03 Eylül, 2014

549 - Hayvanlar nasıl karar verir? Demokrasi mi krallık mı?

Çarşamba, Eylül 03, 2014 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Güçlü olan kazanır. Bugün Darwinci düşünceyi aşağı yukarı böyle özetliyoruz. Güç her zaman fiziksel güç anlamına gelmiyor elbette. Çevresine en iyi adapte olan, en iyi kamufle olabilen canlı da en güçlü olarak görülebilir. Ancak Darwin'in bulguları sonraki nesillere aktarılırken bu bulguların bazılarının üstünde daha çok durulduğu, bazılarının ise esgeçildiği yönünde eleştiriler var.



Güçlünün hayatta kalması ve rekabetçilik üzerine daha çok yoğunlaşılırken, sosyal hayvanların hayatta kalmak için mecbur oldukları diğer bir yöntem çoklukla gözden kaçırılıyor: İşbirliği

İşbirliği, fiziksel olarak diğer türlerin yanında fazla bir avantajı olmayan insanoğlunun bu kadar başarılı olmasının sebeplerinden biri olarak görülüyor. İnsanoğlunun gelişiminde çocuklara bakmak için büyükannelerin görev yapması, toplumu oluşturan bireyler arasındaki iş bölümü önemli noktalar olarak görülüyor.

Peki hayvanlar işbirliği yapıyor mu yoksa herkes alfa erkeğin dediğini mi uyguluyor? Yani hayvanlar dünyasında demokrasi mi hüküm sürüyor yoksa krallık mı? 


2005 yılında yayımlanmış bir çalışma*, işbirliğinin ve ortak karar vermenin hayvan dünyasında egemen bir yaklaşım olduğunu gözler önüne seriyor. Karar vermek, insanlar için olduğu gibi hayvanlar içinde hayati bir önem taşıyor. Dinlendikten sonra besin aramak için gidilecek yönü tayin etmek, beslenmeden sonra su içmeye ne zaman gidileceğine karar vermek önemli, çünkü aynı insanlarda olduğu gibi topluluğu oluşturan bireylerin yaşları ve cinsiyetleri farklı ve her bireyin farklı ihtiyaçları bulunuyor.

Ortak karar vermenin, yani demokrasinin, kuşlarda, arılarda, balıklarda ve sürü olarak dolaşan memelilerde (geyik, sığır gibi) görüldüğü düşünülüyor.

*https://crabgrass.riseup.net/assets/36329/consensus-animals.pdf

Resim kaynak: http://images.fineartamerica.com/images-medium-large/survival-of-the-fittest-bob-christopher.jpg, http://images.sciencedaily.com/2014/04/140423132616-large.jpg

0 yorum: