24 Mayıs, 2011

274 - Aşırı Hijyenin Zararları

Salı, Mayıs 24, 2011 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok

Özellikle ABD'de otoimmün hastalıklar gitgide artıyormuş. Otoimmün hastalık, vücudun kendine ait bir maddeye karşı duyarlı hale gelip ona saldırıya geçmesi anlamına geliyor. Ben de bu kavramı House dizisinden öğrenip şu yazıda ondan bahsetmiştim.


Otoimmün hastalıkların artışının bir nedeni ise aşırı hijyen olabilirmiş. Bunun dışında aşırı hijyen egzama, astım gibi durumların da ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Kısaca "kirlenmek güzeldir" de diyebiliriz. Son yıllarda sayıları artan aşırı korumacı ebeveynler aslında çocukları için pek de iyi bir geleceğe neden olmuyorlar. Çok temiz olmak cildin iyileşmesini engelliyormuş. 


Erken çocuklukta mikroorganizmalarla yeterince içli dışlı olmam sonucu yetişkinlikte C-Reactive Protein (CRP) yüksek dozlarda oluyormuş. Yüksek CRP dozu ise yüksek iltihap oranı ile bağlantılı. Bu da kalp-damar hastalıkları için bir risk faktörü oluşturuyor. 


Büyük ailelerde veya evcil hayvan sahibi olan evlerde büyüyen çocukların astıma yakalanma oranlarının daha az olduğu da başka bir gözlem. Kısaca çeşitli bakteriler ile tanışmamız bağışıklık sistemimizin kendisini ayarlaması için gerekli. 


Kaynak: http://watchingthewatchers.org/indepth/910523/hyper-hygiene

0 yorum: