02 Aralık, 2013

534 - Okul Katliamları: Neden Oluyor?

Pazartesi, Aralık 02, 2013 Gönderen Berna Arslan , yorum yok

Özellikle ABD'de gerçekleştiğini duyduğumuz okul katliamları oldukça trajedik boyutlara ulaşıyor. 1996'dan günümüze baktığımızda ABD'nin çeşitli eyaletlerinde 45 katliamın yaşandığını görüyoruz. Avrupa ve ABD'nin durumunu aşağıda özet olarak görebilirsiniz.


Okul katliamlarında genelde katil kendini öldürüyor, bu da onunla konuşup nedenlerini anlama olanağını ortadan kaldırıyor. Ama hayattaki katillerden edinilen bazı bilgiler şöyle: Üçte ikisi okulda dalga geçilmeye ve kötü davranışlara maruz kalıyor. Dörtte üçü önemli bir ilişkide büyük bir değişiklik yaşıyor, örneğin sevgiliden ayrılma gibi. Çok azında zihinsel bir rahatsızlık var, ancak yarısından fazlası çok umutsuz veya depresif hissettiğini söylüyor. Silah bulmaları oldukça kolay olmuş, ya evlerinden almışlar, ya da satın almış veya çalmışlar. Bazılarına ise aileleri silah hediye etmiş!

ABD'de bu katliamların sebepleri tartışılıyor. Bazıları bu cinayetleri gerçekleştirenlerin okulda dalga geçilen ve dışlanan çocuklar olduğunu ve intikam almak istediklerini söylüyor. Bazıları ise yeni nesil çocukların disiplinsiz büyüdüklerini ve eğitim sisteminde başarı ile başarısızlık arasındaki farkı göremedikleri için hayatta nasıl davranacaklarını bilemediklerini iddia ediyor. 

Katliamları gerçekleştirenleri inceleyen Frank Robertz ise şöyle diyor:  Bu sorunlu gençler ilk başta fantazilerini kendilerine saklıyor, ama zaman içinde arkadaşlarıyla veya internetteki sohbet odalarında fikirlerini paylaşmaya başlıyorlar. Daha önceki katliamlardan ilham alıyor ve ünlü olmak istiyorlar. Bu fikirlerin harekete geçmesi ise genelde birkaç seneyi buluyor. Yani ani bir öfke nöbetinin sonucu değil. Klinik psikolog Al Carlisle ise genç yaşta şiddete tanık olan veya maruz kalan çocukların ileride acımasız fantazilere yatkın olduklarını söylüyor. 

Bu katliamların ve/veya bu katliamlardan sonra medyanın röportaj yaptığı ailelerin düzmece olduğunu iddia edenler de var. Hatta bazı katliamların hükümet tarafından organize edildiği de iddia ediliyor. Özellikle Sandy Hook İlkokulu'nda yaşananları komplo olarak değerlendiren büyük bir kesim mevcut.


Kaynak:  
http://www.statisticbrain.com/school-shooting-statistics/
http://www.mibazaar.com/schoolshootings/
http://powerreporting.com/files/shoot.pdf

0 yorum: