18 Mart, 2013

492 - Hollywood'da kadınların yeri

Pazartesi, Mart 18, 2013 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Kırmızı halıda yürüyen genç güzel kadınlar, genç yakışıklı erkekler, yaşlı yakışıklı erkekler ve yaşlı... Yaşlı kadınlar demek mümkün değil, çünkü onlar hiçbir zaman Hollywood'un favorisi olmadı. Erkek oyuncular ileri yaşlarında birçok rolde -hatta aksiyon filmlerinde- karşımıza çıkarken, kadın oyuncular ileri yaşlarında kendilerine uygun rol bulmakta zorlanıyorlar. Aslında genç kadınlar da filmlerde olması gerektiği gibi ve sıklıkta temsil edilmiyorlar.

Kadınların sinemadaki yerini belirlemek adına filmler için oldukça ilginç bir test önerilmiş. Bu test, 80'lerde Amerikalı feminist karikatürist Alison Bechdel tarafından önerilmiş. Bechdel testi adı verilen testte filmler için 3 kriter yer alıyor:

1. Birden fazla kadın karakter içermesi

2. Bu kadın karakterlerin bir noktada birbirleriyle konuşmaları

3. Bu konuşmanın erkekler dışında bir konu hakkında olması

Bechdel testini tanınmış filmlerin çoğu geçemiyor. Hatta güçlü kadın karakterleri içeren filmlerin çoğu bile bu testi geçemiyor. Örneğin Ejderha Dövmeli Kız, Kara Şövalye Yükseliyor, Yüzüklerin Efendisi (serinin tamamı), Karayip Korsanları (1., 2., ve 4. filmler), Tomb Raider, Underworld, Koş Lola Koş, Avatar, Yıldız Savaşları (orijinal üçleme) gibi. Bu test tersine çevrilseydi -erkek karakterlerin kadınlar dışında bir konu hakkında birbirleriyle konuşmaları- tüm bu filmler bu testi geçecekti. 

Biraz da romantik komedilere göz atalım. Orada da durum pek parlak değil. When Harry met Sally, Kate & Leopold, Aşkın 500 Günü, Bir Erkek On Günde Nasıl Kaybedilir gibi filmlerin hiçbiri testi geçemiyor. 

Bechdel testi, filmlerdeki kadınların, erkeklerle olan ilişkileriyle tanımlandığını gösteriyor. Oysa erkekler başka birçok özellikleri ile filmlerde tanımlanıyor.

Oscar ödüllü aktris Helen Mirren, Hollywood'u 18-25 yaş arası erkeklere ve onların erkekliğine tapmakla suçluyor

Yapılan bir araştırmaya göre 2007'nin en başarılı filmlerindeki kadın karakterler, toplam karakterlerin yüzde 29.9%'unu oluşturuyor. Toplumun yüzde 51'ini kadınların oluşturduğu düşünülürse bu yüzdenin ne kadar az olduğu daha iyi anlaşılabilir.

2009'da ise Warner Bros CEO'su Jeff Robinov, Jodie Foster ve Nicole Kidman'ın başrol oynadığı filmlerin başarısızlığından sonra stüdyonun başrol kadın karakter içeren filmler çekmeyeceğini açıklamış. Bechdel testini filmlerin geçebilmesi bir yana, senaryo yazarlığı okullarında senaryonun özellikle bu testi geçemeyecek şekilde yazılması teşvik ediliyor. Yani briden fazla kadın karakterin birbirleriyle iletişim halinde olmaları ve erkekler hakkında değil de başka konularda konuşmaları istenmiyor. Tüm bu bilgilere dayanarak Hollywood'daki cinsiyet ayrımının oldukça şiddetli olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak:
http://www.cracked.com/article_20082_6-insane-stereotypes-that-movies-cant-seem-to-get-over.html

Resim kaynak:
http://bi.gazeta.pl/im/b6/8b/b9/z12159926V,Marilyn-Monroe.jpg 
http://www.guardian.co.uk/film/2010/dec/09/helen-mirren-sexism-hollywood-penis

0 yorum: