18 Nisan, 2013

499 - Kullandığımız ilaçların doğaya zararı

Perşembe, Nisan 18, 2013 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

İnsanoğlu ne icat etse bir şekilde doğaya zarar veriyor adeta. Doğum kontrol hapı kullanan kadınların tuvaletinden doğaya karışan sentetik östrojen, nehirlere akıyor ve bazı balık türlerinin nüfusunu azaltıyor. 

Bunun sebebi ise östrojenin, erkek balıkların kendi cinsiyetlerine ait özelliklerini geliştirmelerine imkan tanımaması. Kanada'da yapılan bir araştırma, bir balık türünün erkeklerinin sudaki östrojen yüzünden tamamen dişileştiğini, bu yüzden de dişilerin bıraktıkları yumurtaları dölleyemediklerini gösteriyor. İşin kötü yanı ise buna neden olan sentetik östrojen miktarının oluşması için 10.000 litre suya sadece bir doğum kontrol hapının atılmasının yeterli olması. Doğum kontrol hapı kullanan bir kadın, gün içindeki tuvalet ihtiyacı ile bu miktarı zaten karşılıyor.

49 numara dişileşmiş bir erkek balığı gösteriyor. Diğer resimlerde ise normal balıklar görülüyor.

Doğum kontrol hapları dışında sulara karışan diğer maddeler arasında antibiyotikler, kafein, şampuan içerikleri sayılabilir. Antihistaminikler, kafein, bir antibiyotik ve bir şeker hastalığı ilacının çevreye olan etkilerini araştıran bir çalışma, bu ilaçların balıkların beslendiği yosunların nüfusunda yüzde 4 ila 22 arası azalmaya yol açtığını tespit etmiş. İspanya'da bir nehirde yapılan bir çalışma ise suda 29 adet sık kullanılan ilacın maddelerine rastlamış. Bunların arasında psikiyatrik ilaçlar, ağrı kesiciler, ülsere karşı ilaçlar sayılabilir. İlaçların en çok etkilediği canlıların sırayla yosunlar, küçük canlılar ve balıklar olduğu belirtiliyor. 

Kaynak:
http://www.ec.gc.ca/scitech/?lang=En&n=64B32D19-1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19931909
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2013/04/flushed-drugs-may-threaten-river.html

0 yorum: