11 Temmuz, 2011

288 - Cadılar Bayramı'nın Kökeni

Pazartesi, Temmuz 11, 2011 Gönderen Berna Arslan , , , , yorum yok

Geçenlerde Trick 'r Treat diye bir korku/gerilim filmi izledik. Amerikalıların korku filmleri konusu için pek sevdiği Cadılar Bayramı bu filmde de ana konuyu oluşturuyordu. Film pek güzel değildi ama Cadılar Bayramı'nın nereden çıktığı ile ilgili olan merakımıza cevap verdi sayılır.


Öncelikle kötü ruhlar gibi giyinip maske takma geleneği Keltlere dayanıyormuş. Aslında ölüleri anmak için düzenlenen bir Pagan bayramıymış. Keltler, ölülerin ruhlarının bu gece sokaklarda dolaştığına inanıyor ve gelecek yılın tarım ürünlerinin bereketli olması için onlara hediyeler bırakıyorlarmış. Günümüzde kapıları dolaşıp şeker toplama adetinin kökeni ise buymuş. 



Halloween kelimesinin kökü ise 16. yüzyıla dayanıyor. 1 Kasım, All Saints' Day veya All Hallows' Day diye adlandırılıyor ve Azizler Günü'ne denk geliyor. Bundan bir önceki gece, yani 31 Ekim ise Cadılar Bayramı'nın kutlandığı gece ve bu günün ilk adı All Hallows' Even, yani Azizler Günü'nden bir önceki akşam. Bu isim daha sonra Halloween'e dönüşmüş. İrlanda, İngiltere, İskoçya ve Amerika'da kutlanan Cadılar Bayramı, son yıllarda Avustralya, Yeni Zelanda ve başka ülkelere de yayılmış durumda.

0 yorum: