21 Ağustos, 2009

28 - Vamp

Cuma, Ağustos 21, 2009 Gönderen Berna Arslan , , , , , yorum yok

Vamp kelimesi telaffuz edilince, aklımızda seksi, dilediğini yaptıran, cazibeli bir kadın canlanır. "Femme fatale" kelimesi ile de tasvir edebiliriz bu kadını, anlamı ise "öldürücü kadın". Bu kadın tipi başta sinema olmak üzere, kitaplarda, çizgiromanlarda yerini alır. Sinemada en çok görüldüğü yıllar ise "film noir", yani kara filmin tavan yaptığı yıllar olan 1930'lardır.  


Peki nereden gelir bu vamp kelimesi?

Ben de bunu merak edip peşine düştüğümde, 

1915 yapımı bir Amerikan filmi olan "A Fool There Was"a rastladım. Seksi bir vampir tarafından baştan çıkarılan bir adamın öyküsünü konu alan filmde; öldürücü kadınımız bir vampir, bu kelimenin İngilizce karşılığı da "vampiress" olduğundan, Amerikan argosuna yeni bir kısaltma katılmış olur: Vamp - Yani dişi vampir.

Vamp ya da öldürücü kadın olarak betimleyeceğimiz birçok kadın var, bunların bir kısmı mitolojik karakterler, bir kısmı ünlüler veya romanlardaki hayali karakterler. Bu işin ucu yasak elma hikayesi ile Havva'ya kadar gidiyor. Afrodit, Lilith(hikayesini bilmiyorsanız araştırmanızı tavsiye ederim, kadınların ikinci sınıf cinsiyet olarak görülmesinin ebedi arzusunu iyi bir şekilde yansıtan bir hikaye), Kleopatra, Kedi Kadın vb.

Aslında hepsi de bir korkuya işaret ediyor diyebiliriz:
Kadın korkusuna.

0 yorum: