30 Eylül, 2013

521 - Neden Vintage?

Pazartesi, Eylül 30, 2013 Gönderen Berna Arslan , , , 1 yorum


Son yıllarda vintage trendini birçok alanda görebiliyoruz; kıyafetler, takılar, kumaşlar, desenler, renkler... Peki neden retro ve vintage ürünler bu kadar ilgi çekiyor? Psikoloji dünyası bu işe ne diyor? Bu cevabı vermeden önce kişisel görüşüm vintage sevgisinin teknolojiden uzak ve insan ilişkilerinin daha sıcak olduğunu düşündüğümüz hayata özlem duygusundan kaynaklandığı yönünde...


Psychology Today ise vintage sevgisinin arkasında birden fazla nedenin yattığını söylüyor. En önemlilerinden biri ise "hazine arama" heyecanı. Vintage ürünler için normal ürünlere göre daha fazla araştırma yapmanız ve gönlünüze göre olan ürünü bulmak için daha çok çaba sarfetmeniz gerekiyor. 






Bir başka neden ise aldığımız vintage ürünün bir geçmişinin ve hikayesinin olması. Çağın ve geçen zamanın etki ettiği bu ürünlere biraz bizden de bir şeylerin geçecek olması hissi hoşumuza gidiyor. 







Önemli nedenlerden biri ise elbette kalitenin yüksekliği. Eski ürünlerin çoğunda hem kullanılan malzemeler, hem de o ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayan ustalık göze çarpıyor. 

Günümüzde aşırı üretimin ve küreselleşmenin etkisinde kendimize tutunacak bir dal olarak görüyoruz belki de farklı ve eşsiz vintage parçaları. 


Kaynak:

www.psychologytoday.com/blog/the-psychology-dress/201203/the-psychology-vintage

1 yorum:

Karen Hanim dedi ki...

Bende Vintage çok severim. Geçen ay kızımla beraber bir gelinliği seçerken bu 'vintage' kelimesi kullandık ve moda evinde anlaşıldığına şaşırdım. Demek ki burada o kelime artık kullanılıyor. Çok derin bir anlam var ve başka kelime onun yerine tutmuyor galiba. Sevgilerle-Karen Hanım