16 Temmuz, 2010

179 - Bilgisayar Oyunları Görsel Kapasiteyi Artırıyor mu?


Uzun süreli görsel belleğimizin sınırları bilinmiyor. Haftalar önce gördüğümüz bir fotoğrafı tekrar gördüğümüzde daha önce görmüş olduğumuzu hatırlama olasılığımız oldukça yüksek. Ancak kısa süreli belleğin belli sınırları var. Kısa süreli bellekteki bilgi, kısa süre boyunca ve sınırlı kapasitede tutulan bilgiye karşılık geliyor. 
Görsel hafızanın sınırları özellikle son zamanlarda çeşitli deneylerle araştırılıyor. Bu kapasitenin, farklı yaşlarda ve gruplarda değişip değişmediği de araştırılan konulardan biri. Düzenli olarak aksiyon bilgisayar oyunu oynayan ve oynamayanlar ile yapılan bir araştırmanın sonucu göstermiş ki, oyun oynayanların kısa süreli belleğinde daha çok veya daha doğru bilgi tutulabiliyor.
Örneğin gösterilen renkler daha ayrıntılı hatırlanabiliyor, daha çok nesne akılda tutulabiliyor. Hareket eden nesnelerin yollarını takip ederek akılda tutmak da daha gelişmiş gibi görünüyor.

Ancak nedensel bir bağlantı henüz kurulmamış. Yani aksiyon oyunu oynamak mı görsel kapasiteyi artırıyor yoksa görsel kapasitesi yüksek olanlar mı bu tip oyunları oynamaya eğilimli oluyor henüz bilinmiyor.

0 yorum: