07 Ağustos, 2011

296 - Avrupa'da Aşırı Sağın Yükselişi

Pazar, Ağustos 07, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Norveç katliamından sonra konuşulan konulardan biri de Avrupa'da ırkçılığın yükselişte olduğuydu. Göçmenlerin sayısının günden güne arttığı Avrupa'nın gelişmiş ülkeleri, çokkültürlülüğü içine sindirmeye çalışırken, aşırı sağ partilerin aldığı oylar gitgide artıyor. Belki de ekonomik krizlerin acısı yine halkın birbirine düşmesiyle çıkıyor.

İnternette de aşırı sağcı fikirler yoğunlukla yer alıyor. Örneğin stormfront.org adlı site "İskandinavya çokkültürlülüğe karşı mücadele ediyor" sloganıyla Avrupa'nın bir olup İslamiyet'e karşı durması gerektiğini savunuyor. Danimarka'nın aşırı sağcı partisi mecliste 25 koltuğa sahip, Finlandiya'daki "Gerçek Finlandıyalılar" partisine ise 5 kişiden 1'i oy vermiş. 


Diğer ülkelere baktığımızda da durum içaçıcı değil. Demokrasileri ile övünen ülkelerden Fransa'da aşırı sağcılar oyların yüzde 15'inden fazlasını toplamış. Hollanda daha beter: Parti başkanı Kuran'ı Hitler'in Kavgam kitabına benzetmiş ve Hollanda'da yasaklanmasını talep etmiş. Ayrıca bu parti mecliste 24 koltuk kazanmış.

Kısaca genel olarak Avrupa'da yükselen aşırı sağ, göçmenleri, İslamiyet'i ve çokkültürlülüğü sevmiyor, Avrupa içindeki serbest dolaşımı desteklemiyor. Geleceğe umutla bakmak zor görünüyor.

0 yorum: