04 Kasım, 2013

529 - Türk Üniversite Öğrencilerinin Tecavüze Bakışı

Pazartesi, Kasım 04, 2013 Gönderen Berna Arslan , 3 yorum

2003 yılında yayınlanmış bir çalışma, İstanbul'daki çeşitli üniversitelerden 800 öğrencinin tecavüze bakış açısını incelemiş. Bu çalışmada kullanılan anketler, 1000 öğrenciye gönderilmiş ve 800'ünden cevap gelmiş. 432 kadın ve 368 erkek öğrenciye üç farklı tecavüz senaryosu verilmiş ve bu senaryolara göre bazı sorular sorulmuş: Kurbanın ve saldırganın tecavüzden ne kadar sorumlu oldukları, kurbanın polise haber verip vermemesi gerektiği ve saldırganın ne kadar ceza alması gerektiği gibi.

İlk senaryoda Aslı ve Hakan anlatılıyor. Aslı ve Hakan üniversiteden arkadaşlar, birbirlerini 2 yıldır tanıyorlar ve 6 aydır da çıkıyorlar. Eğlenmek için sık sık sinemaya veya gece barlara gidiyorlar. Bir gün beraber bir bara gitmeye karar veriyorlar. Tüm gece içiyorlar, birbirlerine sarılarak dans ediyorlar ve gece saat 2 gibi bardan ayrılıyorlar. Hakan Aslı'yı kahve içmek için evine davet ediyor. Hakan'ın evinde birbirlerine yakınlaşmaya başlıyorlar. Giysileri üzerlerindeyken bir süre sevişiyorlar. Ama Aslı daha ileriye gitmek istemiyor ve evine gitmek istiyor. Aslı gitmek istemesine rağmen, Hakan bu isteği görmezden geliyor ve zorlayarak ilişkiye giriyor. İkinci senaryoda oldukça kapalı giyinmiş bir kadın süpermarketten alışveriş torbalarıyla eve dönerken bir yabancının tecavüzüne uğruyor. Üçüncü senaryoda ise gece 1'de evine mini etek ve yüksek topuklu botlarla dönen bir kızın yine bir yabancının tecavüzüne uğraması anlatılıyor.

Bu senaryolardan sonra ise katılımcılara sorular soruluyor. Sonuçların nasıl çıkmasını tahmin edersiniz? İlk senaryoda kızın da sorumlu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yoksa gece 1'de mini etekle eve dönen kız dikkatsiz mi davranmış? Ya da ne olursa olsun tecavüzden sadece saldırgan mı suçlu? Bakalım Türk üniversite öğrencileri ne diyor?


Çalışmaya katılan erkekler, ilk senaryoda (yani buluşma sonrası tecavüzde) saldırganı çalışmaya katılan kadınlara nazaran daha az suçlu görüyorlar ve kadının polise bildirmesi gerektiğine de daha az inanıyorlar. Tüm senaryolarda çalışmaya katılan kadınlar, erkeklere göre saldırganın daha sert biçimde cezalandırılması gerektiğini düşünüyorlar. Genelde bakıldığında hem kadınlar hem de erkekler en yüksek cezayı ikinci senaryodaki saldırgana uygun görürken, bunu üçüncü ve birinci senaryolar takip ediyor. 

Bu çalışma, toplumun diğer kesimleriyle de tekrarlansa ve politik görüş, dini inanç gibi veriler toplansa oldukça ilginç bir tablo çıkarabilir bize sanırım. Siz neler düşünüyorsunuz?

Resim kaynak:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAq-cGp0KOMuw0r0Kz2PL2Oah9taotiOcgSUyIKcuDIGCZUFL6sP4biOtxGzglCXoBFQCAr0t7eONRVd7o8xr2WtHpuXG63z66IgoyNG24d6XAjOZfmzYmlp_IWk87apRrsEU45PoH9u0/s1600/male_vs_female.jpg

3 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba, açıkçası ben bu araştırmaların sistematiğine çok takılıyorum bir istatikçi olarak bir kere hiçbir bilimsel veya sosyal araştırmada anketöre, ya da mülakatı yaptığınız kişiye yönlendirici soru soramazsınız yorum değeri içeren soru soramazsınız üstelik örneklemin nasıl seçildiği hangi 1000 öğrenci kıstaslar neler çok önemli bunlara dayanırsak araştırma geçersiz bile diyebiliriz..

Adsız dedi ki...

İnsanların özgürce dolaşıp yaşaması gerektiğine inananlardanım. Tecavüz yerine her erkeğin hayat kadınlarıyla birlikte olmaları bir çözüm olabilir.Seks her iki tarafın isteğiyle olmalı. Cinsiyet ayrımı olmamalı yan. Her 3 durumda da erkeklerin suçlu olduğunu düşünüyorum.

Mervan Kadrijovski dedi ki...

Durumlar aynı değil suç da aynı cezayı alamaz.

İnsanı öldürmek var öldürmek var. İkisine de katil diyoruz ama, farklı seneler veya müebbet dahi alabiliyorlar.

1. Durumda erkek haklı demek de bir ıkadar yanlış.