11 Nisan, 2013

497 - Yedi sayısının mitoloji ve dinlerdeki önemi

Perşembe, Nisan 11, 2013 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Yedi sayısı yüzyıllar boyunca dinler, anlatılar ve efsanelerde öne çıkıyor. Bu "yedi" sevgisinin tarihte tezahür ettiği yerlere bir göz atalım:

Homeros'un destanlarında Agamemnon Aşil'in gönlünü almak için ona yedi kadın ve yedi köy armağan etmek ister. Andromache'nin yedi kardeşi, Philoctetes'in yedi gemisi, Polyctor'un yedi oğlu, güneş tanrısı Helios'un yedi büyükbaş sürüsü, Teb'in yedi kapısı vardır, Odysseus ve Calypso yedi sene birlikte yaşar.


Yunan mitolojisinde Homeros'un yazıları dışında yedi sayısı genelde Apollo'ya tapınma ile ilgili konularda öne çıkıyor. Oniki sayısının ağırlığının daha fazla olduğu görülüyor.
Yunan felsefesinde ise yedi yine önem kazanıyor. Sayıların mistik anlamlarına Pisagor ve onun felsefesinin takipçileri değer veriyor ve yediyi önemsiyorlar. Milattan yaklaşık altı yüz yıl önce ise Yunan topraklarında Yedi Bilge'nin sözlerine önem veriliyor. Dünyanın kaç harikası olduğunu hatırlayalım: Yine yedi.

Nuh'a bazı hayvanları ikişer bazı hayvanları ise yedişer tane gemisine alması emredildi
Daha Doğu'ya gidelim... Hintlilere göre kutsal bir dağ olan Meru'nun çevresinde Cakravarta adı verilen yedi kaya yer alıyor. Gökyüzünün efendisi Indra, gökyüzünün yedi bölgesine yedi kral ile hükmediyor. Dünya 7000 yılda kendini yeniliyor; Güneş'in yedi ışını var, her biri bir güneş gibi görülüyor. 
Yedi talih tanrısı, Japonya
İncil'de de yedi çokça telaffuz ediliyor, toplamda 383 kez geçiyor. Öncelikle bilindiği gibi Tanrı'nın dünyayı altı günde yarattığı ve yedinci gün dinlendiği yazılı. Bir haftanın yedi gün olması da bu hesaba dayanıyor. Yaratılış kitabına göre Nuh'a gemisine bazı hayvanlardan yedişer tane alması emredilir. Bu emirden yedi gün sonra yağmur yağmaya başlar. Gemi yedinci ayın on yedinci günü dağa oturur. Ayrıca yedi, Shakespeare'in eserlerinde ve Ortaçağ Avrupa'sında da dikkat çekiyor.


Peki yedi sayısının mitoloji ve dinlerde bu kadar öne çıkmasının sebebi ne? 10 ve 12 sayılarının önemli oluşları anlaşılıyor, çünkü saymak için on parmağımızı kullanıyoruz ve bir sene on iki aya bölünmüş durumda.  

Yedinin önemi ise astronomiden geliyor olabilir. Asırlardır gök cisimleri ve gökyüzündeki değişimler insanların ilgisini çekmiştir. Dünyadan uzaklıkları ile sıralanmış Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter ve Satürn, güneş sisteminin yedi gök cismini oluşturuyor. Bu yedi gezegenin hareketleri yüzyıllar boyunca insanlar tarafından izlenmiş. Cennetin yedi katı olduğu fikrinin de buradan geldiği düşünülüyor.  

Pleiades, diğer adıyla Yedi Kızkardeş, Taurus takımyıldızının gözle görülebilen bir parçası
Kaynak:  
http://sevenroads.org/Sevens/Sevens.html  

Resim kaynak:
http://readthebiblewithme.files.wordpress.com/2013/03/noah.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2497/3810825123_1a6f1e253a.jpg 
http://www.crystalinks.com/pleiades.html

0 yorum: