25 Kasım, 2013

532 - Beyinde Yılan Tanıma Merkezi Bulundu

Pazartesi, Kasım 25, 2013 Gönderen Berna Arslan , , , , 1 yorum

(Ön not: Bu yazıda hiçbir korkutucu veya rahatsız edici resim kullanılmamıştır, rahatça okuyabilirsiniz.)

Yılan fobisi insanlar arasında oldukça yaygın ve bunun sebeplerinin evrimsel olduğu düşünülüyor. Yılan Algılama Teorisi'ne göre (evet böyle bir teori var), yılanların oluşturduğu tehdit, primat (goril, orangutan, şempanze, insan gibi canlıları içeren canlı sınıfı) beyninin şekillenmesinde önemli bir rol oynadı. 2013'te yayınlanmış bir çalışma ise bu teoriyi doğrular nitelikte.

Makak maymunları ile yapılan bu çalışmada maymunlara maymun yüzleri, maymun elleri, geometrik şekiller ve yılan resimleri gösterildi. Yılan resimleri çok hızlı ve güçlü tepkiler meydana getirirken, maymunların beyinlerinde hangi alanların aktive olduğu incelendi. Yalnızca yılan resimleri için medial ve dorsolateral pulvinarda aktivasyon gören araştırmacılar, tehdit içeren uyaranların bu bölgeler tarafından hızlı biçimde işlendiğini keşfetti. Yılan Algılama Teorisi ise primatlar arasında ortak olan pulvinar bölgesinin yılan tanımada önemli olduğunu savunmaktaydı.

Yılanları algılamak ve hızlıca tespit etmek için evrimsel olarak bu nöronlar gelişmiş olsa bile, bu aynı zamanda korku da hissetmemiz gerektiği anlamına gelmiyor. Tepkiler, insandan insana değişebiliyor. Çalışmanın ulaştığı bu ilginç bulgular ise yılan fobisinin çok derinlerde kökleri olabileceğini, hızlı yılan tanımanın evrimsel olarak insanlara geçmiş olabileceğini gösteriyor. Yılan fobisinin ne kadar köklü olduğunu anımsamak içinse efsanelere, dinsel mitlere, edebiyata bakmak yeterli.

Kaynak: http://www.pnas.org/content/early/2013/10/23/1312648110.full.pdf+html

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ön not çok hoşuma gitti, söylemeden edemedim