23 Ekim, 2013

527 - Bebeklere Mozart Dinletmek: Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Çarşamba, Ekim 23, 2013 Gönderen Berna Arslan , , , 3 yorum

Bir dönem bebeklere ilk aylarında, Mozart başta olmak üzere klasik müzik dinletilmesi öneriliyordu hatırlarsınız. Bu tavsiyeye uyan ebeveynler de bazen hamilelik döneminde, bazen ise bebek uyurken geceleri odasında klasik müzik açıyor. Müzik dinlemeyi seven biri olarak bebekleri klasik müzikle uyutmanın küçük bir işkence metodu olduğunu düşünsem de, asıl olarak araştırma sonuçlarına bakalım: Mozart gerçekten de bebekleri daha akıllı yapıyor mu? 

Cevabı aslında içten içe biliyorsunuz: Hayır! 



Mozart etkisinin ilk ortaya çıkışı 1993'e dayanıyor. California Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir grup öğrenciye bir teste girmeden önce Mozart dinletiyorlar ve bu öğrencilerin testten önce Mozart dinlememiş öğrencilere göre daha başarılı olduğunu görüyorlar. Bu etki oldukça kısa süreli, sadece 15 dakika devam ediyor. 

Klasik müzik dinletilen bebeklerin daha akıllı olacağı efsanesi de bu araştırmaya dayanıyor. Bir sene ABD'de Georgia valisi, hastaneden çıkan her bebeğe bir klasik müzik cd'si verilmesi gerektiğini savunuyor. Böylece akım yavaş yavaş ABD'de yayılıyor. 

1993'teki araştırmayı yürütenlerin kendisi de klasik müzik dinlemenin bebekleri daha akıllı yapmayacağını söylüyor. Sadece uzamsal-zamansal işlemlerle uğraşırken kısa süreli bir fayda sağlayacağını iddia ediyorlar. 

3 yorum:

Nimo dedi ki...

Tam da Mozart dinliyordum :)

sema mor dedi ki...

benzer birşeyi 1950lerde türkiyedeki araştırmacılar da yapmış maalesef bir araştırma yapılmış ve yaşlı annelerin bebeklerinin daha zeki olduğu sonucuna ulaşılmış, araştırmacıların bu yorumu tıp dünyasında olay yaratmış haliyle ve yaşlı anneliğin bebeklerde anomali oluşturduğuna dair bir çok olay konuşulmuş.araştırmacıların böyle dikkatsiz bir yorum yapmasının sebebi de unuttukları detaymış.araştırmadaki en önemli şey annelerin eğitimiymiş.eğitimli anneler bebeklere nasıl davranılması gerektiğini bildikleri için bebeklerin ince motor ve zeka becerileri gelişiyor haliyle daha zeki çocuklar olarak yetişiyorlarmış.

Bunu Bugün Öğrendim dedi ki...

Bazen araştırma sonuçları ya araştırmacılar ya da başkaları tarafından yanlış yorumlanabiliyor maalesef.