Yedi sayısı yüzyıllar boyunca dinler, anlatılar ve efsanelerde öne çıkıyor. Bu "yedi" sevgisinin tarihte tezahür ettiği yerlere bir göz atalım:
Homeros'un destanlarında Agamemnon Aşil'in gönlünü almak için ona yedi kadın ve yedi köy armağan etmek ister. Andromache'nin yedi kardeşi, Philoctetes'in yedi gemisi, Polyctor'un yedi oğlu, güneş tanrısı Helios'un yedi büyükbaş sürüsü, Teb'in yedi kapısı vardır, Odysseus ve Calypso yedi sene birlikte yaşar.
Yunan mitolojisinde Homeros'un yazıları dışında yedi sayısı genelde Apollo'ya tapınma ile ilgili konularda öne çıkıyor. Oniki sayısının ağırlığının daha fazla olduğu görülüyor. Yunan felsefesinde ise yedi yine önem kazanıyor. Sayıların mistik anlamlarına Pisagor ve onun felsefesinin takipçileri değer veriyor ve yediyi önemsiyorlar. Milattan yaklaşık altı yüz yıl önce ise Yunan topraklarında Yedi Bilge'nin sözlerine önem veriliyor. Dünyanın kaç harikası olduğunu hatırlayalım: Yine yedi.
![]() |
Nuh'a bazı hayvanları ikişer bazı hayvanları ise yedişer tane gemisine alması emredildi |
![]() |
Yedi talih tanrısı, Japonya |
Peki yedi sayısının mitoloji ve dinlerde bu kadar öne çıkmasının sebebi ne? 10 ve 12 sayılarının önemli oluşları anlaşılıyor, çünkü saymak için on parmağımızı kullanıyoruz ve bir sene on iki aya bölünmüş durumda.
Yedinin önemi ise astronomiden geliyor olabilir. Asırlardır gök cisimleri ve gökyüzündeki değişimler insanların ilgisini çekmiştir. Dünyadan uzaklıkları ile sıralanmış Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter ve Satürn, güneş sisteminin yedi gök cismini oluşturuyor. Bu yedi gezegenin hareketleri yüzyıllar boyunca insanlar tarafından izlenmiş. Cennetin yedi katı olduğu fikrinin de buradan geldiği düşünülüyor.
![]() |
Pleiades, diğer adıyla Yedi Kızkardeş, Taurus takımyıldızının gözle görülebilen bir parçası |
http://sevenroads.org/Sevens/Sevens.html
Resim kaynak:
http://readthebiblewithme.files.wordpress.com/2013/03/noah.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2497/3810825123_1a6f1e253a.jpg
http://www.crystalinks.com/pleiades.html
0 yorum:
Yorum Gönder