19 Nisan, 2013

500 - Koruyucu veya Gönüllü aile olmak

Cuma, Nisan 19, 2013 Gönderen Berna Arslan , , 1 yorum

500. yazıda anlamlı ve değerli bir konudan bahsetmek istedim: Bir çocuğun koruyucu veya gönüllü ailesi olmak.

Koruyucu aile kavramı son yıllarda hükümet tarafından öne çıkarılan bir konu. Koruyucu aile olmak evlat edinmek anlamına gelmiyor. Çeşitli nedenlerden dolayı öz ailesi yanında bakımı sağlanamayan çocuklara aile ortamı sağlamak demek koruyucu ailelik. Bu sistemde aile, devlet ile çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu paylaşıyor ve çocuğun velayeti öz ailesinde kalıyor.


Evli veya bekar ya da çocuklu veya çocuksuz olmanız farketmiyor, koruyucu aile olmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Koşullar şöyle:

  • TC vatandaşı olmak
  • Sürekli Türkiye'de ikamet etmek
  • 25-65 yaşları arasında olmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Düzenli gelire sahip olmak

Koruyucu aile sözleşmesi imzalanana kadar aile ve çocuğun birlikte vakit geçirip birbirlerine alışmalarına imkan tanınıyor. Daha detaylı bilgi için resmi siteye bakabilirsiniz. En iyisi ise koruyucu aile olmuş kişilerin deneyimlerini okumak: (1), (2), (3) ve (4)'e bakmanızı tavsiye ederim.

Gönüllü ailelik ise çok daha farklı. Bu sistemde kuruluşta koruma ve bakım altında bulunan çocukları uygun günlerinizde ziyaret ederek onlarla vakit geçiriyorsunuz. Özel günlerde, resmi tatillerde veya hafta sonları çocuk evinizde kalabiliyor. Gönüllü aileliğin amacı çocuğun kuruluştaki yaşantısına yardımcı olmaya yönelik. Gönüllü aile olmuş bir ailenin güzel hikayesini buradan okuyabilirsiniz. Başka bir yazı ise şurada. Daha ayrıntılı bilgi için şuraya da göz atın.


Resim kaynak:
http://i.radikal.com.tr/150x113/2011/05/07/fft16_mf716643.Jpeg
http://s3.trthaber.com/resimler/182000/183515.jpg

1 yorum:

Ozlemaki dedi ki...

okuldayken creative writing hocam Kathlene 2 çocuk edinmişti benzer şekilde. çok önemli bir post yine...