06 Kasım, 2013

530 - Kurumsal Psikopat: Patronunuz olabilir

Çarşamba, Kasım 06, 2013 Gönderen Berna Arslan , , , , yorum yok

Araştırmalar, psikopatların temel insani duyguları hissedemediğini, empati ve suçluluk duygusundan yoksun olduklarını gösteriyor. Yalnızca etraflarındaki insanları manipüle etmek istedikleri için duygu ifade ediyorlar. Psikopatların büyük bir kısmı günlük hayatlarında düzenli olarak yalan söylüyorlar. Kurumsal psikopatlar ise "normal" çalışanlar için tehlike arz ediyor, çünkü onlar kurbanlarının zayıf taraflarıyla akıl oyunları oynamayı seviyorlar. 

Psikopatların manipülasyon teknikleri genelde ilk önce bir maske edinmekle başlıyor. Bu maske, onları kişilerle olan ilişkilerinde sevilen bir arkadaş veya partner konumuna getiriyor. Daha sonra da kurbanlarının psikolojik ihtiyaçlarını karşılamaya özen gösteriyorlar. Bu onlar için kolay, çünkü çok kısa bir zaman içinde insanların sevdiklerini, sevmediklerini, ihtiyaçlarını ve zayıf noktalarını çözüyorlar. Onlara değer veriyorlar, onları dinliyorlar; yani mükemmel bir arkadaş veya sevgiliye dönüşüyorlar. Bu noktada ise hedef kişi, çoktan psikopatın kurbanı haline gelmiş oluyor.

Kurumsal psikopatlar ise iş dünyasında kendilerini öncelikle ideal çalışan ve geleceğin lideri olarak gösteriyorlar. Bu özellikle de zor durumda olan ve bir kurtarıcıya ihtiyaç duyan şirketlerde oldukça işe yarayan bir taktik. Peki psikopatlar iş arkadaşlarını ve patronlarını nasıl kandırabiliyor? Öncelikle mülakatlarda gerekli bilgiye ve motivasyona sahip olduklarını gösteriyorlar. Yalan söyleme yetenekleri sayesinde sahte özgeçmişler oluşturabiliyor veya insanları kendileri için referans olmaya ikna edebiliyorlar. 

İşi aldıktan sonra ise övgüye layık davranışlarda bulunuyorlar. Bu durum çoğu zaman "karizma" olarak adlandırılıyor. Karizma ise bildiğimiz gibi liderlik özelliklerinden biri olarak görülüyor. Psikopatın kendine güvenen konuşma tarzı insanlara özgüven gibi görünürken, manipülasyon yeteneği de ikna gücü olarak algılanıyor. Bazen de psikopatların heyecan arayışı içinde olmaları ve dürtüsellikleri, yüksek enerji, birden fazla işi aynı anda yapma becerisi ve coşkuyla karıştırılıyor. 



Şirketin bakış açısına göreyse, psikopatların sorumsuz davranışları, risk alma becerisi ve girişimcilik ile karıştırılabiliyor. Gerçekçi hedefler belirleyememe ve iddialı beyanlarda bulunma ise öngörülü ve stratejik düşünme yeteneği zannedilebiliyor. Son olarak, psikopatların duygulardan yoksun olmaları, onları soğukkanlı ve zor zamanlarda iyi kararlar alabilen insanlar olarak gösteriyor. 

Gördüğünüz gibi günümüzün yüzeysel liderlik tanımlarının ne kadar yanlış olduğunu anlamak çok basit. İşe emek vermek, işi iyi bilmek, zaman planlaması yapabilmek, işi başarıyla paylaştırabilmek gibi daha gerekli niteliklerden ziyade karizmatik ve enerjik olmak, duygusuz bir şekilde işe bağlanmak ve gereksiz riskler alabilmek ön plana çıkıyor. Bu durumda dikkat edin, çünkü patronunuz psikopat olabilir!

Dipnot: Şuradaki ufak psikopatlık testini tamamlayabilirsiniz.

Kaynak:
http://www.fbi.gov/stats-services/publications/law-enforcement-bulletin/november-2012/the-corporate-psychopath
http://www.forbes.com/sites/victorlipman/2013/04/25/the-disturbing-link-between-psychopathy-and-leadership/

0 yorum: