24 Haziran, 2009

5 - Nowa Huta

Çarşamba, Haziran 24, 2009 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Nowa Huta, Polonya'nın ünlü şehri Krakow'un içinde yüksek nüfusa sahip bir bölüm. Bu yerin adı, Yeni Çelik Değirmen anlamına geliyor.

Peki ilginç olan nedir Nowa Huta hakkında?

Bu yer komünist rejim zamanında bir sanayii bölgesi olarak inşa edilmiş. Ağır sanayiinin merkezi olması hedeflenmiş. İnşanın sebebi büyük ölçüde ideolojikmiş. 



Çimento ve tütün fabrikaları açılmış. Dinsel bir yapı kurulmamış. Kilise kurulması halk tarafından istense ve bu yönde tartışmalar olsa da buna izin verilmemiş.


1956'da Stalin'in ve Polonya'nın komünist liderinin ölümünden sonra liberal politikalar izlenmeye başlanınca, modern mimari çizgiler bu bölgeye nüfuz etmeye başlamış. Kilise inşa edilmiş ve Lenin heykeli indirilmiş.

Bir zaman kısıtlanmış olmanın etkisiyle olacak, şehir daha sonra da kendini liberalizme fazla kaptırmış. Bir zamanlar Küba devriminden ve Lenin'den etkilenerek isimlendirilmiş yerlerin isimleri değiştirilmiş. Örneğin Papa John Paul II'nin ismi verilmiş bazı yerlere. Hatta bir meydana Ronald Reagan adı verilmesi karmaşaya ve protestolara yol açmış. 

0 yorum: