31 Mayıs, 2012

421 - Yüz güzelliğini belirleyen faktörler

Perşembe, Mayıs 31, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , 4 yorum

Almanya'daki Regensburg Üniversitesi, güzelliğin evrensel standartları olduğunu söylüyor ve hangi tip yüzlerin ve vücutların neden daha çekici olduğuna dair bir araştırma yürütüyor.

Bu araştırmaya göre kadınlarda ve erkeklerde daha çekici bir yüz şeklini sağlayan çeşitli faktörler bulunuyor. Aşağıda bulunan iki fotoğraftan solda yer alanı daha çekici olarak nitelendirilirken, sağda yer alanı daha az çekici bulunuyor. (İlk başta gerçek insanların fotoğraflarının böyle bir çalışmada kullanılmasına üzüldüm ama daha sonradan öğrendim ki aslında bu fotoğraflar bilgisayar ile oluşturulmuş.) Soldaki yüzün sağdakinden farkları ise şunlar:

Güneşten yanmış cilt, daha dar yüz şekli, dolgun dudaklar, gözlerin arası biraz daha açık, koyu ve daha dar kaşlar, daha fazla ve koyu renkli kirpikler, daha yüksekteki elmacık kemikleri, daha dar burun, gözaltı halkalarının olmaması ve daha ince göz kapakları.

Erkeklere gelirsek ise güzelliği belirleyen özellikler şunlar: 

Daha koyu ten rengi, daha dar yüz şekli, daha dolgun ve simetrik dudaklar, daha koyu kaşlar, daha fazla ve koyu renkli kirpikler, yüzün üst yarısının alt yarısından daha geniş oluşu, daha yüksekteki elmacık kemikleri, geniş çene, alın açıklığının (saç başlangıcı) olmaması, daha ince göz kapakları, ağız kenarlarında buruna doğru giden çizgilerin olmaması.


Bebek yüzlü olanlara gelince... Kadınlarda bebek yüzlülüğün daha kadınsı olan yüksek elmacık kemikleri ve dar yanaklarla birleşmesinin oldukça seksi bir kombinasyon oluşturduğu düşünülüyor. Örneğin Kate Moss'un bu kombinasyonu temsil ettiği söyleniyor.

Bebek yüzlülük
nedir dersek, öne çıkan özellikler şunlar: Büyük kafa (nasıl çekici oluyor anlamadım), geniş alın (aynı şekilde soruyorum); göz, burun ve ağızın yüzün mümkün olduğunca aşağısında bulunması, büyük ve yuvarlak gözler, küçük ve kısa burun, yuvarlak yanaklar ve küçük çene. Brigitte Bardot'nun bu özellikleri taşıdığı vurgulanıyor.



2002 yılında seçilen Almanya güzelinin fotoğrafını solda görüyorsunuz. Aşağıda solda bu güzelin makyajsız hali bulunuyor. Sağdaki fotoğraf ise program tarafından oluşturulmuş 16 kişinin ortalaması olan "sanal" güzel. Yapılan oylamada sanal güzel, elbette gerçek güzelin oylarını katlıyor. (Bu arada makyajın insanları nasıl dönüştürdüğüne de dikkat çekmek istiyorum!).

Eğer bu bilgisayar programını edinmek isterseniz, şu sayfaya gidin. Bu program ile örneğin bir kadın yüzü fotoğrafı ile bir erkek yüzü fotoğrafı arasında da geçiş sağlayabiliyorsunuz (Michael Jackson klibini hatırlayın). 


4 yorum:

hiko dedi ki...

program güzelmiyiz çirkinmiyiz diye yorumda yapabilseydi süper olurdu.meraklandık çünkü şimdi.

BBÖ dedi ki...

evet bu benim de aklımdan geçti =)

Hasan Kayacan dedi ki...

bunu anlamak için aynaya bakman yeterli, programa gerek yok.

Dürüst dedi ki...

Hayda