20 Ağustos, 2010

191 - Zombiler Her Yerde ve Şimdi Kampüste


Korku filmlerinin klasiklerinden olan zombiler, son zamanlarda seksi vampirler kadar popüler olamasalar da, onları korku sinemasında ünlü yapan yönetmen George A. Romero, Afrika kültüründen gelen yaşayan ölüleri, toplumu eleştirme açısından da kullanmayı amaçlamış.
Kölelik, sömürme, hükümetin beceriksizliği gibi konuları zombiler ile eleştirmeyi hedeflemiş yönetmen. Bir yandan da 1968 yapımlı ilk filmi olan Night of the Living Dead (Yaşayan Ölülerin Gecesi) de kült filmler arasına girmiş ve beş devam filmi daha çekilerek Yaşayan Ölüler serisi oluşmuş. 
 Michael Jackson ve Thriller
Siyah beyaz çekilen ilk filmde kan sahneleri için çikolata kullanılmış. Sette zombi olarak görev yapan figüran hippi gençler ise bu rollerinin karşılığında 1 dolar ve üzerinde "Yaşayan Ölülerin Gecesi'nde bir zombiydim" yazan bir t-shirt almışlar. Romero'dan önce de zombiler filmlere konu olmuş, ancak onun tarzı sevildiği için daha sonraki filmlerde gördüğümüz zombiler de aşağı yukarı burada görünenler ile aynı. Ölümden dönen bu yaratıklar, yavaş hareket ediyor, genel olarak öğrenme kabiliyetleri yok, tek istedikleri ise insan eti ile karınlarını doyurmak. 
 Shaun of the Dead
Bir komedi korku filmi olan Shaun of the Dead ise filmlerde pek kan revan görmeyi sevmeyenler için bile keyifle izlenebilecek bir film olacaktır. 2004 İngiliz yapımı olan film şu anda imdb'nin en iyi 250 listesinde 249. sırada.

 
Bir kampüs oyunu: İnsanlar Zombilere Karşı

Zombiler sinema dahil birçok alanda karşımıza çıkıyor. Onlar aynı zamanda popüler bir oyun figürü. Resident Evil, Call of Duty, Castlevania bu oyunlar arasında sayılabilir. Bunlardan en ilginci ise bilgisayar temelli değil, dışarıda insanlarla oynanan paintball gibi bir oyun: Humans vs. Zombies, yani İnsanlar Zombilere Karşı. Üniversite kampüslerinde oynanan oyun henüz Türkiye'de bir üniversitede oynanmadı, ancak yine de ABD'deki versiyonundan birkaç kural sayalım:
1.  Gerekli tüm ekipman şundan ibaret: Bir bandana, çorap(veya nerf silahı) ve numaranızın yazdığı bir kimlik kartı
2.  Bandana, takımları ayrıştırmada kullanılıyor. Zombiler bunu başlarına takarken, insanlar kollarına takıyor.
3.  İnsanlar zombileri çorap veya nerf silahı ile vurarak 15 dakikalığına etkisiz hale getirebilir.
4.  Zombi tarafından yakalanan bir insan, kimlik numarasını zombiye vermek ve 1 saat sonra zombi takımına geçmek zorundadır.
5.  Bir zombi 48 saat içinde bir insanı yakalamak zorundadır yoksa diskalifiye edilir.
6.  Oyuna katılmak istemeyenler için de yurt odaları, kütüphane gibi yerler güvenli bölge sayılıyor.

Dipnot:
Zombiler hakkında biraz daha bilgi için http://www.greencine.com/static/primers/zombies1.jsp adresine göz atabilirsiniz.

0 yorum: