26 Mart, 2013

495 - Ve Hollywood Masalları Keşfetti

Salı, Mart 26, 2013 Gönderen Berna Arslan , yorum yok

Amerikan sineması, masalları yeniden keşfetti ve günümüzün modasına uygun şekilde çoğunu karanlıklaştırarak beyazperdeye uyarlıyor. 2010'da başlayan masalları filme uyarlama trendi devam ediyor ve yakın zamanda sona ereceğe benzemiyor. 
"Maleficient" çekim aşamasında
Her şey 2010'da Tim Burton'ın "Alice Harikalar Diyarında" filmi ile başladı. Masalın aksiyonla ve üç boyutla buluşabileceğini gösteren bu film, stüdyolar için ilham kaynağı oldu. Geçtiğimiz yıl Pamuk Prenses'in ardarda vizyona giren iki uyarlaması bu modanın yükselişini haber vermişti. Julia Roberts'ın başrol aldığı "Ayna Ayna Söyle Bana" (Mirror Mirror) pek ilgi görmezken, Charlize Theron ve Kristin Stewart'ın başrollerini paylaştığı "Pamuk Prenses ve Avcı" (Snow White and The Huntsman) daha popüler oldu.

"Frozen"
2011'de "Kırmızı Başlıklı Kız" (Red Riding Hood) vizyona girerken, geçtiğimiz aylarda sinema salonları "Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları"na (Hansel and Gretel: Witch Hunters) tanık oldu. Yeni vizyona girmiş masal uyarlamalarından biri de Dev Avcısı Jack (Jack the Giant Slayer). Jack'in uyarlandığı masal ise Türkçe'de "Sihirli Fasülye" olarak bilinen "Jack ve Fasülye Sırığı" masalı. Popüler süperkahraman filmlerinin yönetmenleri de gözlerini masal uyarlamalarına diktiler. "Örümcek Adam" filmlerinin yönetmeni Sam Raimi, yeni vizyona giren "Muhteşem ve Kudretli Oz"u (Oz the Great and Powerful) yönetti. 

"Ayna Ayna"dan Pamuk Prenses
2012 yılında Amerikan televizyonları, "Güzel ve Çirkin"in (Beauty and the Beast) yeni bir dizi versiyonunu yayınlamaya başladı. Harry Potter serisinden tanıdığımız Emma Watson'ın ise "Güzel ve Çirkin"in yeni çekilecek bir film uyarlamasında başrol oynayacağı söyleniyor. 
 
"Alice Harikalar Diyarında"

"Külkedisi" de unutulmadı elbette. 2014'te Kenneth Branagh'ın yöneteceği ve Cate Blanchett'ın rol alacağı (kendisini kötü üvey anne olarak hayal ediyorum) "Cinderella" da vizyonlara girecek. Yine Andersen masallarından "Karlar Kraliçesi", "Frozen" adıyla 2013'te izleyiciyle buluşacak. "Uyuyan Güzel"den uyarlanan "Maleficient" filminde ise Angelina Jolie, kötü karakteri canlandıracak. Film 2014'te seyirciyle buluşacak.



Hollywood'un ilgisini sadece Grimm ve Andersen hikayeleri değil, Doğu'nun masalları da çekiyor. "Binbir Gece Masalları" (Arabian Nights), 2014'te vizyona girecek gibi görünüyor. Sinbad'ı "The Rock" rakaplı Amerikan güreşçisi ve aktör Dwayne Johnson'ın canlandıracağı konuşuluyor. 
 
"Muhteşem ve Kudretli Oz"

Peter Pan'in değişik bir uyarlaması olacak "Pan" filmi de 2014 için yolda. Tim Burton'ın Pinokyo'yu sinemaya uyarlayacağı söyleniyor. Guillermo del Toro ise Pinokyo'nun üç boyutlu gotik bir animasyonunu stop-motion tekniğiyle vizyona hazırlıyor.

Peki Hollywood neden son zamanlarda masal uyarlamalarına bu kadar kafayı taktı? Aslında masal öğeleri yıllardır Hollywood filmlerinin içinde vardı. Örneğin Pretty Woman, Maid in Manhattan gibi filmlerde Külkedisi'nden öğeler bulmak mümkün. Bu ilginin sebeplerinden biri ise masalsı öğeler içeren fantastik filmlerin son yıllarda büyük gişe getirmesi. Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter, Hobbit, Alacakaranlık gibi filmler büyük miktarda izleyiciyi sinemaya çekiyor ve yapımcılara kazanç vaat ediyor. Son olarak ise masalların büyük zorluklardan sonra mutlu sonla bitmesi tam Hollywood'a göre.

Kaynak:
http://www.ign.com/articles/2012/05/30/hollywoods-grimm-future 

0 yorum: