18 Eylül, 2010

199 - Nikah Şekeriniz Güzel Bir Süs Olmanın Ötesine Geçsin

Cumartesi, Eylül 18, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , 1 yorum

Nikah şekeri evlenenler için bir gelenek. Yıllar içinde seçenekler çoğaldıkça nikah şekerleri de değişti. Eskiden genelde içinde badem olan süslü bir kutuyken, bugünlerde daha çok lavanta barındıyor. Veya çiftin zevkine bağlı olarak tamamen farklı bir hal de alabiliyor: örneğin mumluk şekline giriyor.

Genelde aileler için bu tür gelenekleri sürdürmek önemli. Ancak şimdiye kadar aldığınız nikah şekerlerini ne yaptığınızı bir düşünün. En iyi halde vitrine koydunuz ara sıra dönüp baktınız. Veya bir çekmecede unutuldular. Tamamen kaybolmuş veya çöpe gitmiş bile olabilirler. Oysa nikah şekerinizi faydalı hale getirebilirsiniz.

TEMA, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı gibi vakıflar nikah şekeri hazırlıyor. Daha doğrusu kendi amaçları doğrultusunda bir miktar bağışta bulunmanızı ve davetlilerinize bu yardımı anlatan küçük bir anı vermenizi sağlıyorlar.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı internet sitesinde 3 seçenek sunuyor, ancak ben katıldığım bir nikahta küçük bir not defteri şeklinde farklı bir alternatif de görmüştüm. Bu yüzden iletişime geçmekte fayda var. Bu seçenekler ve güncel ücretleri ise şöyle:

5x15 boyutlarında, 2 farklı renk, 1.25 tl










5.8x6.3 boyutlarında, zarfıyla birlikte, 1.75 tl







7.5x3.5 boyutlarında, koyu mavi mum, 1.5 tl










ÇEKÜL'e (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) bağışta bulunmak isterseniz, "7 Ağaç Ormanları"nda bir koru oluşturulmasına yardım edebilirsiniz. 7 ağaç bedeli 35 tl imiş. Örneğin 150 kişilik bir düğününüz/nikahınız var diyelim. 70 fidanlık koru 350 tl'ye geliyor. Geri kalan 80 kişi için kişi başı 50 kuruşluk kart hazırlanıyor, yani 40 tl de buradan ilave. Toplamda 390 liraya geliyor. Hazırlanan kartları aşağıda görebilirsiniz.
Kartların ebatları 12X16 cm.

Nikah şekeri kampanyası yürüten bir diğer vakıf da TEMA. Sitelerinden gerekli bilgiyi kopyalıyorum:

"Fidan bağışlarınız Çevre ve Orman Bakanlığınca TEMA Vakfı’na tahsis edilen ağaçlandırma sahalarına dikilmektedir. Her saha için bir fidan bedeli 5,00 YTL'dir. En az 5 fidanlık bağışlarınız için 1 adet sertifika verilebilmektedir.

Bağışlarınızı,
  • Dilersiniz Kredi Kartınızla Online Fidan Bağışı Formunu doldurabilir,
  • İstanbul Levent’te bulunan Vakıf Merkezi’mize gelerek bağışta bulunabilirsiniz.
Nikah Törenleri için nikah şekeri yerine sertifika çalışmamız bulunmaktadır. Fidan ve meşe olarak iki ayrı kampanya şeklindedir.
TEMA Vakfı 0212 283 78 16 numaralı telefondan doğrudan Ahmet GÜN Beyle iletişime geçebilirsiniz. (dahili 185)"

Aynı şekilde Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) de benzer bir kampanya yürütüyor. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz. Ücret ve alternatifler için iletişime geçmek gerekli.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) de bu konuda seçenekler sunuyor. Bir örnek aşağıda yer alıyor. Ayrıntılı bilgi ve sipariş için (0212) 528 20 30'dan veya piman@wwf.org.tr adresinden Pınar İman ile temas kurabilirsiniz. 

Öğrendiğim kadarıyla LÖSEV ve Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı da bağışlarınızı bu şekilde kabul ediyor.

Dipnot: İlk fotoğraf bir pasta üstü süsü ve kaynağı burada.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu.çok teşekkür ederiz