28 Kasım, 2013

533 - Hindinin adı niye turkey, Türkiye'yle ne ilgisi var?

Perşembe, Kasım 28, 2013 Gönderen Berna Arslan , , , 1 yorum

"Ülkemizin yurtdışındaki adı Türkiye olsun, artık Turkey demesinler" başlıklı anlamsız tartışmayı anımsarsınız belki. Peki İngilizce'de hindi anlamına gelen turkey ile üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin ne ilgisi var? Eski zamanlarda İngilizler, ilginç ve egzotik bir kuş türünü yemek amaçlı ithal etmeye başlıyorlar. Bilimsel adı numeda meleagris olan bu kuş, ta Afrika'nın güneydoğusundan, Madagaskar'dan ithal ediliyor. Ancak bunu İngiliz halkı bilmiyor. İngilizlerin tek bildiği bu ticareti Türk tüccarların yürüttüğü. Ve işte bu şekilde bu kuşun adı turkey oluyor.
Orijinal "turkey"
Ancak, günümüzde Amerikalıların şükran günlerinde mideye indirdikleri hindi, aslında baştan beri Amerika kıtasında yer alan meleagris gallopavo. Yeni Dünya'ya ulaşan İspanyollar, buldukları bu kuşun tadının "turkey"den çok daha iyi olduğunu keşfediyor ve hemen kuşu Avrupa'ya ihraç etmeye başlıyorlar. 

Günümüzdeki "turkey"
İngiliz sofralarında yerini alan bu yeni kuşa turkey denilmeye devam ediliyor. Peki biz niye hindiye hindi diyoruz? Çünkü Hindistan'dan geldiğini sanıyoruz! Fransızlar da aynı şekilde düşünerek hindiye dinde (d'Inde: Hindistan'dan gelen) ismini takmışlar. 

Kaynak: http://www.nytimes.com/2013/11/28/opinion/the-turkeys-turkey-connection.html?smid=fb-share&_r=0

1 yorum:

MERVE dedi ki...

süper bir bilgilendirme olmuş bu :) teşekkür ederiz. Amerikadaki arkadaşlarım Turkey'den geldik diyince gülüp duruyorlardı. Orda hintli arkadaşlarımız da vardı biz de onlara söylüyorduk biz de hindi diyoruz bu kuşa :) karışık bir mesele ama şimdi olay çözüldü bende..