29 Temmuz, 2011

295 - Otel Çarşafları içindeki Mesih: Kudüs Sendromu

Cuma, Temmuz 29, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Simpsons'tan öğrendim Kudüs sendromunu. Dizide Kudüs'e ziyarette bulunan bazı kişiler kendilerini mesih ilan ediyorlardı, Homer da bu kadroya dahildi. Psikiyatrik herhangi bir sorun göstermemiş kişilerde de görülebilen sendrom din farkı gözetmiyor; daha önce Musevi, Hıristiyan veya Müslüman kimselerde görülmüş. 

Otel çarşaflarına bürünmüş halde çöllere düşmek okuyunca komik geliyor ama bu durum Kudüs sendromunun bir belirtisi. Genel bir endişe hali ve sinirlilik ile başlayan sendrom, kutsal mekanları ziyaret etme dürtüsünü beraberinde getiriyor. Gruptan ayrılıp bunu tek başına yapma hissi baskın oluyor. Bazı temizlenme ritüelleri -örneğin tırnakları kesme, devamlı yıkanma- görülebiliyor. Beyaz çarşafları da kaptıktan sonra ilahiler veya kutsal kitaplardan sözler söylenmeye başlanıyor. Daha sonra kişi kutsal bir mekana gidiyor ve diğer insanları daha iyi bir yaşama davet ediyor.

Aslında bayağı komik bir durum, ama insan bu durumu anlamakta zorlanmıyor. Çevrenin insanı nasıl etkilediğinin belki de en iyi göstergelerinden biri. Bu sendroma yakalanan kişiler kim oldukları bilgisine hala sahipler, gaipten sesler duymuyorlar. 5-7 gün arasında da bu belirtilerden kurtuluyorlar.

0 yorum: