21 Mart, 2013

493 - Nisan ayında ne ekelim-dikelim?

Perşembe, Mart 21, 2013 Gönderen Berna Arslan , , 2 yorum

Baharın eli kulağında... Nisan ayında balkonumuzda hangi çiçek ve bitkileri yetiştirebiliriz bir bakalım.

Öncelikle yemelik olanlar gelsin: Nane, fesleğen, maydanoz, domates, biberiye ve kekik için uygun ekim ayları Mart ve Nisan. Bitkilerin günde üç-dört saat güneş görebilecekleri bir yere konulmaları ve iki-üç günde bir sulanmaları tavsiye ediliyor. Bazı bitkilerin tohum ve topraklı saksısıyla yetiştirilmeye hazır şekilde yapı marketlerde satıldığını görmüş olabilirsiniz. Biz geçen sene fesleğen ve Meksika biberini denedik. Fesleğende büyük başarı elde ettik, ama biber oldukça büyüse de sadece bir-iki tane verdi. Bu sene kekik ve maydanoz da denemeyi düşünüyorum.

Nane ve kekik dikmek için önerilen yöntem de şöyle: Taze nane veya kekiği cam bardakta suya koyarak kök salmasını bekledikten sonra toprağa dikmek. Nane için yayvan ve derin bir saksı seçmek gerekiyor.

Hiç toprak kullanmadan taze soğan yetiştirilebileceğini biliyor muydunuz? O zaman şuraya da göz atmayı ihmal etmeyin.

Hava sıcaklığı 20 derece civarında olunca tohumdan lavanta ekilebiliyor. Ancak lavantanın bir sene sonra çiçek açtığı söyleniyor.

Tohumdan çiçek yetiştirmek için bazı püf noktaları için şuraya göz atın. 

Salon bitkilerinin saksı değişimi için de Nisan ayı öneriliyor. 

Kaynak:
http://www.kartepecicekcilik.com/nisan-ayinda-neler-dikilir/
http://www.cicekansiklopedisi.com/eviniz-bahar-cicekleriyle-guzellessin/

Resim kaynak:
http://erguvanmevsimi.blogspot.com/2012/01/lavantalar-sever-misiniz.html

2 yorum:

İki Şehir Bir Meryem dedi ki...

Saksıya yenilebilecek şeyleri ekmek konusunda oldukça cesaretsizim. Elime aldığım he çiçek kuruyor, gerçi nişanımda gelen ( ağustos sonuydu) orkide hala yaşıyor 3 tane çiçek de açtı ama ben hala ters bişeyler olduğunu düşünüyorum :) çok faydalı bilgiler vermişsin, teşekkürler

BBÖ dedi ki...

Yenebilecek bitkileri ekmek daha da zevkli oluyor aslında. Oradan koparıp yemekte kullanmak büyük zevk. Bakalım bu sene deneyelim, inşallah tuttururuz :)