27 Eylül, 2013

520 - Masumiyet Projesi

Cuma, Eylül 27, 2013 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Haksız yere hüküm giymiş mahkumları DNA testi yöntemiyle kurtarmayı hedefleyen, kar amacı gütmeyen bir organizasyon "masumiyet projesi". 1992 yılında hayata geçen proje, bugüne dek 311 kişiyi yanlış yere suçlanmaktan kurtardı. Bu kişilerden 18'i idam cezasını bekliyordu. 



Masumiyet projesini başlatan gözlem, hatalı hükümlerin yüzde 70'nin kaynağında görgü tanıklarının hatalı ifadelerinin yer almasıydı. 2003'te kar gütmeyen bir organizasyona dönüşen Masumiyet Projesi'nin ana hedefi, DNA testi yapılabilecek veya tekrarlanabilecek vakalarda bu testin yapılmasını sağlayıp masumları kurtarmak. Masumiyet Ağı'nın başka üyeleri DNA testinin mümkün olmadığı vakalarda da çalışıyor. DNA testi yalnızca vakaların yüzde 5'i ila 10'u arasında mümkün oluyor.

Bu organizasyonun yardımıyla haksız yere idam cezası verilenlerin ortaya çıkması da elbette idam cezasını tekrar tartışmaya açmış durumda. Organizasyonun başardıkları ile ilgili bazı bilgiler ise şöyle:

Beraat edenlerin yüzde 70'i azınlık gruplarına ait.
Ortalama çekilmiş hapis cezası 13 sene.
DNA davalarının yüzde 40'ında gerçek suçlu bulunmuş.
DNA davalarının sonucunda beraat edenlerin yaklaşık yüzde 50'sine hapiste geçirdikleri zamana karşılık maddi tazminat verilmiş. 
Davaların yüzde 22'sini DNA bilgisi olmadığı veya yok edildiği için organizasyon takip edememiş.

Masumiyet Projesi'nin maddi kaynaklarının yüzde 45'i bireysel katılımlardan, 30'u kuruluşlardan, 15'i senelik yardım yemeğinden geliyor. Sitesinden bağışta bulunmak da mümkün.

0 yorum: