28 Mayıs, 2013

509 - Lanet olsun içimizdeki AVM sevgisine

Salı, Mayıs 28, 2013 Gönderen Berna Arslan , , , , yorum yok

Alışveriş merkezleri, yani AVM'ler, Türkiye'de tüketim toplumunun artışını mı gösteriyor, yoksa gelişmişliğimizi mi? Halk AVM'leri istiyor mu, yoksa bunlar tepeden indirilme mekanlar mı? Bu sorulara evet cevabı verenler olduğu kadar hayır cevabı verenler de var. AVM'lerin sayısı başta büyükşehirlerde olmak üzere tüm illerde durdurulamaz şekilde artıyor. İnsanlar çocuklarını da alıp tüm haftasonlarını bu kapalı mekanlarda geçirirken, AVM'ler bedava otoparklarıyla ve kışın soğuktan, yazın sıcaktan koruduğu iddialarıyla ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor.

Bir nevi ırzına geçilen Beyoğlu da AVM'lerden nasibini alacağa benziyor. Gezi Parkı'nda ağaçlar sökülmeye başlanırken, gelin Türkiye'deki AVM tablosuna şöyle bir göz atalım. 

Öncelikle AKP'nin hakkını vermek gerek, Türk insanını çok iyi tanıyor. Yani tutup da her şehirde bir kültür merkezi açacak hali yok herhalde, elbette AVM açacak, elbette gökdelen gibi apartmanları dikecek. Büyükşehirlerde yaşamayan halkın bir kısmı, büyükşehirlerdeki bu "gelişmişliği" göre göre zannediyor ki, bir şehrin gelişmişliği dev gibi binalarıyla ve alışveriş merkezleriyle sağlanır. Bunu görmek için arama motorunuza "avm bile yok" yazıp artın, ben yaptım, işte sonuçlardan bir kısmı:





























 En güzellerini sona sakladım:
Aşağıdaki sözleri söyleyen ise Adalar'ın kaymakamı:


Temmuz 2012'de açıklama yapan milletvekili Zafer Çağlayan, İstanbul'da AVM sayısının 360 olacağını müjdelemiş. Konuşmasının sonlarına doğru azıcık da dalgamı geçeyim demiş herhalde şunları eklemiş:



2013 Nisan'ında Sabah gazetesinde yayınlanan bir haber ise AVM'lerin battığını gösteriyor. Plansızca yapılan AVM'lerin bir kısmı okul, hastane ya da belediye binasına dönüştürülüyor. Dunya.com'da yer alan habere göre işlevini yitiren AVM'lerin toplam alanı 325.000 metrekareye çıkmış durumda. AVM'ler ile birlikte bu merkezlerin çoğunda dükkan açmak isteyen perakende satış dükkanlarının da bir kısmı battı. Bunların arasında Rodimood, Wenice Kids, Seven Hill gibi tanınmış markalar da var. Küçük esnaf ise büyük markalar batınca konuşuluyor, ama tüm parasını AVM'lere yatırıp bu işe giren küçük esnaf batınca sesi duyulmuyor diyor.

AVM'ler ile ilgili diğer birkaç habere göz atmak isterseniz: Antik kent üzerine AVM, AVM'ler esnafı yok etmektedir, Esenyurt'taki facia.

Alışveriş çılgınlığı zaten sona ereceğe benzemiyor. İnternet üzerinden alışveriş kavramı, kredi kartı ile taksitlendirebilme imkanı ve tüketimin verdiği tatmin duygusu kısa zamanda insanların hayatından çıkacak kavramlar değil. Ancak umarım AVM'lerin şehir, trafik, esnaf, yeşil alan, çocuklar ve aile için ne kadar anlamsız, içi boş ve zararlı olduğu yakın zaman içinde anlaşılır.  

Kaynak:
http://www.emlaktasondakika.com/haber/AVM/Zafer_Caglayan_Istanbuldaki_AVM_sayisi_360_olacak/27116.aspx 
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/04/12/avmler-batiyor
http://www.turksail.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9962:adalar-karaya-balayalm-diyen-bir-kaymakam&catid=89:bodoslama&Itemid=95 

0 yorum: