24 Mayıs, 2013

508 - Muhabbet kuşlarının dışkılarından hastalıklarını anlayabilirsiniz


Bu yazıyı, mubiş severler ve besleyenler için faydalanabilecekleri bir kaynak olarak hazırladım.

Bu yazı, veteriner bilgisi içermemektedir. Sadece diğer dillerde bulunan faydalı bilgilerin dilimizde bulunmaması sebebiyle hazırlanmıştır.


Mubişler ile ilgili diğer yazıları okumak isterseniz:
Muhabbet kuşlarının beslenmesi
Muhabbet kuşunuz hasta olursa (veteriner tavsiyesi bulabilirsiniz)
Muhabbet kuşları hakkında yanlış bilinenler
Muhabbet kuşuna eş alma

İyi bir kaynak olması dileğiyle...

Muhabbet kuşlarının dışkıları onların hastalıkları hakkında önemli ipuçları veriyor. Günde birçok defa etrafa pisleyen sevimli mubişlerinizin sağlığını dışkılarından takip edebiliyorsunuz. Bunun için en iyi yöntem yeni aldığınız kuşunuzun dışkılarını başından beri takip ederek herhangi bir değişiklik olduğunda dikkatli olmanız.

Mubişlerin dışkısı üç bölümden oluşuyor:
1. Koyu yeşilden kahverengiye değişim gösteren dıştaki kısmı:
Bu kısım daha çok yem ile beslenen kuşlarda koyu yeşile dönük olabiliyor. Bu kısmın kıvrık bir biçimde olması gerekiyor.
 
2. İkinci kısım, Bu kahverengi/koyu yeşil halkanın içinde yer alan kısım beyaz/krem renkte olmalı.

3. Son olarak da şeffaf sıvı olarak idrarları atılıyor. Bu sıvının şeffaf renkte olması önem taşıyor. Meyve veya sebze yedikten sonra bu kısımda artış görülebilir.

Anormal dışkılar:

Kuşlarda ishal en korkulan rahatsızlıklardan biri, çünkü tedavi edilmezse kuşu ölüme götürüyor. Günde bir veya iki ishal şeklinde dışkıdan korkmamak gerek, ama gün boyunca düzenli olarak devam ediyorsa tedbir alınması şart. İshalde dışkının kahverengi kısmı şeklini kaybediyor ve yapışkan gibi görünüyor. İshal, stres veya bir rahatsızlıktan kaynaklanabiliyor. 
ishal
İshal tedavisinde veterinere çabuk gitmek önemli. Sıvı kaybı ve az yem yeme kuşlar için tehlikeli olabilir. Pet shoplardan alınacak antibiyotik ve ilaçlar tavsiye edilmiyor. İlk yardım olarak haşlanmış pirinç yemesini sağlayabilirsiniz. Ancak ishalin altında yatan nedenin tedavi edilmesi gerekiyor.

Ani yem değişiklikleri de ishale neden olabiliyor. Yemlerin ani şekilde değil de yavaş yavaş değiştirilmesi öneriliyor. 
Mubişler banyo yaptıktan veya sulu meyve/sebze yedikten sonra bir müddet boyunca sulu dışkılar yapabilirler. 
sulu dışkı
 
Göz önüne alınması gereken diğer önemli değişiklikler de şöyle:
Dışkıda sindirilmemiş yem olması
Kokusunun olması
Boyutunun çok büyük olması
Kuşun poposuna dışkının yapışması
Dışkının ortasındaki beyaz kısmın renginin sarı yeşil, kahverengi, kırmızı veya siyah olması. Bu kısmın miktarının artışı böbrek sorunlarına işaret ediyor olabilir.
Köpüklü olması
Şeffaf olması gereken idrarın sarı, yeşil veya kırmızı olması
Kahverengi/koyu yeşil olması gereken dışkının siyah, parlak veya açık yeşile dönük olması
Acil tedavi gerektiren pankreas enfeksiyonu

Bakteriyel ve mantar enfeksiyonu olan bir kuşun dışkısı, şekli düzgün, ancak etrafında leke bırakıyor

Megabacteria bulunmuş bir kuşun dışkısı

Kuşlarınızın dışkısının normal olmadığından endişeleniyorsanız kafesin altına gazete kağıdı ve onun da üzerine beyaz havlu kağıt koyarak gözlemleyebilirsiniz.

Son olarak, kuşların dışkısının gece ve gündüz boyunca dağılımı aşağıdaki resimdeki gibi olmalı. Gece boyunca dışkılar yakın aralıklarda olmalı. Eğer sabah kafesin üzerini açtığınızda dışkılar dağınık vaziyetteyse, mubişiniz gece boyunca parazitler tarafından rahatsız edilmiş olabilir.


 


Kuşlarımızın sağlıklı olmaları dileğiyle...

















Kaynak:
http://www.avianweb.com/poopology.html 
http://forums.budgiebreeders.asn.au/index.php?showtopic=22914
http://www.birds-online.de/gesundheit/gesinfektion/durchfall_en.htm
http://www.birds-online.de/gesundheit/gesallgemein/indikatorkot_en.htm

194 yorum:

Adsız dedi ki...

Beyaz ip gibi dışkı hangi hastalık habercisi? Tedavi için tavsiyeniz. Teşekkür ederim.

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Veteriner olmadığım için söyleyebileceğim şeylerin pek bir anlamı olmayacaktır. Size verebileceğim tek tavsiye İstanbul'daysanız İstanbulvet'i arayıp sormanız ve randevu almanız, kendileri kuşlarla ilgili geniş bilgiye sahipler: 0212 663 91 42 - 663 91 43

Bunun dışında kuşunuzun 12-14 saat uyumasına (akşamları kafesin üstünü örterek ve televizyon gürültüsünden ve ışıktan uzak tutarak), kaliteli bir yem yemesine (champion kötüdür örneğin, bulabiliyorsanız vitakraft ve bonnie daha iyi ürünler) ve de yemin yanında sebze ve meyve yemesine çok dikkat etmelisiniz. Neleri yiyip neleri yiyemeyecekleri şu yazıda var: http://www.bunubugunogrendim.com/2012/11/465-muhabbet-kuslarnn-beslenmesi.html

Lütfen şu yazıya da göz atın: http://www.bunubugunogrendim.com/2013/02/489-muhabbet-kusunuz-hasta-olursa.html

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Kuşumun popusuna dışkı yapışmış, kaşı kaşı düşüremedi, ele de alışkın değil. Sanırım kakasını yapamıyor bu yüzden. Ne yapmalıyım. Veterinere de gidecek zamanım yok. Yardımcı olur musunuz?

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Popoya diski yapismasi ciddi bir durum olabilir. Kusunuzun sagligi için lütfen onu hemen bir veterinere goturun. Sevdiğiniz bir insan hasta olsa zamanim yok mu diyeceksiniz?

Simdilik ilik suyla islatilmis pamukla popo çevresini çok bastirmadan silebilirsiniz rahatlamasi için, ancak ishal olduysa hemen tedavi şart çünkü kuşlar ishalden ve su kaybindan ölebiliyor tedavi edilmezse.

Adsız dedi ki...

Haşlanmış patates verebilirsiniz. Avidiare Bağırsak antibakteriyeli suluk suyuna damlatin. Temiz su yem ve zemin temizliğini hergün yapın. Dua ederek Evelallah şifa bulduğunu göreceksin.

Unknown dedi ki...

Lütfen cvp verin kusumun diskisi simsiyah sabahtan beri cok kötüydü yem yiyor kusuyor sumuksu bir sivi cikiyordu burnundan agzindan su icse bile kusuyordu simdi kusmuyor ama simsiyah diskiliyor.antibiotik verdim suzce npim neden böyle oldu

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Siyah dışkı internette gördüğüm kadarıyla birçok sorunun habercisi olabilir: Dışkıda kan, metal zehirlenmesi veya uzun süre aç kalma gibi. Kusmayla birleşince iyice tehlikeli. Lütfen kuşunuzu hemen ama HEMEN bir veterinere götürün. Uygun ilacı veteriner bilir. İsterseniz İstanbulvet'e bir telefon edip danışın. 0212 663 91 42 - 663 91 43

Kuşunuzun sağlığından siz sorumlusunuz, gereğini yapıp veterinere gitmeniz gerekiyor.

Adsız dedi ki...

Ceren hanim kusunuz hayatta mi hayattaysa surekli uyuma durumu var mi

Adsız dedi ki...

İyi günler benim kuşum bi kaç gün bende kalmadi buyuzden ne olduğunu tam bilmiyorum ama geldiğinde zayiflamisti kabarmisti ve kakasi çok civik olmasa bile poposuna yapisikti güzelce temizledim. Yanima gelmeye calisti ama gelemedi uçuşunda bi problem var bugün bi veterinere goturecegim endiseliyim. Ne onerirsiniz ? Bu arada biraz yasli ve ilk kez boyle oldu

BBÖ dedi ki...

Merhaba, çok geçmiş olsun. Veterinere gidene kadar kuşunuzu sıcak tutmaya özen gösterin. Yeşillik, meyve gibi dışkıyı sulandıracak yiyeceklerden uzak durun. Yemini yiyip suyunu içmediğini gözlemleyin, böylece veterinere bilgi verebilirsiniz. Suyunun temiz olduğundan emin olun. Veterinerin vereceği ilaçla umarım kuşunuz en kısa zamanda sağlığına kavuşur.

Adsız dedi ki...

Yem yiyor ama dinlene dinlene sürekli uyuyor hic hali yok patates haslamasi veya yumurta sarisi iyi gelirmi? Yumurtayi çok seviyorda

BBÖ dedi ki...

Sürekli uyuyorsa hasta olmuş demektir. Lütfen acilen veterinere götürün, kuşçuğunuz da bir an önce toparlasın, ben ne desem boş maalesef.

Sinem dedi ki...

Merhabalar
Benim kusum yaklaşık 11 yasında.Sol ayağında şişlik var iltihap gibi veteneire götürdüğümde enfeksiiyon dediler ve bu yüzden antiyotik verdi hergün suluğuna dolduruyorum ama hala gecmedi. Şimdi de dışkısı poposuna yapışmış 11 yıldır ilk defa görüyorum sizce antipiyotik mi yaptı ? ne yapmalıyım

BBÖ dedi ki...

Sinem Hanım keşke sorunuza bir cevabım olsa. Uzman değilim bu konuda. İstanbul'daysaniz İstanbul Vet'e bir danışın isterseniz. Umarim kusunuz bir an önce sagligina kavuşur.

Adsız dedi ki...

Lütfen yardım edin.Kuşum başta çok sağlıklıydı ve alalı bir haftayı geçmedi.ele alışıkn değil bu yüzden.tüyleri normal ama dışkısı kalıyor.Ne yapabilirim?

BBÖ dedi ki...

Dışkısı poposuna mı yapışıyor? Kuşunuz tüylerini şişirip iki ayağı üzerinde (tek ayağını çekmeden) uyukluyor şekilde çok zaman geçiriyorsa hasta olmuş olabilir, bir veterinere giderseniz kolayca iyileşir umarım. Siz de bu arada suyunu her gün temizleyin, yemlerini her gün üfleyin, rüzgar veya soğuk almayan bir yerde tutun, geceleri kafesin üzerini bir örtü ile örtün hava alınacak şekilde. Umarım kuşunuz sağlığına kavuşur.

Unknown dedi ki...

Merhaba benim erkek ve mavi renkte bir kusum var. Cok akıllı konusan kendı kendıne kafesıne gıren dısarı kacmayan evcıl bır kus. Yasını tam olaral bılmıuorum cunku 2 sene ye yakın olmustur evımıze dısardan tesadufen geldi. Bu gun ılk defa sut ve seffaf renk karısımı dıskı bıraktı hemde 3 defa ust uste farklı yerlere nedenk nedır.!? Ikıncı sorum kendını ayna vb. Kendını gorebıldıgı bır yer bulup poposunu defalrca zemıne surtup yem gıbı 5 ya da 6 tane bısıler cıkartıyo sızce uremek mı ıstıyo yanına bır dısı almalımıyım. Lutfen cevap !!!!

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Erkek kuşlar ayna gibi objeler görünce karsisindaki kuşu beslemek için yem cikartirlar. Poposunu zemine de surttugune gore kusunuzun çiftleşme zamanki gelmiş demektir.

Dişkisi konusunda bilemiyorum, sivi durumda mi? İshal olmuş olma ihtimali var mi?

Unknown dedi ki...

Zannetmıyorum. Neyse bısı daha soracagım . Cıftlesegı kus nasıl olmalı kendı rengınde mı ? Aynı kafese bırden onu da mı koyalım neler yapmam gerek

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Aynı renkle ilgili emin değilim, ama olabilir. Genelde dişiler daha seçici oluyor. Şu yazıyı okuyabilirsiniz: http://www.bunubugunogrendim.com/2012/11/455-muhabbet-kusuna-es-alma.html

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Aynı renkle ilgili emin değilim, ama olabilir. Genelde dişiler daha seçici oluyor. Şu yazıyı okuyabilirsiniz: http://www.bunubugunogrendim.com/2012/11/455-muhabbet-kusuna-es-alma.html

Ece Yiğittürk dedi ki...

Benim kuşum biz evde yokken tülüne tırnağı takılmış nasıl yaptı bilmiyorum ama herhalde tırnağını takıldığı yerden çekmek istemiş ama koparmış :( neden acaba ? Tekrar tül takmaya korkuyorum tırnağı çıkmıyor geriye.

BBÖ dedi ki...

Bizim kusumuzun da tirnagi tule takilmisti rahat basamiyordu cani aciyordu İstanbul vet'e goturduk iğne yaptılar ve de ilaç verdiler her gün o ilaçtan agzina damlattik iyileşti bir şeyi kalmadi. Görmenizi tavsiye ederim geçmiş olsun.

minnos dedi ki...

kusumun diskisi koyu yesil ve biraz halsiz ve de kendini cok kabartiyor ve biraz da hapsiriyor lutfen bana yardim edin ne yapabilirim

BBÖ dedi ki...

Kuşunuz hasta olmuş demek ki, veterinere goturene kadar sicak tutun mutlaka, yem yiyip yemedigine dikkat edin, meyve gibi sulu şeyler vermeyin simdilik. Veteriner basit bir ilaçla düzeltir diye umuyorum bence bir an önce goturun hayvancigi. Geçmiş olsun.

Unknown dedi ki...

İyi geceler acil yardımcı olursanız sevinirim, ben ilk defa kuş beslemek icin iki gün önce yavru muhabbet kuşu aldım geldiğinde zaten ötmüyor,yem yemiyor,su icmiyorduki şuan bunların icinde yaptıgı sadece yem yemek.
Şuan ise bir gözünü açamiyor zor aciyor geri kapatiyor kaşıyor,dışkısı ise koyu yesil renkte ve leke bırakiyor
İlginiz icn simdiden teşekkur ederim

BBÖ dedi ki...

Merhaba, kusunuz yeterli beslenemiyor olabilir diskisinin rengi de iyi değil. Zavalliyi hemen bir veterinere goturun ki sizinle uzun seneler yasayabilsin, henüz çok çok yavru olduğunu ve bu sorumluluğun size ait olduğunu hic unutmayin lütfen. Haberinizi bekliyorum. Veteriner bakım konusunda da bilgi verecektir.

minnos dedi ki...

benim kusumun cere rengi mor ile acik mavi karisimi ve burun delikleri cevresinde acik beyaz bir halka var ama bana sanki o beyaz halka acik sari gibi gorununyor acaba neden?

BBÖ dedi ki...

Bir sorun olduğunu mu düşündünüz ?

Adsız dedi ki...

Bir kaç günden beri kuşunun zayifladigini fark ettim kakasinda yem var çok yiyor ve yem cikariyor birşey olucak diye korkuyorum küçük diye tas kullanmadim sizce tas eksikliğinden olabilir mi yardimci olurmusunuz

BBÖ dedi ki...

Merhaba kusumuz küçükken diskisinda yem biz de birkaç defa gördük sindirim sistemi tam gelişmemiş olabilir demişti bir veteriner telefonda ama sonra tedavi ettik bir şekilde diye hatirliyorum simdi saglikli neyse ki. Tas eksikliği olduğunu sanmiyorum ama diskida yem varsa ve zayifliyorsa iyi beslenemiyor herhalde. Bence veterinere gösterin İstanbul vet'e bir telefon edin. Bakterilere karesi suyuna birkaç damla limon veya elma sirkesi koyup her gün değiştirebilir kafesine de mineral blok asabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Merhaba, böyle güzel paylaşımı görünce çok sevindim teşekkürler. Kuşumun dışkısı Bakteriyel ve mantar enfeksiyonu olan dışkı resmi ile Megabacteria bulunmuş dışkı resmindeki gibi oluyor zaman zaman azalıyor veya yer değiştirdiyse temiz kağıt üzerinde su döküp ıslanmış gibi ıslaklıklar oluyor. Bunun için ne yapabilirim? Megabacteria teşhisi durumunda kullanılan ilaç nedir? Yardımcı olabilir misiniz?

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Kuşunuz ishal olmuş olabilir veya dışkısında bakteri olabilir. Bir veterinere götürürseniz daha sağlıklı değerlendirebilir. Geçtiğimiz sene megabakteri testini çok uygun fiyata yaptırmıştık, şurada detaylı yazdıjm: http://www.bunubugunogrendim.com/2013/02/489-muhabbet-kusunuz-hasta-olursa.html

Genelde bir damla veriyorlar diye biliyorum pet shoplarda bulamazsınız. Veteriner yerine pet shopa kesinlikle sormayın hep aynı ilacı alır geri dönersiniz, faydası da kuşkuludur. Veterinere götürene kadar salata meyve gibi dışkıyı sulandırabilecek yiyeceklerden uzak durun, içme suyunu her gün değiştirin ve kuşunuzu sıcak tutun.

Adsız dedi ki...

merhaba benim kuşum ayağını kaşıyor ve yüzündeki tüyler hep dökülmüş ayğının deriside kalkıyor çok halsiz dışkısını iyi yapamıyor ne yapmalıyım
veterinere göürmek hariç..........

BBÖ dedi ki...

E yani ne diyebilirim ki bu durumda kusunuzu onemsiyorsaniz bir veterinere goturursunuz. Masrafli bir sey degil cogu zaman o hayvanin caninin kiymeti yok mu. Muhabbet kuşu bakanlarin cevapladigi forum veya facebook sayfalarına bakin o halde. Bir bilgim yok ama soylediginize gore musunuz çok hasta.

Adsız dedi ki...

benim.kusum su uc gundur halsiz yem yiyo cikario kskasi yesil kakasini yaparken zorlaniyo bi ilac verdi veteriner sari suyuna damlatiyorum.hala ayni cok.kotuyum uxuluyorum baska ne yapabilirim yardimci olur musunuz :-(:-(

BBÖ dedi ki...

Merhaba öncelikle kusunuzu veterinere goturdugunuz için çok sevindim. Musunuz suyundan az içiyor bu yüzden ilaçtan az faydalanıyor olabilir. Bir damlalik yardimiyla kusunuzun sulugundan birkaç damla ilacli su alarak kusunuzu yakalayıp gagasinin yan tarafından içmesini sağlamaya calisin. Bu esnada musunuz elinizde yan şekilde duracak bir parmaginizla kafasini sabit tutmaya çalışabilirsiniz. Veterinere telefon edip kaç damla böyle vereceğinizi de sorabilirsiniz. Belki sabah aksam boyle yapmanizi söyler. Poposuna diski yapisiyorsa da ilik suyla nemlenmis bir pamukla silerek rahatlamasini sağlayabilirsiniz usutmeden. Umarim kusunuz sagligina kavuşur. Sicak tutun mutlaka kafesinde.

Adsız dedi ki...

yem yiyo ama geri cikario suyunu hic icmiyo surekli tugleri kabarik sekilde ve uyuyo bu bni cok uzuyo insallah duzelir kakasinin yesil.olma sebebi nefir koyu yesil bide ishalmi degilmi nasil anliycam zorlanio kakasini yaparken

BBÖ dedi ki...

Merhaba yemini geri cikariyorsa iyi beslenemiyor bu sebeple de enerjisi kalmiyor olabilir. Yukarıda ishale dair bir resim var sizin kusunuzun dişkisi da öyle mi acaba? Keşke yardimci olabilsem. Bir istanbulvet'e telefon eder misiniz? Florya'da yerleri kuşlar konusunda çok bilgililer. Haberlerinizi bekliyorum.

Adsız dedi ki...

yukardaki yesil.olan var ya ishal yazio onda benzio ona ama zorlanio yaparken yem degisikligide yapmiyorum ekmek ici kurutup koyuyorum yeminin icine kucuk kucuk.parca seklinde elimden bisey gelmiyo cok uzuluyorum :-(

BBÖ dedi ki...

Anladım durumunuzu çok da üzüldüm minik kusunuza. Belki daha faydali bir ilaç önerisi olur, lütfen dediğim yeri mutlaka arayin veya uygunsaniz gidin, daha iyi kuştan anlayan bir yer görmedik. Umarim iyileşir kusunuz. Lütfen haberdar edin.

Adsız dedi ki...

cok tesekkur ederim ariycam.dediginiz yeri keske gitme imkanim.olsa ama ben sivasta oturuyrm cvpladgnz icin tesekkur ederim.umarim iyilesecek :-(

Adsız dedi ki...

Merhaba henüz 1 haftalık bir muhabbet kuşum var ilk geldiğinde gayet hareketliydi arada birde ötüyoduda fakat 2 3 gündür kafasını boynuna sokup uyuyor uyandığında yemeğini suyunu içiyor bi sorunu yok dışkısıda poposuna yapışmış ne yapabilirim lütfen yardim edin nolur

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Yemini suyunu içmesi güzel, ancak dışkısının poposuna yapışmaması gerekiyor sağlıklı kuşların.

Düzgün bir yem verdiğinizden emin olun, sakın champion gibi kalitesiz yemler almayın. Bonnie'yi alabilirsiniz, birçok yerde bulunuyor. Enerji için ara sıra (ayda 1) dal darı da koyun kafesine.

Suyuna birkaç damla limon veya elma sirkesi koyup her gün değiştirin. Dışkılarında bir anormallik var mı kontrol edin.

Sıcak yerde tutun, rüzgar almaması gerekir. Ani gürültü gibi yerlerden de uzak durursa daha sakin olur.

Geceleri 12 saat uyku öneriliyor, yani erken saatlerde kafesin üstünü örtün dinlenmesi için.

Poposunu şimdilik ılık suyla ıslanmış bir pamukla silebilirsiniz rahat etmesi için.

Düzelme yoksa birkaç gün içinde veterinere götürün, bazen kuşlar alındıkları yerlerden de hastalık kapmış olabilirler. Umarım kuşunuz sağlığına bir an önce kavuşur.

Muhabbet kuşu forumlarına da sorabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Meraba
Kuş'u alali daha bir ay oldu ve kuşum yaklasik bir haftadir hasta halsiz ve kafasindaki tuyler döküldü derisi gorunuyor veterinere goturdum hemen onu ve veteriner mantar oldugunu syledi ilac verdi sabah aksam sürmem icin ben bu ilaci kullaniyorum 1 hafta oldu ama hic etki goremedim gözlerini acamiyor ve dişkısi yesil lekeli ve kan geliyo. Ne yapicagimi bilmiyorum bilginiz varsa lutven yardimci olurmusunuz ?

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Çok geçmiş olsun. Maalesef bu konuda benim de pek bilgim yok. Şuradaki bilgileri de okumanızı tavsiye ederim: http://muhabbet-kus.blogcu.com/muhabbet-kusu-hastaliklari/9228167

Dışkıda kan görülmesi durumunda zehirlenmiş olabileceği söyleniyor. Acaba böyle bir tehlike geçirmiş olabilir mi kuşunuz?

Bağırsak iltihabı da ihtimaller dahilinde olabilirmiş.

Yarın bir İstanbulvet'e telefon edip fikirlerini alın derim. Umarım kuşunuz iyileşir.

Bu sırada da sıcak tutmaya, geceleri dinlenmesi için karanlık ve sakin bir yerde üstü örtülü olmasına dikkat edin. Yem yeme su içme davranışlarını da gözlemleyin veterinere anlatabilirsiniz.

Sevgiler.

BBÖ dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Tesekkur ediyorum yardiminiz icin dediklerinizi dikkate alicam.

adsız dedi ki...

Kuşum ile önceden çok iyi vakit geçiriyorduk.Fakat son günlerde iki ayağının üzerinde kafasını boynuna sokarak sürekli uyuyor.Dışkısıda poposuna yapışmaya başladı.Onun için çok endişeleniyorum.Şimdilik ne yapabilirim.Lütfen yardım edin.Veterinere götürmeli miyim???

BBÖ dedi ki...

Merhaba iki ayaginin üzerinde uymuyorsa hasta olmuştur. Kaç gündür boyle? Yem yiyor su içiyor mu? Sicak tutun mutlaka kuşlar hasta olunca vucutlarinin sicak tutulmasi gerekiyor. Kafeste dursun duzelene kadar. Yeşillik vb. vermeyin simdilik. Kuşlar uzun sure hastaliklarini gizlerler belli olunca tehlikeli olabilir. Birkaç gündür bir gelişme yoksa veterinere bir danisin genelde suyuna katilacak ilaç verirler. Gagasinin yan tarafından da ilacli su icirmenizi onerebilirler. Geçmiş olsun

adsız dedi ki...

Yanlış hatirlamiyorsam 3-4 gundur boyle.Yem yiyor.Su da iciyor fakat az iciyor.Bir kac gundur poposuna yapisan diskiyi da temizliyorum.Yine de yapismaya devam ediyor.Diskisini yapamadigini dusunuyorum.

BBÖ dedi ki...

3-4 gün olduysa veterinere gitmekte fayda var. Antibiyotik verebilirler. Bir gidin görün derim.

Adsız dedi ki...

Kuşunuzun karnını kontrol edin her hangi bir şişlik var mı diye. Zor dışkılama genelde kuşlarda tümörden kaynaklanan bir sorundur.

Asĺimada dedi ki...

Iyi gunler.. yaklasik 3 ay once 2 tane muhabbet kusu aldim biri disi biri erkek olmak uzere ama cok kavga ediyorlardi ayırmak zorunda kaldim fakat erkek olan bulunduğu ortam sıcak olmasına rağmen kanatlarını sürekli titretiyo dışkısıda çok açık yesil ve sulu kuşum hastami lütfen bana yardımcı olursanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

Merhaba çok acil yardıma ihtiyacım var kuşum bbuugun sürekli dışkısı kan şeklinde geliyor geç saat olduğu için veterinere götüremiyorum ne yapmalıyım çok acil yardiminiza ihtiyacım var ölmez demi sabaha kadar :(

BBÖ dedi ki...

Merhaba kusunuz iyi mi?

asli dedi ki...


hala devam ediyor dışkısı çok büyük ve beyaz kısmı da büyük gün içinde ara ara böyle yapıyor kuşumun keyfi yerinde ama çözemedim veteriner de yok götüreyim

Adsız dedi ki...

Merhaba 1 hafta önce bir kuş aldım ve daha 1 aylık yavru yemini gayet güzel yiyor
bizede alıştı oynuyor bizimle ve kafete çıkmayı çok seviyor sesimizi tepki veriyor ama dünden beri kafesin alt kısmında duruyor daha çok birde sabah baktım dişkisinin koyu ama içi beyaz boncuk gibi nedeni ne acaba?

Unknown dedi ki...

Merhaba 1 hafta önce yavru bir kuş aldım onu eğittim ele geliyor omuzda geziyor evde özgür yani. Fakat kuşun poposu sanki kalp gibi atıyor ve hiç ötmüyor. Ne gibi bir sıkıntısı olabilir yardımcı olabilir misiniz

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Hic merak etmeyin henüz kusunuz yeni ortamina yeni ayak uydurmaya basladigindan çekingen. Bu yüzden otmuyor. Zaman içinde alisir ve ilginizle birlikte konuşkan bir kuşa dönüşür.

Kuşlar çekingen ve ürkek olduklarinda tüylerini kabartmadan zayif bir şekilde dururlar. Bu sebeple kalbini poposunda görebiliyorsunuz:) zaman icinde alistikca tüylerini kabartarak oturduğunu ve uyuduğunu göreceksiniz.

Kaliteli yem almaya calisin Acik yemlerden uzak durun. Bonnie alabilirsiniz. Beslenmeyle ilgili yazima da mutlaka göz atin.

Sevgiler.

Unknown dedi ki...

merhaba,
lütfen beyaz dışkı konusunda ilaç önerisi verin. zaman zaman poposunu kaşımaya çalışıyor. bu hastalıktan önce çok güzel uçuyordu şimdi o kadar güçlü değil

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba bilemiyorum Metin Bey bu konuda uzman değilim. Kusunuzu bir veterinere goturmenizi tavsiye ederim.

Unknown dedi ki...

Erkek kuşum ceresi kahverengi oldu. Sebep ne bilmiyorum. Bazen çok hareketli bazen sadece oturuyor. Kuşlardan anlayan bir veteriner hekim yok bursada. Üzülüyorum :( diğer albino sağlıklı. Hasta olan gün mavisi 14aylık.

Berna Arslan dedi ki...

Mantar olabilir siz yine de goturun bir veterinere uygun ilaci verir diye umuyorum.

adsız dedi ki...

Merhaba, kuşum çok su içiyor günde bir suluk bitiriyor birkaç gündür böyle.Çok su içtiği için de sulu dışkı yapıyor. Acaba bir rahatsızlığı mı var, neden bu kadar çok içiyor olabilir?

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba,

Kuşunuzun bulunduğu oda çok sıcak olabilir mi?
Beslenmesiyle ilgili en başta verdiğim bağlantıyı okuyabilirsiniz, tuzlu şeyler tüketmemeleri gerekiyor.
Kuşunuz ishal ise bir veterinere götürmenizi tavsiye ederim, ishal kuşları kötü ve hızlı etkiliyor.
Bazı kuşlarda kalsiyum eksikliği veya böbrek rahatsızlığı çok su içmeyi tetikleyebilirmiş, veteriner tavsiyesi içeren yazıma göz atabilirsiniz.
Kuş kumu varsa kafesinde çıkarabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Merhaba. Benim bir dişi kuşum var. İki ay önce yanına yavru bir erkek mubiş aldım. Fakat iki aydırda bu kuş çok sık uyuyor ve tüy kabartıyor yanına gidince yada dışarı falan çıkarınca cin gibi oluyor :D Bu kuş neden böyle acayip bilgi lütfen

Berna Arslan dedi ki...

Henüz korkup çekiniyorsa yanına gidince incelmiş gorunmesi normal. Uyurken tek ayagini çekiyorsa keyfi yerindedir diye tahmin ediyorum. Bol bol konuşup kendinize alıştırmaya çalışın.

Unknown dedi ki...

Kuşu dün aldım eve geldiğinde gayet mutluydu ve kafesin içinde taklalar açıyordu ama sürekli uyumaya çalışıyordu. Az önce fark ettim poposun adışkıları yapışmış ve kuşu elime aldığımda siyah bir madde elime bulaşıyor aynısı poposunda da var yem ve su tüketmiyor henüz yavru ve iki ayağının üzerinde uyumaya başladımı dokunup elime alsamda uyanmıyor yardım edin lütfen 😢😢

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba Seher Hanım,

Bu konuda İstanbul Vet'i bir arayıp danışır mısınız? Telefonları internette vardır Florya'da yerleri biz yeni gittik kuslarimizin diskilari düzeldi verdikleri ilaçlarla bir sorun derim. Çok yavru kus bakmadim bilgim yok maalesef. Yemini yere koymayi veya avucunuzla uzatmayi denediniz mi? Bir an önce danisin hayvancagiz da kendine gelsin. Geçmiş olsun.

Misafir dedi ki...

Merhaba ben dün muhabbet kuşu aldım ne kadarlık tam bilemiyorum pet shop sahibi de yavru dedi erkek ayrıca. Dediğiniz gibi dünden beri konuşuyorum onunla sohbet ediyorum dinliyo bazen biz odada yokken ötüyo çok güzel fakat dışkısı poposunda duruyo silmeye çalışıyoruz ama çok aşırı derecede ısırıyor ayrıca poposunu gagalıyor sürekli gagası poposunda ama çok hareketli gözlemlediğimize göre bu şekilde sizce normal mi lütfen yardım edin 😓

asli dedi ki...

Kaka yapışmasi normal değil ama petshoplarda ilgisiz oldukları için de olmuş olabilir mecbur elinize alıp ılık sulu islamis bir bezle silin canını acitmayacak şekilde ama aynı şekilde sürekli devam ederse veteriner gidin

Adsız dedi ki...

Benim kuştada aynı sıkıntı vardı 2 3 defa ılık suyla temizledim bir defada zeytin yağı sürdüm ve düzeldi. Zeytin yağının faydasımı tesadüf mü orasını bilemicem artık ;)

Unknown dedi ki...

merhaba benim kusum iki aylık. Sanırım ayaklarini incitti.bir ayağı hafif şiş o ayağa dokunmami istemiyor.diğer ayağı da düzgün basmıyor. Ona dokunabiliyorum.tunekte durmakta zorlanıyor ve gagasiyla kafese tutunarak duruyor.bana çok alışkın. Dışarı çıktığında omzuma kendi geliyor ve genelde düz yerlerde durmak istiyor.ben de geceleri rahat uyusun diye tunegini küçük havluyla sardim bu şekilde rahat durup uyuyabiliyor.ayakları için ne yapabilirim?salmadigim zamanlarda kafesinde çok hareketli böcek gibi içeride geziniyor.yemini yiyiyor suyunu içiyor .saldigim zaman ya benim uzerimde sisiniyor ya da sandalyede uyukluyor neden böyle olduğunu anlamiyorum.omzumdayken onu opmemi istiyor .kanadindan boynundan opturuyor beş altı kez sonra uyku moduna giriyor.hic bir sekilde yem harici sebze meyve yemiyor.bön bön bakıyor. Kafesine mandalliyorum bir gaga izi bile yok.kafeste durmayayim dışarda uyuklayayim derdinde.oyunda oynamiyor.hasta mi acaba :( çok üzülüyorum küçücük canı var anlayamadım ne olduğunu. Daha önceleri de baktım hepsi cilgindi.
yardımcı olursaniz sevinirim teşekkürler

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba ayak incinmesi için veteriner bizim kuşa bir iğne yapmıştı bir de ilaç vermişti bir süre ağzından vermiştik düzeldi. İsterseniz bir goturun. İstanbul vet'e gitmistik.

Sebze meyve konusunda ısrarcı olun diyorlar. Belki biraz yemiyle karistirabilirsiniz temizlemek suretiyle düzenli olarak.

Unknown dedi ki...

Teşekkürler

Unknown dedi ki...

Mrb arkadaslar benim kusum diskisini cok buyuk yapiyor sebebini ogrenemedim

Unknown dedi ki...

Acill yardım istiyorum mubisim ölsün istemiyorumm
1.gagadan destek alarak yuruyebiliyor ama tirmanmada falan hicbir problemi yok
2. Yemligine kafasini sokup hepsini kafese döküyor ve yemligine giriyor
3.butun kafesi gagaliyor
4.Surekli kasiniyor ve silkeneniyor

Birçok kuscuya gosterdim ic dis parazit olabilir dediler avispray kullaniyorum ama kasintilari kesilmedi tam olarak suyunada avisol katiyorum ama su zaten cok az iciyor
saka yemi verdiler onu yiyor yumurtaki havuclu mamada yaptim yemedi dunde tetra 250mg aldim 1litre suya kattim biraz icti aksam 1 2 damlada sirkeli su verdim bugunde ilacli sudan damlalikla verdim ishal olur gibi oldu kesildi sabah cok guzel hafif aksayarak badi badi yuruyebiliyordu sonra tekrar kotulesti nadil kurtarabilirim lütfen yardim edin

asli dedi ki...

Acil veterinere götür kuşlara ilgilenen bir veterinere ama istanbuldaysan Şişli de varmış ya da instagramdanmuhabbetkusu 17 die bir sayfa var orayı takip et orada da ilgileniyorlar

Ecrin dedi ki...

Benim 3 yaşında muhabbet kuşu var aldığımda bir aylıktan erkek diye aldım burun delikleri maviydi ama bir yaşından sonra kahve rengine döndü şu an koyu kahve rengi acaba dişimi erkek mi. Çokda güzel konuşuyor

Unknown dedi ki...

benim kuşum dişi ve yaşlı 10 yaşında nohut kadar anüsün biraz uzağında karnına doğru tümörü var. şimdide kanlı dışkı yapıyor. bu durumda ne yapmam gerekiyor? diğer kuşlara bulaşmasın diye ne yapmalıyım? ilaç vermeli miyim? ölümü yakın mı? :/

Unknown dedi ki...

bu sayfayı açanları tebrik ediyorum bir arkadaşımdan fıstığı aldım hiç sevilmemiş 1 yıldır 1 haftada adamım oldu fıstık babacık diyor çok iyi anlaşıyorduk 32,4 gr dı 2 ay oldu 35,5 gr sürekli tartıyor kontrol ediyorum. işyerinde 25 metrekare alanda özgürce dolaşıyor kafesi hiç sevmiyor zaten bende kafese karşıyım o yüzden yanıma aldım bir arkadaş ortamın güzelliğini görünce dişi mavişi getirdi bana haliyle dişi biraz nazlı ve benimle fıstığın arasına giriyor küçük bir ötüşle benden kaçıyor fıstık.ama fıtık mavişi bunaltıyor salıngaca zor atıyor kendini mavişim birazda hantal çok tatlı. şimdi sorum şu mavişi göndereyimmi fıstıkla arama girdiği için psikolojisi bozulurmu şimdiden teşekkürler

dünyaninnisi dedi ki...

Erkek bir kusumuz var yaklasik 3 senedir, son 1,5 2 haftaya kadar gayet bicir bicir konusan, elimizden) omzumuzdan, basimizdan, soframuzdan eksik olmayan bir kustu, ancak 2 hafta once ses cikarma ile bir oriblem yasadi, ara sira otusunde bir tuhaflik sezdik, sesi sanki kısılmış gibiydi, hic bole bir an yasamamistik. Daha sonraki sureclerde kendisinin de enerjisi ve nesesi kayboldu. Sesi su an neredeyse hic cikmiyor ya da cikartamiyor. Surekli uyuklama halinde ve tuneginde bir ileri bir geri sallaniyor uyuklarken, ayrica tif tif tif diye ses cikartiyor,
Evde yapabilecegimiz bir yonteem var midir acaba, suyuna vitamin damlatiyoruz ama sizin de tavsiyenuzi almak istiyoruz, ilginiz icin teşekkürler

Unknown dedi ki...

Bakteriyel ve mantar enfeksiyonu olan bir kuşun dışkısı, şekli düzgün, ancak etrafında leke bırakıyor ne yapmam gerek

Unknown dedi ki...

Dişi muhabbet kuşumun arka tarafından kanama geçirdi şimdi kanaması durdu ama bir gün içinde çok zayıfladı neden olabilir yardım edin

Unknown dedi ki...

Benim kusunum dışkısı çok büyük günde 1 2 defa böyle yapıyor nedeni ne acaba kendisi disi

Unknown dedi ki...

Yardımcı olurmusunuz çok endiseleniyorum

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba,

Bizim dişi kuşun da büyük dışkıları oluyordu sebebini ben de bilemiyorum. Bence bir veterinere sorun.

İyi akşamlar.

Unknown dedi ki...

Bence koymayın benim kuşum yanına eş koyduk kavga ettiler ilk önce ayrı kafeslerde 1 hafta durdurun yanyana aşık olunca koyun

blblblblblblblblblblblb dedi ki...

Lütfen acil cevap verin kuşumun kafesinde kırmızı sert taş var küçük küçük o nedir ne yapmalıyım bilmiyorum lütfen hemen cevap verin

Gzmgl dedi ki...

Arkadaşlar kuşum çok sessiz ve halsiz. Ustelik diskisida hiç olmadığı kadar koyu. Dün gece havuç yemişti ondan olmuş olabilir mi? Veya ne yapmalıyım.

Adsıx dedi ki...

Arkadaslar kuşumun dışkısı biraz cıvık ve poposuna yapışıyo ne yapmam lazım acil lutfen. :/

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar kuşumun boku beyaz ne yapmam lazm ??

Denizkizi dedi ki...

Merhabalar. Kuşum bu akşam kakasını hafif sulu yaptı bişey olur mu?

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba,

Takip edin. Şimdilik yeşil salata gibi diskiyi sulandıracak şeyler vermeyin.

Denizkizi dedi ki...

Merhabalar. erkek muhabbet kuşum var 1 aylık Akşam kuşumun dışkısı hafif sulu geldi fazla sulu degil ama. Kötü biseyi yoktur umarım kuşumun 😔

Denizkizi dedi ki...

Ama kuşum 1 aylık erkek sadece yem veriyorum üşütmüş olabilir mi? Beyaz yeri hafif sulu sadece.

Berna Arslan dedi ki...

Kafesini hava akımlarından uzak tutmaya çalışın. Diskisini da takip edin.

Denizkizi dedi ki...

alt gaganın etle birlestigi yerde boşluk var ve tüyler seyrek acaba yavru diyemi? Ilerleyen zamanda tüy çıkar mı? Tesekkur ederim

Berna Arslan dedi ki...

Denizkızı, bir sorun olduğunu zannetmiyorum. Muhabbet kuşlarının beslenmesi hakkındaki yazımı da okuyabilirsiniz. Sevgiler

Elif dedi ki...

Benimki de fena ishal. Dün biraz kustuğunu gördüm. Tüylerini kabartarak uyuyor ama uyanıkken de ötüşünde ve hareketliliğinde bi sorun yok. Benim sorum şu: dışkısı sulu ve dışkının şekli tamamen bozuk. Mikrobakteriyel ve mantar enfeksiyonu değilse niçin böyle ishal oldu? Bugün ikinci gün ve yemine tamamen kanarya yemi(aspur) koyduğum için iştahı yok gibi. Suluğuna da haşlanmış pirinç suyu koydum. Lütfen sorununu öğrenmem gerek.

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba, sebebini bilemiyorum fakat haşlanmış pirinç yedirmeyi de deneyin isterseniz.

Denizkizi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Denizkizi dedi ki...

Merhaba kuşumu odada açtım elime kondu diskisini yapti diskisinda 1 tane baloncuk vardı ama hemen patladı kötü bisey mi?

Berna Arslan dedi ki...

Sanmıyorum kötü bir şey olduğunu

Denizkizi dedi ki...

Teşekkür ederim ama bu 1 hafta arada ishal yapıyor patates yok yoksa haslayip verirdim :'( cok korkuyorum tam konusmaya baslamisken

Berna Arslan dedi ki...

Pirinç haşlayabilirsiniz.

Denizkizi dedi ki...

Bugun halkali zil aldim kusuma ama cok korktu kafeste bagirdi bide ordan oraya zipladi cikardim bende oyuncagi taksam zamanla alisir mi

Berna Arslan dedi ki...

Elinizin kafese girmesinden korkmuş olabilir mi? Dışarıya bir yere koyun sık gittiği, belki oynayıp sever.

Denizkizi dedi ki...

Yok elime alisti ondan degil ilk defa gordugu icin korktu

bursalı dedi ki...

merhaba kuşumu banyo yaptırdım ve sulu dışkılamaya başladı bu sulu dışkılama ne kadar sürer acaba ve benim kuşum salata marul gibi şeylerden korkuyo yaklaşıp yemiyo sadece yem ve vitaminli suyla besliyorum tavsiye edeceğiniz bişey var mı

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba, banyodan sonra kısa bir süre sürebilir birkaç saat gibi.
Belki yemliğinin içine marul koyup deneyebilirsiniz sık sık temizlemek kaydıyla.

Denizkizi dedi ki...

Merhabalar kuşum 3 aylık oldu nerdeyse tüye gireli 2 hafta olacak çok iyi besliyorum yumurta biber marul salatalik domates elma vs ama biraz halsizlik var ve 2 gündür günde 4 5 kere hapşırıyor bide sabah tek ayak üstünde duruyordu korkuyorum neyi var sizce? Maxisol c vit var haftada bir suluguna koyuyorum

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba tek ayağı üzerinde durması gayet normal. İki ayağı üzerinde gözleri hafif kapalı ve yorgun duruyorsa devamlı o problem olabilir. Arada bir suyuna elma sirkesi koyabilirsiniz vitamin vermek yerine. Vitakraft ya da Bonnie gibi kaliteli bir tek tercih edebilirsiniz.

Denizkizi dedi ki...

Ben Quik aldım quik kaliteli mi ? Gercekten cok korkuyorum suan param yok 2 haftaya kadar maasimi alacagim hemen veterinere goturecegim ama bisey olmasin kuşumu aşırı derecede seviyorum o benim en iyi dostum :'( doğal vitamin takviyesi onerebilir misiniz

Berna Arslan dedi ki...

Zaten iyi besliyormuşsunuz ekstra bir şeye gerek var mı bilemiyorum. Gün içinde canlıydı keyfi yerindeyse dışkıları da normalse bir sorunu yoktur.

Denizkizi dedi ki...

Kuşum tüye girdi 3 aylık
Ama halsiz :'( tüye girince halsiz olurlar mı?

Berna Arslan dedi ki...

Tüy dökerken halsiz olmaları normal. Darı verebilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Yeni iki tane kuş aldim 1gun oldu erkegin poposunda diski izi var ve ishal yapmis beyaz sivi sekilde

Unknown dedi ki...

Merhaba kuşum 41 günlük kakasi sulu yeşil bişey ne olduğunu bilen varsa acilen cvp verebilirmi?

Gokceninannesi dedi ki...

Meraba lutfen YARDIMCI OLUN. Inanilmaz tatlu bir muhabbet kusuna sahibim simarik yerinde durmayan elden omuzdan inmeyen. Fakat dunle bugun ne yem yiyor ne su iciyor tepkisiz uyuyor. Diskisi sapsari ve su gibi. Ölmesinden korkuyorum ne yapabilirim lutfen acilen yardimci olun aksama cikmayabilir

Gokceninannesi dedi ki...

Meraba ya cok tatli elden omuzdan inmeyen simarik kuşum bugun halsiz yem su icmiyor diskisi sari yesilimsi ve su gibi bir halde. Surekli uyukluyor kotu bir halde. Kusumu kurtarabilir miyim ne yapabilirim nolur ACIL YARDIMMM !!!!!

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba,

ishalini durdurmak için haşlanmış pirinç verebilirsiniz geçici çözüm olarak. Su içmesi de gerek sıvı kaybediyorsa. Elinize alıp kuşunuzu YAN tutarak gagasının kenarından bir damlalıkla su verebilirsiniz. Sırtüstü tutmayın. Veterinere götürün belki basit bir ilaçla düzelecektir. Geçmiş olsun.

Denizkizi dedi ki...

Merhabalar
Benim kuşum şuan 4 aylık 2 hafta önce tüy dökümünü bitirmişti ama şimdi tekrar tüy dökmeye başladı neden mevsimsel olabilir mi acaba

Denizkizi dedi ki...

Kuşum erkek 4 aylik ama ceresi hafiften soyulmuş

Unknown dedi ki...

Merhaba benim kuşumun dışkısı popsuna yapisiyor zor nef aliyomus gibi yapiyor ağzin sonuna kadar acip kapatiyor yemini yiyor ne yapabilirim

Unknown dedi ki...

Mrb benim kuşumun yavruları çıkmıştı sonra yavrular öldü anne kuşum da yavrular öldükten sonra çok halsiz ve kötü oldu şimdide dışkısında yemi bütün çıkıyor sindirmeden nasil tedavi edebilirim

Sjsn dedi ki...

Kuşumun tualetinde yemlervar bu kötü bişeymi ve ne yapmamız gerekiyor.

Berna Arslan dedi ki...

Bizim genç bir muhabbet kusumuzda olmuştu büyüyünce düzeldi fakat erişkin kuş ise sorun olabilir diye biliyorum.

Unknown dedi ki...

Meraba muhabbet kuşum üç gündür ishal kabarık ve yem yiyor sadece su içmiyor acil olarak ne yapabilirim bu arada her gün suyunu değiştirip bağırsak ilacı veriyorum geçer mi

Unknown dedi ki...

Merhaba benm kusumdaki dıskı resmdede gosterılen pankreas enfeksıyonu sanırsam. Ne onerırsınız ne yapmam gerek?

Maviş dedi ki...

Kuşum kakasını yapamıyor tüylerini kabarttı öylece duruyoe2ne yapmalıyım

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar benim bir çift muhabbet kuşum var bir tanesinin tüyleri sürekli kabarık ve dışkısı buradaki resimlerde bakteriyel mantar enfeksiyonu dışkısıyla aynı aşırı derecede kaşınıyorlar pite ilacı kullanıyorum gözle bakıyorum pire yok be yapmam lazım

canım mubiş dedi ki...

merhaba yardımcı olursaniz sevinirim benim 4 aylik civari bi muhabbet kusum var. sogukalginligi gecirdi veteriner antibiyotik verdi.antibiyotik kullanimindan sonra enerji bakimindan düzeldi.sadece burnunda akıntı var hala ama antibiyotigi biraktik ancak bir kac gündür dıskisinda sindirilmemis yem var. neden kaynakli olabilir ne yapmaliyiz birde antibiyotikten sonra internette probiyotik kullanin deniliyor ancak hic bir yerde bulamiyoruz. kullanmamiz gerekli mi evet ise nereden bulacagiz

Unknown dedi ki...

Kuşumun dışkısı bakteriyel ve mantar enfeksiyonu yazan fotoğraftaki gibi. Ne yapmalıyım? Nasil tedavi etmeliyim?
Bulunduğum yerde kuşlardan anlayan bi veteriner yok. Yardım edin :(

Unknown dedi ki...

Benim kuşumun kakasi cıvık ama düzgün ve parlak bir yeşil renginde hangi hastalik olmuş olabilir lütfen açıklayın :(

Irem dedi ki...

Bugun 2 aylik bir kus aldım hic otmedi nerdeyse hic kipirdamadi poposunda kakasi yapisik 2 adet normal mi

Irem dedi ki...

Merhaba bugun 2 aylik erkek bir kus aldim hic otmedi hala cok sakin neredeyse hic kipirdamadi petshopta da cok sakindi saticinin eline geliyordu hemen su an poposunda yapisik 2 adet kakasi var normal midir

Berna Arslan dedi ki...

Daha çok küçük olduğu için normal. Henüz korkuyor ve etrafını tanımaya çalışıyor. Elinizi önce kafesin dışında tutarak sonra yavaş yavaş tek parmaginizi kafese sokarak alistirmaya çalışın.

Unknown dedi ki...

Benim 5 yasinda kuşum var dişi. Kusumun poposunda diskilar birikmiş.kuşum onlari cikartmaya calisior ama olmuyor.ama kuşum çok saglukli görünüyor.veterinere goturmelimiyim.bide ayni kafeste erkek kuşta var

Unknown dedi ki...

Merhaba acil yardımınıza ihtiyacım var.Bugün bir 2 aylık muhabbet kuşu aldım.Başta gayet normaldi hiç bir problemi yoktu.Sadece biraz yerinde çok duruyodu.Akşama doğru ilk önce yeşil ve sulu dışkı bir sonrakinde ise sadece yeşil bir dışkı yaptı.Oturduğum yerde veteriner yok ne yapmalıyım?Lütfen çok acil:(

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba,

Acaba korkudan henüz pek yememiş içmemiş olabilir mi? Siz biraz uzakta durun veya odadan çıkın bakalım yemini yesin suyunu içsin. Gözlemlemeye de devam edersiniz.

Denizkizi dedi ki...

Kuşumun ayakları bazen çok sıcak oluyor havalar ısındı ondan olabilir mi çok hareketli bi kuşum var

Denizkizi dedi ki...

Merhaba kuşum tüye girdi sürekli kaşınıyor bu normal mi?
Çokta asabi oluyor akşamları

Unknown dedi ki...

3 gün tatile gittik evde yalnız kaldı muhabbet kusumuz.akşamları annem yemine suyuna baktı sadece.geldigimizden buyana yani 4 gündür kafesinden çıkmıyor ve çok kızgın sürekli ısırıyor hiç sesi çıkmıyor ve su gibi yapıyor.bazen koyu yeşil yapıyor.aslında bize çok düşkündü.şu an ailecek korkuyoruz birşey olacak diye.lütfen yardımcı olun.ne yapmalıyız.

Denizkizi dedi ki...

Cevaplarsanız sevinirim lütfen
Kuşum çok tuhaf davranıyor sesi kısık gibi eskisi gibi hareketli değil ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz?

Berna Arslan dedi ki...

Tüy dökerken yorgun olabiliyorlar. Banyo yapmasını sağlayabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Merhaba benim kuşum siyah dışkılıyor dün böyle bişey yoktu bunun sebebi ne

Melek Kahraman dedi ki...

Merhaba benim kuşum sürekli kafasını omzuna gömüp uyuyo tüğlerini kabartıyo çok halsiz önceden öterdi artık ötmüyo. Yemini azar azar yiyo suyunu çok az içiyo. Dışkısı beyaz etrafında yeşil su oluşuyo. Petshoptan bitane ilaç aldım divitsol diye suyuna 5 damla damlatıyorum birde sera bronchipur diye bi ilaç aldım ondanda 2 damla damlatıyorum farklı suluklarda, normal yemini koyuyorum diğer yemliğindede kanarya yemi var ishale iyi geliyormuş diye aldım kuşum iyileşirmi ��

Nil x_x dedi ki...

merhaba benim daha yeni 1 yaşına girmiş bir erkek mubişim var ben evde değildim ama annem abim babam evdeydi (yaklaşık bir ay) bir aydedim ama son 4-5 gündür kötü ilk tüy dökmeye başladı sonra sesi çok kalınlaşmış eskiden çok inceydi sesi nırmal olarak ve hiç hareketli değil ölü gibi günde full uyuyor kuş sesi açınca takmıyor ve poposunda öok dışkı vardı kurumuştu abimke aldık biraz yavaşça ama çok kızarıktı ve ayağında da dışkıyı almak için bakarken oeçeteye dışkıladı ve tamamı yeşildi full yeşil ve büyüktü veterinere gidicez heralde yarın ama şimdilik napmalıyım ve o yeşil hafif sulu şey isal midir acaba pirinç kaynatayımmı ve kaç tane veriyim buralarda çok vet.hekim yok ama ne olursa olsun bulucam o bize emanet bakamicaksam almasaydım o yüzden onu yaşatmalıyım

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba umarım iyileşir kuşunuz. Pirinç ishalin durması için iyi gelebilir. İyice haşladıktan sonra ne kadar yemek istiyorsa verebilirsiniz. Umarım yer ve umarım iyileşir.

Nil x_x dedi ki...

meraba
dün pirinç verdim ve suyunaa suyundan biraz koydum dışkısı iyi gibi poposuna yapışmıyor fakat hala aynı sesi kısık bbiraz yumurta sarısı verdim aynı ve biraz önce ağzından beyaz sıvımı salya mı desen o geldi peçeteyle aldım şuan bişe yok ama çok korktum şuan

Nil x_x dedi ki...

ve 3-4 kere daha beyaz kustu ama şuan daha demin kahverengi kustu bize kısık gözle bakıyor durumu çok kötü sanırım artık dönüşü yok en azından keşke acı çekmese onu yaşatmak isterdim ama pes ettim bu gün kuşçuya götürcektik ama kapalıymış zaten işe de yaramazdı :(((

Nil x_x dedi ki...

Öldü...

Berna Arslan dedi ki...

Üzüldüm. Moral bozmamak için söylemedim fakat bizim çok sevdiğimiz kuşumuz da parlak yeşil dışkıdan sonra öldü. Veterinerin verdiği ilaç işe yaramadı. Kusma da olmuştu. Çok üzülmüştük. Nedeni ile ilgili internette soru sordum ama ucu açık kaldı. Belki kemirdiği bir şeyden zehirlendi bilemedik.

Ayşe betull dedi ki...

Merhaba benim muhabbet kuşum var henüz iki buçuk aylık , dışkısı bu sabahtan itibaren çok kanlı yapmaya başladı daha önce böyle değildi.ilk baslarda sadece cıvık bi şekilde yapıyordu veterinere gittik ilaç verdi ama fayda etmedi daha kötüye gitmeye başladı hic ucamiyordu bizde antibiyotik tedavisine başladık şimdi de kanlı dışkı yapıyor ne yapmalıyız

Unknown dedi ki...

Mrb kusum birbucuk aylik yeni aldim iyiydi sabah kalktim yesil sulu seklinde yapti ne yapmam lazim

Unknown dedi ki...

Benim kuşunun polisi şişmiş kanadını yapmıyor. Bazen de çok büyük yapıyor ama maşallah sağlıklı görünüyor.Ne yapabiliriz acil lütfen.

Unknown dedi ki...

Merhaba benim kuşu yeni almıştım ele alıştı yavruydu durmadan oynuyordu neşeliydi guzeldide her eve geldiğimde ilgileniyor dum ağzımdan yem yediriyordum ekmekte yiyordu ekmek yedirmeyin. Arkadaşlar ve bir akşam eve geldim yine aynı canlı şekilde oynuyor zipliyordu geliyordu ağzıma vuruyordu iki saatline bir yere gittim geldim baktım kanatları açılıp kalıyordu elimee aldığımda uyuyordu durmadan korktum sevdim ve dışkısını yaptı simsiyahti kapalı siyah sulu bide sonrada ayaklarını sıkı sıkı tutmaya başladı sonrada üstüne basamadi baya bı ne olduğunu anlamadım hemen veterinere getirdim nefes alamamaya başladı oksijen verdik olmadı hayata tutunamadı çok sevmiştim ama sağlık olsun eceli gelmiş demekki yaşamı yitirdi.

Unknown dedi ki...

Benim kuşum baktım halsizlesmis daha sonra elime aldım siyah kaka yapmis poposuna yapisik veteriner gece gece bulamayiz napalim derken elimde can verdi niye böyle oldu bilmiyorum canım yaniyor resmen hâlâ inanamıyorum nasıl öyle oldu aniden 😔

Unknown dedi ki...

Bana hemen cevap yazar mısınız kuşum kötü gorunuyor

Unknown dedi ki...

Merhaba henüz 24 günlük erkek bir kuş aldım eve geldiğinde ürkekti 2.gün bize çok alıştı kafese parmağımızı uzattığımızda elimize geliyo ve kafese tekrar koymak istwdiğimizdw bırakmayın der gibi gagalıyo ve girmek istemiyo henüz yeni yem yemeye başladı ama bugün 5 gün oldu bize geleli bugün dışkısının koyu yeşil oşduğunu ve pıposunda yeşil renhin kaldığını gördüm temizledim birde kucağımda sürekli kafasını saklayarak uyumak istiyo bunlar normalmi lütfen yardımcı olunbirde 2 gündür uçamaya başladı buda normalmi

Melek Kahraman dedi ki...

Merhaba, size ufak bir tavsiye vereyim kuşunuzun suluğunu yarım olarak doldurup içerisine 3 damla elma sirkesi damlatın ishal veya enfeksiyon durumu varsa bunu gideriyor birde sirkeli su sadece 1 gün dursun mutlaka içtiğinden emin olun kısa sürede toparlayacaktır ilave olarak yem kabına kanarya yemi koyabilirsiniz ishaline iyi gelir. Kafesini sürekli temiz tutun dışkısını gözlemleyin umarım kısa zamanda sağlığına kavuşur. ����

Unknown dedi ki...

Merhaba acil cevap verirseniz sevinirim kuşumun dışkısı beyaz renkli pankreas rahatsızlığı olarak belirtilmiş ancak yem yemesi hareketleri neşesi yerinde başka herhangi sıkıntısı yok dışkı rengi yeşile dönmeye başlamıştı fakat tekrar beyaz oldu sebebi nedir sizce

Semra dedi ki...

Merhaba benim kuşum yaklaşık 1 aydır biraz sivi diski yapıyor ara ara kanarya yemi koyuyorum ama duzelmiyor baska bi sikintisi yok yemesi iyi ötüşü iyi uyku hali falanda yok ne yapmaliyim

Unknown dedi ki...

Benim kuşum değişik yesil renk kaka yapıyo veteriner gidecek zamanım yok yem de yemiyor ballı yemden azar azar yemeye başladı napabilirim acil

Unknown dedi ki...

Benim kuşumda siyah dışkısı var kurt şeklinde dışkı kusumda yem yeme felan normal ama uyuyor sebebi nedir kuruluk hastalıgı olabilirmi

Unknown dedi ki...

Yardım edin lütfen :( kusum pazar gününden beri ishal düne kadar yeşil kısmıyla beraber sıvı geliyordu. Şuan ise yeşil kısım yok sadece beyazımsı bi sıvı dışkılıyor. Elma sirkesi verdim pazar günü, divitsol verdim Pazartesi günü, vitaform verdim bugün. Ama hala aynı tüylerini kabartıp öylece duruyo bazen ötüyor.

Melek Kahraman dedi ki...

Arkadaşlar hepinize nacizane fikrim kuşlarınız ishal olduysa halsizse felan hemen ilaç kullanmayın Petshoplarda satılanlardan felan hele hele veterinere sakın götürmeyen hiç birisi kuştan anlamıyor. Yukarıdada anlatmıştım tekrardan anlatayım 3 tane muhabbet kuşum var hepsine gözüm gibi bakıyorum eğer hasta oldularsa sıcak su torbası hazırlıyorum üzerine bi havlu koyup onun üstünde uyumasını sağlıyorum çünkü ishal ceryanda kaldığında veya yem değişikliği vs olduğunda gerçekleşiyor, sıcakta tutmanız öncelikli kural. Daha Sonrasında gecede olsa gündüzde olsa kafesin üstünde mutlaka onu koruyacak bi örtü olması lazım. Kafesini Sürekli Temiz Tutun, Altta Ki Izgara Bölümüne Gazete Normal Kağıt Vs Koymayın Havlu Peçetelerden Serin. Eğer Kuşlar İshal Olduysa Mutlaka Her Hangi Bir Sirkeyle Kafeste Ki Tüneğini, Suluğunu, Yem Kaplarını, Oyuncaklarını Hepsini Ilık Sirkeli Suda Bekletip Dezenfekte Edin. Daha sonrasında suyunu her gün değiştirin 1 gün elma sirkesi, 1 gün temiz su olacak şekilde (Elma Sirkesi Yarım Suluğa 3 Damla Yeterli). Keyfi Yerine Gelsin Diye Sarı Darı Alıp Takabilirsiniz Kuşlar Çok Sever, Normal Yemini Taze Tutun, Aspur Verin (Diğer Adı Kanarya Yemi) Oda İshaline Çok İyi Gelecektir. Muhabbet Kuşlarım Hep Bu Şekilde Atlatıyor Hastalığını Çok Şükür İki Tanesi 3 Yaşında, Bir Taneside 6 Yaşında. İnşAllah Hemen İyileşir Herkesin Muhabbet Kuşu... ����

Unknown dedi ki...

Kuşunuz un durumu nedir?Biz kuşumuzda iki gündür öyle?

Unknown dedi ki...

Benim muhabbet kusumunda burnunun bi tarafi yirtilmis ve ara ara kaniyor cok kasiniyor galiba burnunuda kasirken yirtmis olabilir yada baska bi hastalik olabilirmi ne yapmaliyim acil cevap lutfen tesekkurler...

Know dedi ki...

merhaba benim kuşum normal dışkı yapıyor fakat yanında koyu yeşil renkte su çıkıyor. geçenlerde de uçarken ayağını çarptı ve hafif bir morarması var tutabiliyor fakat tam anlamıyla her zaman tutmuyor ne yapmamız lazım ?

Boncuk dedi ki...

Yaa acil yardım edin lütfen kuşum erkek 3-4 yaşında bildiğiniz su işiyor bir iki aydır, poposunda bir bulaşıklık görünmüyor halsiz de değil çok şükür, tek sıkıntı çok sık sıvı işemesi hatta bildiğiniz su işiyor. Ne yapmam lazım acaba sebebi nedir?

Unknown dedi ki...

Muhabbet kuşum uzun zamandır çok sulu ve uzun ip gibi dışkı yapıyor dışkısı sarı gibi açık renk ve uçarken fazla yükselemiyor alçaktan uçuyor ne yapmam lazım

Unknown dedi ki...

Benim kuşum Üşüyor koyu yeşil dışkısı var ve dıskısında yem var veteriner götürdüm ilaç verdi zorla içiyorum acaba yerden mi kaynaklanıyor yemin markası Champion LÜTFEN YARDIM EDİN.

Melek Kahraman dedi ki...

Merhabalar, kuşların yerini değiştirmeyi denedizmi ceryanda kalıyo olabilir. Sularına içme suyu koyup mamalarını günlük tazeleyebilirsiniz ve sarı darı, aspur (kanarya yemi) vererek dışkısının normal düzeye gelmesini sağlayabilirsiniz birde üzerlerini güzelce örtüp vücut sıcaklığının normale dönmesini sağlayabilirsiniz, geçmiş olsun. (Üstte Sirke Tarifi Vermiştim Belirli Aralıklarla Onuda Uygulayabilirsiniz Ben Muhabbet Kuşlarıma Kesinlikle İlaç Kullanmıyorum Veterinere Götürmüyorum Çünkü Kuşlarla İlgili Alanda Yeterli Bulmuyorum)

Unknown dedi ki...

İyi akşamlar. 1 yaşında erkek muhabbet kuşumuz 4 aydır dışkısında sorun yaşıyoruz. Yeşil sulu dışkılama vardi pet shopcudan aldigim 3 in 1 diye ithal bir ilaç kullandım 1 ay kadar. Bu sürede baya düzeldi dışkısı fakat ilaç bitti ve by sefer de beyaza çalan yeşil sulu dışkı devam ediyor yem yiyor uçuyor ancak bu süreçte defalarca tüy değiştirdi. Bir türlü duzeltemedik. Ne tavsiye edersiniz?

Unknown dedi ki...

Merhaba kuşumun dışkısı normal gözüküyor fakat dışkısı kıvrık bir şekilde degil ve ayrıca dışkının etrafında yeşil bir leke bırakıyor. Tedevisi nedir napabilirim acaba lütfen yardım edin

Unknown dedi ki...

Merhaba benim kuşum yem yeniyor su içmiyor çok halsız sadece uyuyor dışkısıda sarı ve çok kuru ne yapa bilirim çok acil bir dönüş yaparmasınız

Know dedi ki...

Zorla su içirmeye çalışın kuruluk ondan ayni zamanda Üşütmüş olabilir bir veterinere veya kuş sayan yerlere sorun kuş satan yerler daha iyi cevap veriyor bu tür şeylere

Unknown dedi ki...

Kuşumun kakası siyah,poposuna yapışıyor ve koyu kısmı kıvrık değil düz neşesi yerinde

Adsız dedi ki...

Merhaba benim kuşum yağa düşmüştü yağlar geçti ama neden bilmiyorum ama kendini kabartıyor bazenleri kafasını arkasına koyuyor dışkısı sıvı gibi ve poposuna yapışıyor neyi vardır acaba

Unknown dedi ki...

Merhaba,benim kuşum 1-1,5 aydır ishal kendisi 5 aylık şuan ilk aldığımda 3 aylıktı marul verdim ama fazla değil Ceyeran da mı kaldı ondan emin değilim bir kere yıkamıştım ama ondan olmuş olabilir belki bilmiyorum İshali geçmeyince veterinere götürdüm ve antibiyotik verdi suyuna damlat dedi bir hafta boyunca sabahları içti gündüzleri de suyuna avisol damlattım onu içti fakat yine bir değişiklik olmadı(antibiyotik işe yaramadığını göre mikrobik değildir diye düşünüyorum)gerçekten veterinerler anlamıyor kuşlardan. Daha sonra internette okuduğum avidiar diye bir bağırsak düzenleyiciyi suyuna koymaya başladım yemini de aspur vermeye başladım dışkısı koyulaştı biraz ilk başlarda çok uyukluyodu tüylerini kabartıp(ilk zamanlar dediğiniz gibi yatağa örtü seriyodum üstünü örtüp uyuyodu ama şimdi istemiyo üşümesi geçti gibi biraz daha canlandı oyuncağını kemiriyor arada ötmesi çoğaldı fakat hala dışkısı koyu olmasına rağmen ıslaklığı var altında ve bazen de direk sarı ıslak dışkı yapıyor. Ne denediysem tam olarak geçiremedim şimdi kuşlar için probiyotik varmış onu almayı düşünüyorum ama iyi gelir mi bilmiyorum sirkeyi de denedim ama çok düzenli vermedim şimdi bide pirinç suyunu deniyorum kafam çok karıştı yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Know dedi ki...

kuş satan yerlerden ilaç alın ağzına damlatın ben o şekilde kestim ishali

Unknown dedi ki...

Mrb iyi akşamlar 3 gün önce aldım kuşumu biraz halsiz ve ishali var veterinere sabah götürecem ama gece bisey olmasından korkuyorum ne yapabilirim yardımcı olurmusunz

Unknown dedi ki...

Benim kuşum da aynı şekilde rahatsızlandı ve hayatını kaybetti maalesef veteriner yardımı alıp ilaç kullanmama rağmen

Unknown dedi ki...

Merhabalar acill kuşumun kanadı kanadı kanı durdum fakat kuşum kabarmaya başladı uyukluyor hep kakası yeşil ve kuşum konuşurdu babacik aşkım cicikus filan şimdi hiç konuşmuyor ne yapabilirim acil

Unknown dedi ki...

Benim kuşum sıvı isal yem yemiyor elle besleme yapamıyorum yemiyor akşehirdeki veterinerler sadece büyük baş kücük başla ilgileniyor ne yapmalıyım çok hastalar yuvalıkta 4 tane yavru var onları elle besliyorum bugün ishal olacı getirdik yine ayn ne yapmalıyım

Selcukk dedi ki...

Merhaba
Benim kuşum tünekte duramıyor ayakları bazen tutuyor bazen tutmuyor uçarken duvara çarpıyor yada konamıyor düşüyor kanatlarını yarı açıp kapatıyor. Kafeste bile tünekte duramıyor sürekli kabarıyor ve hapşırıyor. Ve ishalde var ama yem yemesinde bi sıkıntı yok önceden yerinde durmazdı konuşmayı da öğrendi hep konur öterdi ama şimdi cik bile demiyor soğuk aldığını düşünüyor ve felç olduğunu dusunuyorum aldığım yere gittim tüy sökemiyor hic biseyi yok dedi. Apex sprey ve apexisol damla verdi düzelir dedi kullandım hic bi değişim olmadı kuc bi köyde yaşıyorum imkanım da yok merkeze gidip veterinere gittim durumu anlattım felç olabilceğini kabardığını tüfekte durmadığını ayağını başlamadığını söyledim yelmen die bi ilaç verdi sirangayla 7 gun boyunca kullandım ama yine bi değişiklik yok sizlerden ricam acil yardım lütfen cok tesekkur ederim.

Unknown dedi ki...

Benim kuşum dağanık siyah beyaz yapıyor ve yanında yeşil iz bırakıyor ne verebilirim kuşuma

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar benim disi kusumun çok tüy döktüğünü zayifladigini farkettim onu kafesten çıkartıp yanıma aldım ve bir baktım ki poposunda kan kurumuş bir şekilde kuyruğuna doğru akmış ne yapabilirim sorun nedir yardımcı olursanız çok sevinirim lütfen ayrıca poposunda sivilce gibi bişey de var

Unknown dedi ki...

Mrb kusum tavuk yuregi gibi kanli bisey var hafif kanda geliyo ole duruyo yumurtaya benzemiyo ne olabilir

Unknown dedi ki...

Merhaba benim 2 aylık kuşum var. Kafese elimi soktugumda elimi isirir devamlı oynayıp yem yerdi. Dün temizlik yaptım kafesin yerini değiştirmiştim uçarken bulamadı ve çarpıp yere düştü. Sonra kakası sulu ishal seklini aldı iştah azaldı veterinere götürdüm bir şırınga da sıvı verdi 2 saatte 3 damla icirdim birde suyuna vitamin şimdi kaka koyulasti ama hala halsiz neşesiz yemek yemiyor sadece elimden yiyor ve titriyor korkuyorum ne yapmaliyim

Unknown dedi ki...

Kuşum uçarken kafesin yerini değiştirmiştim konamada ve çarparak yere düştü daha sonra sessizlesti kafesten çıkmayan kuş kafese girmek istemiyor devamlı benim üzerimde sabah kalktiğimda kafesinde diskisinin sulu ishal şeklinde olduğunu gördüm yemek yememiş veterinere götürdüm bir sıvı verdi 2-3 saatte bir ağzına 3 damla vermeye çalıştım birde suyuna vitamin verdi. Bugün ishali gecti ama yem sadece elimden yiyor ve titriyor eski neşesi yok kafesini yerine geri koydum ne olabilir lütfen yardım edin