerden biri yalnızlık. Tezinizi yalnız yapıyorsunuz, lab ortamında bulunsanız bile yalnız sayılırsınız. Bu yüzden arkadaşlarınızla sık sık görüşün, planlar yapın ve randevularınıza uyun.

4. Sizi eğlendirecek aktiviteyi bulun:

Artık gitar mı çalarsınız, resim kursuna mı gidersiniz yoksa benim gibi el işlerine mi sararsınız bilinmez, mutlaka kendinizi eğlendirecek bir iş bulun.

5. Geleceğinizi saplantı haline getirmeyin:

Şimdiki zamana odaklanmaya çalışın. Kendi konunuzda çalışma yapanları araştırın, bilgi değiş tokuşunda bulunun, ağınızı genişletin.

6. Vazgeçmek de bir erdemdir:

Şu anda yaptığınız işten gerçekten mutsuzsanız, sizi tatmin etmiyorsa ve size fazla bir şey kattığını düşünmüyorsanız, belki de yüksek lisansı bırakıp başka şekilde devam etmelisiniz. Özellikle doktora uzun süreli bir dönem olduğu için ve de insanlar ne kadar zaman yatırımı yaparlarsa vazgeçmeleri o kadar zor olacağı için, karar vermekten korkmayın.

Anksiyete

Yüksek lisans öğrencileri sadece depresyondan değil, anksiyeteden de muzdarip. Test edildiğinde, bu öğrenciler toplumun diğer kesimlerine nazaran anksiyete açısından daha yüksek puanlara sahip. Endişeli hissettikleri konular ise başlıca şöyle: Hayatı dengelemek (iş ve kişisel hayat arasında), kişisel sağlık, stresle başa çıkma, başarısız kariyer, maddi zorluklar, arkadaşlarla ilişkiler, yanlış kariyer seçimi yapmış olma, karşı cinsten kimselerle ilişkiler, profesörlerle ilişkiler, diğerlerinin beklentilerini boşa çıkarma...

Peki yüksek lisans öğrencileri stresle ve baskılarla nasıl başa çıkıyor? 10 öğrenciden 9'u kendi içine dönüyor. Arkadaşlar ve aileden yardım istense bile, bu daha az sıklıkla oluyor. Öğrenciler, zayıflık ve şüphe anlarında ise en az profesörlerine başvuruyorlar, çünkü kendilerini zayıf göstermekten korkuyorlar.

Sonuç olarak yüksek lisansa başlamadan önce iyi düşünün, şu kaynağı da gözden geçirin: Yüksek lisansa başlamamak için 100 neden.

Kaynak:
http://scienceblogs.com/thusspakezuska/2009/02/23/grad-school-fosters-depression/
http://www.nature.com/naturejobs/science/articles/10.1038/nj7419-299a
http://thegradstudentway.com/blog/?tag=grad-school-depression
http://www.unapologeticallyfemale.com/2009/05/graduate-school-inclubator-for-anxiety.html
http://www.gradresources.org/articles/student_profile.shtml
http://thegradstudentway.com/blog/?tag=graduate-school-depression
http://www.academicladder.com/2006/depression-in-grad-school-and-beyond-march-27-2007.htm

Resim kaynak:
http://thegradstudentway.com/blog/wp-content/uploads/2012/07/phd021111s.gif.jpg

10 yorum:

Saadet-i Müstesna dedi ki...

ben bu depresyonu lisansta yaşadım :) yüksek lisansı düşünemiyorum

Unknown dedi ki...

Çok sıkıntılı bir dönem. Üniversitelerin psikoloji destek alanları çok iyi olmalı eğer öğrencinin dertlerini anlayabilecek bir ailesi yoksa..
Lisansın son sınıfında ağlayarak tez araştırması yaptığımı hatırlıyorum:(

ezgi bal dedi ki...

Son dört yilim gözlerimin önünden geçti okurken ve hala haftaya doktoraya başlamayi düşünüyorum ve akedemiden değil başka bir işle geçinmeye çalişiyorum.Allahtan ailemle yaşiyorum da herşey daha çekilebilir oluyor.

Adsız dedi ki...

Ama ya,ben bu dönem yüksek lisans kazanmıştım :( Çok korktum şimdi :(

Salur dedi ki...

benim bu konuda şöyle bir tespitim var: iş/ders motivasyonumun en yüksek olduğu donemler, düzenli spor yaptığım donemler olmuştur hep. depresyondan muzdarip herkese tavsiyem bir süre deneyip gormeleri.

Unknown dedi ki...

Bende Turkcell Çağrı Merkezinde çalışırken yüksek lisans yaptım:)Ama çok zorlandım.Önemli olan azim.Azim ve çalışmak yılmamak .Bunlar varsa korkmamak lazım :)

Ege'den... dedi ki...

ben de doktora yapmış ve başı hala bitiremediği doktora teziyle dertte olan biriyim. ne kadar çok öğrendiysem o kadar çok özgüvenimi yitirdim sanki. yurdışında yapılan bir araştırmayı anımsadım şimdi: bir dersin sınavında; başarılı,orta ve başarısız olanlara sınavlarının nasıl geçtiği soruluyor ve başarılı öğrenciler çok düşük notlar beklerken başarısızlar kendilerinden emin yüksek not beklediklerini söylüyorlar. bazen diyorum, doktora yapmasaydım daha mutlu ve özgüvenli oabilirdim... tabi başka birçok etken var, mesela sizinle aynı statüde olanların aşırı hırsı ve rant kavgaları.siz istemeseniz de bir şekilde olayların içine çekilebiliyorsunuz.bunlar da insanı yıpratıyor onca iş güç arasında.benim sabretmemi sağlayan hep şu düşünce olmuştur: 3 günlük dünya, hala hayatta ve sağlıklıysam, sevdiklerimle her koşulda hayata devam edebilirim:) bununla ilgili bir yazı da ben yazsam olacakmış:)))

Adsız dedi ki...

merhaba, ben de tez yazıyorum ve konum bu başlık üzerine nette tarama yaparken sayfanızda gördüm fakat california university nin böyle bir araştırması olduğuna rastlamadım akademik kaynağı elinizde varsa paylaşır mısınız lütfen? iyi çalışmalar..

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Kolay gelsin öncelikle!

Şu an elimde makale olarak yok, ama internette aratırsanız şu paragrafa sıkça rastlayacaksınız:
"At the University of California at Berkeley, 67 percent of graduate students said they had felt hopeless at least once in the last year; 54 percent felt so depressed they had a hard time functioning; and nearly 10 percent said they had considered suicide, a 2004 survey found."

Buradan aradım ama ana kaynağa ulaşamadım ben de.
İlginiz için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Gerçekten güzel bir yazı.
Şu an tez aşamasında biri olarak okuduğumda yazının ne kadar çok kendimi anlattığını farkettim. Yüksek lisans gerçekten de lisans döneminden farklıdır. Bireysel sorumluluğunuz daha fazladır. Alınacak ders sayısı az görünür gözünüze her halükarda geçerim dersiniz fakat durum öyle değildir, çok çaba gerektirir. Arkadaş çevreniz zaten çoktan dağılmıştır ve yeni arkadaşlarınızla da ortak bir şey paylaşamadığınızı görürsünüz.Kendi içinize dönük bir yaşantı sürecine girmeniz olasıdır. Tabi aile desteği çok önemli. Onların manevi desteği ve yardımları ile ders aşamasını ilk senede tamamladım.Benden arkadaşlara tavsiye siz siz olun ders aşamasını 1 senede tamamlamaya çalışın yoksa sakız gibi uzar yüksek lisans.