16 Mart, 2013

491 - Gençler neye para harcar?

Cumartesi, Mart 16, 2013 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Son yıllarda gençlere yönelik film, kitap ve müzik artışını fark ettiniz mi? Yetişkinlerin de ilgisini çekebilen ama daha çok genç kitleye hitap eden Alacakaranlık, Harry Potter, Justin Bieber isimlerini duymamış olma ihtimaliniz az... Peki sinema, edebiyat ve müzik endüstrileri neden gençlere yöneldi?

Çünkü gençlerin para harcama kapasitesi oldukça yüksek. ABD'den bir örnek verelim. 33 milyon gencin yaşadığı ABD'de ortalama bir genç günde 3000 reklam görüyor! 2007 yılında 100 milyar dolar harcama yapan gençler, ebeveynlerinin de 50 milyar dolar harcama yapmasına yol açmış. Yani gençler oldukça büyük ve değerli bir tüketim hedef kitlesi.

Gençlerin günümüzde para harcama oranları eski nesillere göre daha yüksek. Bunun başlıca nedenlerinden biri harcamanın kolaylaşmış olması, yani kredi kartları. Başka bir neden ise ebeveynler: Günümüzde ebeveynler kendi gençliklerinde sahip olamadıkları şeyleri çocuklarına sağlamak istediklerinden gerektiğinden fazla harcamaya yol açabiliyorlar. Ayrıca gençlerin arkadaşlarına uyum sağlama ve güzel görünme isteği de tüketim kültürünü besleyen başlıca etkenler.

Gençlere yönelik reklamlardan bir örnek
Bunun yanında, günümüzde gençler arasında gruplara bölünmenin eskiye oranla daha fazla olduğu düşünülüyor. Giyilen kıyafetler ise ait olunan grupları yansıttığından, kıyafetlere harcanan bütçe giderek artıyor.

Bu sebeplerden dolayı gençlere yönelik reklamların sayısı da artışta. Türkiye'de bunu özellikle iletişim firmalarının cep telefonuyla konuşma/mesajlaşma kampanya reklamlarında farkedebilirsiniz. Ayrıca bazı firmalar, festival ve üniversite şenliklerini hedef alıyor.

2008 yılında açıklanan rakamlara göre Türkiye'de 0-24 yaş arası 30 milyonun üzerinde genç yaşıyor. Yapılan bir araştırmaya göre* gençlerin çoğunluğu her haftasonu kendine yeni bir şey alıyor. Alışverişe küçükken anne ile gidiliyor, yani annelerin alışveriş yaparken çocuklarını yanlarında götürmemeleri tavsiye edilebilir. Alışverişlerde en fazla harcama giysi ve ayakkabıya yapılıyor. Özellikle genç kızlar alışverişi hayatın bir parçası olarak görüyor. 

Gençler tüketim alışkanlıkları açısından çeşitli yaş gruplarında inceleniyorlar: 15-18, 18-26 ve 26-35. İlk iki grubun özellikleri şöyle: Marka sadakati daha düşük, yeni ve farklı ürünlere oldukça açık ve ailelerinin harcama düzeylerini etkileyebiliyorlar. 26-35 yaş arasındaki genç yetişkinlerin ise marka sadakati daha yüksek ve harcama yaparken fiyatları daha çok göz önünde bulunduruyorlar.

Gençlerin harcama yaptıkları alanların yüzde olarak dağılımları ise şöyle:

 

* http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/447429-genc-pazar-firmalarin-istahini-kabartiyor

0 yorum: