08 Temmuz, 2011

287 - Karınca Kolonileri

Cuma, Temmuz 08, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Daha önce bahsetmiştim evimizi karıncaların bastığından. Karınca yemi almadık çünkü öğrendiğimize göre karıncalar bu yemi yuvalarına taşıyor ve tüm koloni ölüyor. Tabii bu durum karınca yemi kutusunun arkasında büyük bir zafer duygusuyla anlatılıyordu.

Uzun bir süre önce izlemiş olduğum bir video geldi aklıma. Bu videoda karıncaların oluşturmuş olduğu yolların ve yaşama alanlarının ne kadar karmaşık olduğunu göreceksiniz. Karıncaların yuvalarına çimento dökülüyor ve daha sonra toprak kazılarak oluşturmuş oldukları yollar ortaya çıkıyor. Neyse ki bir sitede okuduğuma göre bu yeri karıncalar terketmiş. Yani bilim uğruna bir karınca kolonisi yokedilmemiş (öyle umuyoruz). Video aşağıda:


Karıncaları ve kolonilerini biraz daha araştırdım. Kolonileri kuranlar işçi karıncalar. Ufak parçaları koloninin çıkışına doğru yığıyorlar ve böylece karınca tepeleri oluşuyor. Kraliçe karıncalar fiziksel olarak diğer karıncalardan daha büyük. Bir veya birkaç kraliçe yumurtluyor. Genellikle farklı koloniler birbirine karşı agresif davranıyormuş. Ama bazı durumlarda ise farklı kolonilerin işçi karıncaları birbirine karışıyormuş. Böyle bir durumda birbirinin içine geçmiş birkaç koloniye süperkoloni adı veriliyor.


Karınca Tepesi

2000 yılına kadar bilinen en büyük süperkoloni Japonya'daymış ve bu kolonide 306 milyon işçi karıncanın yaşadığı tahmin ediliyormuş -1 milyon kraliçe karınca ile-. 2000 yılında ise Güney Avrupa'da çok büyük bir süperkoloni bulunmuş. Nüfus milyarları aşıyor ve 2.7 kilometrekareye yayılmış durumdalar.

0 yorum: